Przepis na mleko z miodem i masłem
Mleko z miodem i masłem nie jest trudne w przygotowaniu i prawdopodobnie każdy ma swój przepis. Zaproponowane przez nas proporcje zapewnią maksymalne wykorzystanie substancji odżywczych, zawartych w składnikach mikstury i sprawią, że zostaną one maksymalnie wykorzystane.
Szklankę mleka delikatnie podgrzewamy – nie trzeba dopuszczać do jej zagotowania. Dodajemy dwa starte ząbki czosnku, łyżkę masła oraz łyżkę miodu. Pijemy, kiedy jest jeszcze ciepłe.
Należy zwrócić uwagę na to, by nie dodawać żadnego składnika do wrzącego mleka, ponieważ wysoka temperatura może wówczas zneutralizować działanie substancji, zawartych w pojedynczych składnikach.
Taką miksturę najlepiej pić 2 razy dziennie. W przypadku dzieci, lepiej zrezygnować z czosnku, ponieważ może doprowadzić do różnego rodzaju problemów żołądkowych u najmłodszych.