w ,

Nie pij tego codziennie. Większe ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane

Nie pij tego codziennie. Większe ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane

Mleko to produkt codziennego użytku w wielu domostwach. Wykorzystujemy je w kuchni, m.in. do kawy, płatków śniadaniowych, gotowania lub pieczenia. Mleko uchodzi za zdrowe i faktycznie ma wiele cennych właściwości, jednak nowe badania trochę zmieniają pogląd na tę opinie. Okazało się, że obecne w mleku krowim białka u osób chorujących na stwardnienie rozsiane prowadzą do zaostrzenia objawów choroby. Ale to nie wszystko -przypuszcza się też, że picie mleka może zwiększyć ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.

Czy mleko jest zdrowie? Mleko a SM

Stwardnienie rozsiane to choroba powodująca zaburzenia czucia, parestezję, problemy ze wzrokiem i zaburzenia ruchu. W związku z tym wielu chorych potrzebuje wózka inwalidzkiego. Jest to spowodowane niszczeniem osłonki mielinowej włókien nerwowych przez układ immunologiczny. Osłonka jest natomiast potrzebną izolacją, która przyspiesza przewodzenie bodźców. Badania na temat związku mleka z SM przeprowadzili naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn. Pomysł na nie wziął się od samych pacjentów, którzy twierdzili, że po mleku i jego przetworach czują się gorzej. Testy przeprowadzono na myszach i wstrzyknięto im różne białka z mleka krowiego. Po jednym z nich – kazeinie u gryzoni rozwinęły się zaburzenia neurologiczne, a mielina uległa uszkodzeniu. By odnieść te wyniki do osób chorych na stwardnienie badacze dodali pobrane od myszy przeciwciała do ludzkiej tkanki mózgowej. Okazało się wtedy, że badania mają przełożenie także na ludzi.

Autotest dla chorych na stwardnienie rozsiane

Za produkcję przeciwciał przeciw kazeinie odpowiadają limfocyty B. Te krwinki szczególnie silnie na nią reagują. Prawdopodobnie więc niektóre osoby dotknięte SM rozwinęły u siebie alergię na kazeinę w wyniku spożywania mleka i pochodnych. Gdy spożywają oni produkty mleczne, układ immunologiczny zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciw kazeinie, a te z kolei uszkadzają osłonkę mielinową. Obecnie trwają prace nad autotestem, który pomoże w sprawdzeniu obecności przeciwciał. Według naukowców osoby z SM powinny zaprzestać spożywania mleka i jego przetworów. Nie jest to jednak w obecnych czasach duży problem z uwagi na wielość zamienników, np. napoje roślinne zamiast mleka czy jogurt kokosowy lub sojowy zamiast jogurtu mlecznego.

Czy mleko zwiększa ryzyko wystąpienia SM?

Naukowcy sądzą, że picie krowiego mleka może zwiększać ryzyko zachorowania również u osób zdrowych. Tutaj także chodzi o alergię na kazeinę. Po wystąpieniu takiej reakcji immunologicznej może dojść pośrednio też do uszkodzenia osłonki mielinowej. Na razie jest to jednak tylko teoria, bo reakcja alergiczna nie oznacza od razu zachorowania na stwardnienia rozsiane. Prawdopodobne jest, iż musiałyby wystąpić też inne czynniki. Choć w populacjach, w których spożywa się dużo mleka krowiego, stwardnienie rozsiane występuje częściej niż w tych, które spożywają go mało. Istnieje zatem związek między mlekiem a SM, jednak musi on zostać lepiej zbadany.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.