w ,

Czy alkohol się psuje?

Czy alkohol się psuje?

Trunek, który towarzyszy niejednej imprezie. Przyjemność, mogąca kosztować od kilku złotych do kilku tysięcy. Bez względu na to, ile wydajesz na dany produkt, nie warto by się zmarnował. Dlatego, odpowiadamy na pytanie, czy alkohol może się zepsuć?Wszystko zależy od tego, o jaki rodzaj chodzi, jakie składniki zostały wykorzystane w trakcie produkcji oraz jaka jest zawartość etanolu. O ile sam etanol nie może się zepsuć, o tyle reszta składowych może zmieniać stan jakości.

Zobacz także:  Czy Aspiryna chroni przed COVID-19? Zmniejsza ryzyko zakażenia o 29%

Czy alkohol się psuje? Domowy alkohol

Najbardziej narażone na zepsucie są alkohole wytwarzane w domowych warunkach. Brak zachowania zasad sterylności, nieunikanie napowietrzenia może mieć znaczący wpływ na szybsze psucie się produktu. Nie należy przechowywać alkoholu w jasnych i ciepłych pomieszczeniach. Zanim rozpocznie się spożywanie trunku, warto zwrócić uwagę czy w środku nie znajdują się żadne pleśni, grzyby czy inne patogeny bakterii.

Zobacz także:  Zimą może nam zabraknąć prądu

Piwo

Na butelkach i puszkach znajduje się termin ważności piwa. Oznacza to, że może ono się zepsuć po określonym terminie. Zwykle jest to od 6 do 12 miesięcy dla piw pasteryzowanych i maksymalnie 3 miesiące dla piw niepasteryzowanych. Po zabutelkowaniu piwa zachodzą w środku liczne procesy. Wpływa to bezpośrednio na smak i aromat. Wobec tego, piwo wypite tuż przed ostatnim dniem przydatności będzie smakować niż to, któremu zostało więcej dni.

Zobacz także:  Domowe sposoby na cienie pod oczami

Wino

Stwierdzenie, że ,,im starsze wino, tym lepsze” jest prawdą. Odnosi się jednak do win szlachetnych. Te, które wybieramy najczęściej na co dzień, do takich nie należą. Wina czerwone nie podlegają procesu psucia się do 3 lat. Białe wina psują się szybciej, bo nawet po 2 latach od butelkowania. Wina organiczne, bez konserwantów najlepiej spożywać w okresie 3-6 miesięcy od butelkowania. Warto uważać na takie czynniki jak światło, ciepło i temperatura, ponieważ te mogą znacznie przyspieszać proces psucia się.

Zobacz także:  Miód lepszy niż antybiotyki -badania to potwierdzają!

Likier

Likiery psują się stosunkowo szybko. Wszystko przez dodatki takie jak: cukier, barwniki, śmietanka. Otwarty likier najbezpieczniej spożyć do 6 miesięcy od otwarcia. Największą uwagę należy poświęcić likierom kremowym i jajecznym, które mają najszybszą tendencję do psucia się.

Zobacz także:  Jak usunąć trudne plamy z ubrań?

Wódka, whisky, rum, tequilla, brandy i gin

Alkohole o które nie należy się martwić. Ze względu na dużą ilość zawartego w nich etanolu nie psują się. O ile nie trzeba się martwić o pleśń czy występowanie niepożądanych związków chemicznych, należy pamiętać, że z czasem jakość alkoholi z tej grupy spada.

Zobacz także:  Jak jedzenie w nocy wpływa na Twój organizm?

Czy alkohol się psuje?

7 powodów, dla których warto być szczupłym! Zobacz listę

Czy alkohol się psuje?

Zobacz jaki jest najlepszy i naturalny sposób na poprawę trawienia