w , , ,

Zdrowotne właściwości, które mają jadalne kwiaty

jadalne kwiaty

Kwiaty kojarzymy przede wszystkim z delikatnością, pięknym zapachem i detalami estetycznymi. Jednak oprócz tego kwiaty mogą być również wykorzystywane, jako produkty, niosące wiele zdrowotnych korzyści dla naszego organizmu. Oczywiście nie chodzi o wszystkie kwiaty, ponieważ niektóre z nich nie nadają się do tego, by człowiek mógł je spożywać bez negatywnych konsekwencji dla jego stanu zdrowia czy nawet samopoczucia. 

Istnieje jednak grupa  kwiatów, które są pełne olejków aromatycznych, składników mineralnych i związków chemicznych w pełni sprzyjających człowiekowi. Chodzi tutaj o jadalne kwiaty, których jest stosunkowo sporo a niewiele się o nich mówi. Często są wykorzystywane do dekoracji tortów czy potraw, serwowanych w restauracjach. Mimo to goście ich nie jedzą, ponieważ często nie są  świadomi tego, że mogą to zrobić i jest to zarówno smaczne, jak i zdrowe. 

Zdrowotne właściwości kwiatów

jadalne kwiaty

Właściwości zdrowotne jadalnych kwiatów sprawią, że zupełnie zmienimy myślenie o nich oraz podejście do ich spożywania. Jeśli się z nimi zapoznamy, to chętnie zaczniemy włączać kwiaty do naszej codziennej diety, chcąc czerpać z nich to, co jest w nich najlepsze. 

Kwiaty są bogatym źródłem polifenoli 

jadalne kwiaty

Coraz częściej mówi się o tym, że w naszym otoczeniu znajduje się ogromna ilość toksyn – niestety pochodzą zarówno z pożywienia, jak i z atmosfery. To sprawia, że poszczególne funkcje naszego organizmu są nieco upośledzone, ponieważ nasz organizm musi usuwać znacznie większą ilość toksyn niż zwykle.

Jadalne kwiaty dostarczają nam polifenoli, czyli składników odżywczych, które wspomagają funkcje detoksykacyjne w naszym organizmie. Dzięki temu znacznie szybciej oraz łatwiej jest mu się oczyścić z czynników zewnętrznych, które go zanieczyszczają. W kwiatach jadalnych znajduje się większa ilość polifenoli niż na przykład w owocach. Na szczególną uwagę w tym aspekcie zasługują kwiaty nagietka oraz rumianku. 

Jadalne kwiaty zawierają dużą ilość flawonoidów

jadalne kwiaty

Dzięki tej zdrowotnej właściwości jadalnych kwiatów możemy wspomóc ochronę naszego organizmu przed nadmiernym rozwojem wolnych rodników. Dodatkowo flawonoidy regulują poziom cholesterolu w naszym organizmie. To z kolei przyczynia się bezpośrednio do poprawy funkcjonowania naszego serca oraz całego układu sercowo-naczyniowego.

Jeśli zależy nam na tym, aby czerpać właśnie te właściwości z kwiatów, to warto wdrożyć do diety rumianek, który oprócz nich będzie miał także kojące, łagodzące oraz uspokajające właściwości, za które go pokochamy. 

Wzmacnianie naczyń krwionośnych 

jadalne kwiaty

Ta właściwość kwiatów jadalnych jest szczególnie mocna u fiołka trójbarwnego – związki chemiczne, które są w nim zawarte mogą pozytywnie wpływać na naczynia krwionośne, wzmacniając oraz uszczelniając nasze tętnice.

Oprócz tego fiołek trójbarwny wspiera także funkcjonowanie serca, więc jest doskonałym wsparciem dla osób z takimi schorzeniami, jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy niewydolność płuc. Ten kwiat posiada również silne właściwości detoksykujące. Wzmacnia również smak potraw, do których jest dodawany i nadaje im ciekawego, estetycznego wyglądu. 

Czytaj także: Witamina D – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Jadalne kwiaty wspierają funkcjonowanie układu nerwowego

jadalne kwiaty

Nasz układ nerwowy jest narażony na szczególnie dużą ilość pracy – nieustanny pęd, niewielka ilość czasu przeznaczona na regenerację, nieodpowiednia dieta oraz ciągłe bodźce, docierające do nas z zewnątrz sprawiają, że trudno jest nam zachować równowagę nerwową i emocjonalną.

Przez to coraz większa ilość osób zmaga się ze stanami lękowymi czy pogorszonym samopoczuciem. Aby móc temu zapobiec warto czerpać ze zdrowotnych właściwości kwiatów, które zawierają dużą ilość apigeniny. Substancji, która wspiera rozwój, wytwarzanie oraz funkcjonowanie neuronów. 

Kwiaty mogą wspomagać funkcjonowanie jelit oraz odporności 

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty świetnie współpracują z naszym układem trawiennymi dzięki temu, że jest w nich zawarta duża ilość błonnika. Ten z kolei wpływa łagodząco na funkcjonowanie jelit, pomagając jednocześnie utrzymać szczupłą sylwetkę, zmniejszając łaknienie. Zdrowe jelita są z kolei podstawą do silnej odporności, która uchroni nas przed wieloma infekcjami oraz drobnoustrojami zewnętrznymi.

Warto łączyć jadalne kwiaty z nabiałem, w którym znajdują się bakterie, korzystnie wpływające na sprawność oraz wydajność naszych jelit. Dla jelit szczególnie korzystne będzie spożywanie kwiatów nasturcji w dużych ilościach, które bardzo intensywnie pachną i mają lekko ostrawy posmak. 

 Kwiaty mogą ułatwiać nam oddychanie 

jadalne kwiaty

Istnieje wiele rodzajów kwiatów jadalnych, które zawierają duże ilości olejków, świetnie sprawdzających się w aromaterapii. Jednym z nich jest kwiat pomarańczy, zawierający dużą ilość olejków eterycznych. Spożywanie kwiatów pomarańczy znacznie ułatwia poradzenie sobie z infekcjami gardła takimi, jak grypa czy przeziębienie.

Kwiaty wspomagają oczyszczanie dróg oddechowych, przywracając komfort oddechu. Oprócz tego mogą być również stosowane przy problemach z zatokami i bólami migrenowymi  – ich silne właściwości oczyszczające z pewnością zadziałają pozytywnie na nasze samopoczucie. 

Jadalne kwiaty posiadają właściwości przeciwbakteryjne

jadalne kwiaty

Bakterie znajdują się wszędzie wokół nas – na naszej skórze, włosach, dłoniach i w jamie ustnej. Jednak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy nimi i nie doprowadzenie do tego, by ich kolonie namnożyły się w nieodpowiednich ilościach w naszych jelitach czy jamie ustnej.

Wówczas mogą upośledzić funkcjonowanie poszczególnych organów czy przyczynić do rozwoju takich schorzeń jak np. próchnica. Aby temu zapobiec warto korzystać z zdrowotnych właściwości kwiatów, mających bakteriobójcze właściwości. Pomogą przywrócić równowagę bakteryjną i poprawić dzięki temu nasze samopoczucie. 

Jadalne kwiaty, jako serum młodości 

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty mogą znacznie poprawić nasz wygląd – sprawić, że nasza skóra będzie napięta, jędrna, odżywiona a do tego pełna naturalnego, młodzieńczego blasku. Wszystko za sprawą zawartości dużej ilości witaminy E w kwiatach hibiskusa bądź aksamitki.

Witamina E pomoże nam również opóźnić procesy starzenia i powstawania zmarszczek. Hamuje także rozwój wolnych rodników, które odpowiadają bezpośrednio za proces starzenia się skóry oraz poszczególnych organów. Odpowiednia ilość witaminy E natłuści również naszą skórę, sprawiając, że zbudujemy warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. 

Jadalne kwiaty wspomagają funkcjonowanie wzroku

jadalne kwiaty

Kwiaty hibiskusa są bogatym źródłem witaminy A. Jej główną funkcją w naszym organizmie jest wspomaganie funkcjonowania organów, znajdujących się w oku. Witamina A bezpośrednio przyczynia się do funkcjonowania siatkówki czy rogówki.

Dodatkowo jej wysokie stężenie w oku sprawia, że jest ono chronione przed takimi schorzeniami, jak np. kurza ślepota czy znaczne osłabienie wzroku. Warto także pamiętać o tym, że dla prawidłowego funkcjonowania organu, jakim jest oko, konieczne jest także dostarczanie sobie dużych ilości witaminy C, która także chroni je przed czynnikami zewnętrznymi. 

Jadalne kwiaty, jako wsparcie dla osób z atopowym zapaleniem skóry

jadalne kwiaty

Atopowe zapalenie skóry, to przykra dolegliwość, która mimo, że nie zagraża bezpośrednio naszemu życiu, może znacznie obniżać jego komfort. Świąd, zaczerwieniania oraz wybroczyny, pojawiające się w niekontrolowany sposób, to problemy, z którymi zmaga się wiele osób.

Dzięki zdrowotnym właściwościom jadalnych kwiatów możemy złagodzić objawy tego rodzaju. W tym celu świetnie sprawdzi się wprowadzenie do diety stokrotki pospolitej, która łagodzi świąd i zaczerwienienie. Dzięki swoim właściwościom może być z powodzeniem stosowana również, jako maść na ukąszenia owadów – wystarczy lekko potrzeć kwiatem miejsce ugryzienia. 

Jadalne kwiaty mogą być wsparciem w walce z infekcjami dróg moczowych

jadalne kwiaty

Infekcje dróg moczowych są nieprzyjemne i wiążą się z bardzo dużym dyskomfortem. Potrafią skutecznie, na kilka dni, usunąć nas z życia i sprawić, że nasze samopoczucie stanie się naprawdę kiepskie. Istnieją jednak domowe sposoby, które mogą nam pomóc w uporaniu się z problemami tego rodzaju.

Jednym z nich jest spożywanie kwiatów nagietka – dzięki właściwościom bakteriobójczym oraz przeciwwirusowym kwiat szybko pomoże nam się pozbyć dolegliwości, związanych ze stanem zapalnym, jak i samego stanu zapalnego, który, nieleczony, może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób. 

Mniszek lekarski i jego właściwości zdrowotne

jadalne kwiaty

To prawdopodobnie najbardziej popularny, jadalny kwiat w Polsce. Najczęściej używa się go do wykonywania domowej nalewki bądź miodu czy syropu, które służą nam przez cały okres jesienno-zimowy, jako wsparcie odporności.

Oprócz tego kwiaty mniszka lekarskiego wspomagają funkcjonowanie wątroby, łagodzą bóle  reumatyczne i sprawiają, że osoby z chorobami autoimmunologicznymi znacznie lepiej i sprawniej funkcjonują na co dzień. Kwiaty mniszka lekarskiego powinny być jedzone również przez osoby, mające problemy z układem trawiennym. 

Kwiaty pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego serca

jadalne kwiaty

W niektórych jadalnych kwiatach znajduje się duża ilość pierwiastków takich, jak potas oraz magnez. Szczególnie dużą zawartość tych związków chemicznych znajdziemy w kwiatach chryzantemy, które są często zjadane w Japonii czy Chinach. Potas usprawnia funkcjonowanie serca oraz wszystkich naczyń krwionośnych.

Oprócz tego może także przyczyniać się do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei niedobór magnezu może powodować uczucie zmęczenia, ospałości oraz problemy z koncentracją. Wiele osób skarży się także na skurcze mięśni, wywołane brakiem magnezu – aby temu zapobiec warto sięgnąć do zdrowotnych właściwości kwiatów. 

Skąd brać kwiaty?

jadalne kwiaty

Chcąc czerpać ze zdrowotnych właściwości kwiatów warto pamiętać o tym, aby odpowiednio wybrać źródło ich pozyskiwania. Nie należy zbierać kwiatów, znajdujących się w centrach miast czy w pobliżu ruchliwych dróg, ponieważ będą wówczas pełne toksyn.

Najlepszym miejscem, służącym do zbierania kwiatów, będzie łąka, oddalona od drogi, w środku lasu. Dodatkowo należy pamiętać o tym, aby zbierać jedynie te kwiaty, które znamy. Przed dodaniem ich do potrawy należy je dokładnie umyć. 

Czytaj także: Zdrowotne właściwości jagód, o których nie miałeś pojęcia

witamina D

Witamina D – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

joga

10 korzyści, które niesie za sobą joga