„Pachnie jak niebo, smakuje jak piekło” – te słowa mogą kojarzyć się z niecodziennymi potrawami czy specyficznymi osobowościami, ale w rzeczywistości opisują jeden z najbardziej kontrowersyjnych owoców na świecie – duriana. Ten egzotyczny przysmak jest znany ze swojego intensywnego zapachu i wyjątkowego smaku, który wzbudza skrajne reakcje.
Durian to owoc tak niezwykły, że trudno go znaleźć w Polsce, mimo że żyjemy w czasach, gdy niemal każdy produkt z najdalszych zakątków świata trafia na nasze półki. Co sprawia, że durian jest tak wyjątkowy i jednocześnie budzi tyle emocji? Dlaczego bywa uważany za niebezpieczny, gdzie można go spróbować i czy kryje w sobie jakiekolwiek korzyści zdrowotne?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule. Jedno jest pewne – durian to owoc pełen sprzeczności, który zdecydowanie warto poznać bliżej!
Durian – skąd pochodzi owoc

Durian pochodzi z Azji i to właśnie na tym kontynencie jest szczególnie ceniony. Warto jednak pamiętać o tym, że ma zarówno wiernych fanów, wspominających o jego cennych składnikach, jak i tych, którzy szczerze go nie tolerują.
Owoc pochodzi z Indonezji, ale obecnie uprawiany jest w większości krajów azjatyckich. Szczególnie tych, leżących w południowo-wschodniej części kontynentu. Można spotkać go w wielu turystycznych miejscach.
Polacy mają z nim styczność szczególnie w Tajlandii – kraju, który cieszy się ogromną popularnością wśród Europejczyków, jeśli chodzi o podróże do Azji. To na tamtejszych targach z owocami możemy z łatwością nabyć ten niezwykły produkt.
Dlaczego durian jest niebezpiecznym owocem

Często mówi się o tym, że ten owoc należy do najniebezpieczniejszych na świecie. Z czego to wynika? Nie jest wcale trujący, toksyczny czy szczególnie mocno uczulający. W tym aspekcie nie różni się znacząca od innych owoców z tej części świata.
Istotna jest jednak waga owocu oraz jego zewnętrzna warstwa. Pojedyncze owoce mogą osiągać wagę, przekraczającą 4 kilogramy. Ze względu na to, że owoc rośnie na drzewie, istnieje ryzyko, że spadając, mocno kogoś zrani.
Przypadki śmierci, spowodowanej taką sytuacją, odnotowano kilkukrotnie w Indonezji, więc powinna to być przestroga dla turystów, którzy w okolicy, gdzie rosną te owoce, powinni szczególnie zwracać uwagę na to, co znajduje się nad ich głowami.
Warto także uważać na obieranie owoców. Durian zawiera grubą skórę, pokrytą ostrymi kolcami, które mogą nas poranić. Najlepiej poprosić lokalnych sprzedawców o obranie go, ponieważ posiadają oni rękawice, ułatwiające cały proces.
Durian – zapach, który odstrasza

Durian wydziela bardzo specyficzną, cuchnącą woń. Tutaj warto się na chwilę zatrzymać i pamiętać o tym, że każdy z nas odbiera zapachy w nieco inny sposób. To, co dla jednych jest nieprzyjemne i trudne do zniesienia, dla innych może być raczej przyjemne bądź neutralne.
W przypadku tego azjatyckiego owocu zdania również są podzielone – jego zapach ma fanów i osoby, którym zdecydowanie przeszkadza. Tych drugich jest znacznie więcej. W związku z tym, lokalne władze w Azji podejmują różnorodne kroki, mające chronić turystów i mieszkańców przed wonią owocu.
Warto wiedzieć również o tym, że durian jest pożywieniem dla zwierząt, żyjących w azjatyckiej dżungli. Jego zapach nie odstrasza, a przyciąga do niego zwierzęta, dla których owoc jest wręcz przysmakiem.
Specjalny znak zakazu

Aby chronić osoby, przebywające w restauracjach, kinach, teatrach czy różnego rodzaju sklepach, przed zapachem owocu, na drzwiach do takich miejsc znajduje się specjalny zakaz no durian.
Przedstawia on owoc durian, który jest przekreślony czerwoną linią. Jeśli gdzieś go zobaczysz, to możesz czuć się bezpieczny – najpewniej nikt nie wejdzie do tego miejsca z tym owocem.
Warto jednak uważać, ponieważ i my nie możemy mieć go przy sobie w chwili wejścia do takiego miejsca! Za wniesienie bądź spożycie owocu w zakazanym miejscu będzie groziła nam kara grzywny!
Właściwości odżywcze niebezpiecznego owocu

Choć owoc jest uważany za jeden z najniebezpieczniejszych na świecie i najbardziej śmierdzący, to zawiera on także szereg substancji odżywczych, o których warto pamiętać.
Durian zawiera witaminy z grupy B oraz C. Dzięki nim wspiera naszą odporność, koncentrację, pamiętać a także cały układ nerwowy. Dodatkowo, zawarte w nim minerały, miedź, potas czy mangan wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Owoc stosuje się także w walce z gorączką czy z pierwszymi objawami anemii. Zawiera bowiem żelazo, pozytywnie wpływające na ilość czerwonych krwinek w naszym organizmie. Substancje, znajdujące się w owocu łagodząco wpływają na nasz układ pokarmowy, wspierają pracę jelit oraz prawidłowe funkcjonowanie żołądka.
Lokalni mieszkańcy Azji bardzo cenią ten produkt w swojej diecie i nazywają go Królem Owoców. Warto go spróbować, przebywając w okolicy Indonezji czy Tajlandii i zdobyć własne zdanie na jego temat.