w , ,

Zdrowotne właściwości soli

Przyprawy, makaron i sól.
unsplash.com

Dezynfekujące właściwości soli

W dzisiejszych czasach kojarzymy sól przede wszystkim, jako przyprawę do mięs, warzyw czy ulubionych zup. Jednak przed laty był to bardzo cenny minerał, który traktowano z największym szacunkiem i mnóstwo za niego płacono!

Wynikało to również z faktu, że właściwości soli wykorzystywano w medycynie. Uważano bowiem, że ma działanie dezynfekujące i antyseptyczne. Z tego względu stosowano ją do oczyszczania różnego rodzaju ran.

Zobacz także:  Aktywność fizyczna może leczyć skutki braku snu

Lekarze zawsze mieli jej pod dostatkiem w swoich gabinetach. Jej niezwykle szerokie właściwości wykorzystywano także w domu. Przede wszystkim po to, by oczyszczać niewielkie rany oraz… tkaniny! Sól doskonale radzi sobie bowiem z plamami.

Koniczyna unosząca się lekko nad dłonią.

Wyrosła marsjańska koniczyna

Kwiaty jeżówki purpurowej.

Zrób nalewkę z jeżówki – przyda Ci się jesienią