w ,

Najlepsze domowe syropy na przeziębienie

domowe syropy na przeziębienie

Jakie są najlepsze domowe syropy na przeziębienie? Lato, to pora roku, w której przyroda obdarowuje nas swoimi skarbami. Możemy czerpać z nich nie tylko smak, ale również zdrowotne właściwości. Owoce, liście oraz kwiaty najróżniejszych roślin mają zbawienny wpływ na wiele układów w naszym organizmie. Dzięki temu możemy odpowiednio wyposażyć naszą jesienno-zimową apteczkę i cieszyć się naturalnymi, domowymi syropami, które leczą, świetnie smakują i są w pełni zdrowe dla naszego organizmu. 

Warto także wziąć pod uwagę to, że domowe syropy na przeziębienie, które wykonamy latem będziemy mogli od razu stosować zimą – kaszel, biegunka czy katar? Nie ma potrzeby wyjeżdżania do apteki w środku nocy, bo możemy sięgnąć po wcześniej wykonany syrop, który bezpiecznie czeka na to aż zostanie użyty tuż obok nas. 

Dlaczego warto robić domowe syropy na przeziębienie?

Najlepsze domowe syropy na przeziębienie

Główną zaletą, płynącą z przygotowywania syropów w domu jest to, że w pełni znamy ich skład. Owszem, do każdego leku jest dołączona ulotka, która również zawiera informację odnośnie tego, co znajduje się w danym leku. Jednak bez specjalistycznej, farmaceutycznej wiedzy nie jesteśmy w stanie rozszyfrować poszczególnych składników.

Zaletę stanowi także cena syropu – popularny na rynku syrop na kaszel może kosztować około 20-30 złotych za niewielką 100 ml butelkę. Z kolei wykonanie domowego syropu, to koszt zaledwie 10-15 złotych za kilka buteleczek. 

Syrop z mniszka lekarskiego

domowe syropy na przeziębienie

To domowy syrop, który musimy wykonać na początku maja. Do jego wykonania potrzebne są bowiem świeże, kwitnące mniszki lekarskie, popularnie nazywane mleczami.

Syrop ma gęstą konsystencję przez co często jest nazywany także miodem z mniszka – oprócz zdrowotnych właściwości doskonale nadaje się do dosłodzenia jesiennej herbaty czy jako dodatek do ciasta. 

Zdrowotne właściwości syropu z mniszka lekarskiego

właściwości syropu z mniszka lekarskiego

Potas, magnez i krzem, które są zawarte w domowym syropie z mniszka lekarskiego wpływają na poprawę naszej odporności. Dzięki temu 2-3 łyżki syropu dziennie pomagają złagodzić pierwsze objawy przeziębienia oraz wspomagają układ pokarmowy, co jest szczególnie ważne podczas choroby, ponieważ jelita odgrywają znaczącą rolę, jeśli chodzi o walkę z ustrojami zewnętrznymi. 

Czytaj także: Zdrowotne właściwości, które mają jadalne kwiaty

Zawartość witamin A, D, B i C wspomaga pracę układu nerwowego, pomaga złagodzić stres i budować naszą odporność. Oprócz tego mniszek lekarski pomaga naszemu organizmowi pozbyć się toksyn z organizmu, uporać się z infekcjami dróg moczowych i ma działanie przeciwzapalne. 

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Do wykonania domowego syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy następujących składników: 

  • 1 litra kwiatów mniszka, czyli około 400 sztuk kwiatów – należy je zerwać i pozostawić na 2 godziny, wówczas kwiaty lekko zwiędną i pozbędziemy się z nich różnego rodzaju owadów, 
  • 1 dużej cytryny, 
  • 1 kg cukru, 
  • 1 litra wody. 

Sposób wykonania syropu z mniszka lekarskiego

żółty mlecz

Zebrane kwiaty zalewamy litrem wody i gotujemy około 15-20 minut na niewielkim ogniu – należy często mieszać wywar, aby kwiaty się nie przypaliły. Następnie odstawiamy wywar w chłodne miejsce na około 20 godzin.

Po tym czasie odcedzamy wywar od kwiatów i gotujemy z kilogramem cukru i sokiem, wyciśniętym z cytryny. Po około 1-1,5 godzin wywar powinien uzyskać konsystencję miodu – wówczas jest gotowy do tego, by rozlać go to butelek. Syrop można spożywać do około 8 miesięcy po przygotowaniu. 

Czytaj także: 15 produktów, dbających o dobry wzrok!

Syrop z lipy 

zielony liść drzewa lipy

Choć wiele osób kojarzy przede wszystkim zdrowotną działalność herbaty z lipy, to warto w apteczce na domowe syropy na przeziębienie warto mieć również właśnie lipę. Słodki i prozdrowotny smak syropu oraz przyjemna konsystencja sprawią, że doskonale sprawdzi się także jako specyfik dla dzieci. 

Syrop z lipy doskonale sprawdza się, jako wsparcie naszego organizmu w okresie wzmożonej zachorowalności na takie choroby, jak grypa czy przeziębienie. Właściwości lipy sprawiają, że syrop z niej sprawdzi się w walce z gorączką, infekcjami układu moczowego, bólami głowy czy skurczami. Dodatkowo syrop z lipy usprawnia wydzielanie żółci przez wątrobę. 

Składniki, potrzebne do wykonania syropu z lipy

szklanka z limonką i cukrem

Do wykonania domowego syropu na przeziębienie z lipy potrzebujemy: 

  • 160 g kwiatów lipy – najlepiej zbierać je między majem a lipcem na wsi, jak najdalej od drogi tak, by znajdowało się na nich jak najmniej zanieczyszczeń, 
  • 1 kg cukru, 
  • 1 litr wody, 
  • 100 ml soku z cytryny. 

Czytaj także: Witamina D – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

Sposób wykonania syropu z lipy 

zielone liście z kwiatami

Kwiaty lipy płuczemy w chłodnej wodzie i delikatnie osuszamy najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Następnie łączymy wodę z cukrem tak, by powstał z nich syrop cukrowy.

Zalewamy gorącym syropem nasze kwiaty, które uprzednio umieszczamy w dużym słoju. Słój odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie odsączamy kwiaty od wywaru i syrop gotowy. Okres jego spożycia wynosi między 6-8 miesięcy. Należy stosować 2-3 łyżki syropu dziennie. 

Czytaj także: Pomysły na jabłka – owoce pełne witamin i energii

Syrop z sosny 

brązowe szyszki sosny

To prosty i szybki w przygotowaniu syrop, który przygotowujemy z pędów sosny. Są łatwo dostępne a ich zbieranie nie zajmie nam wiele czasu, dlatego to doskonały element w apteczce zawierającej domowe syropy na przeziębienie dla osób, które są zabiegane i nie mają zbyt wiele czasu, który mogliby poświęcić na jego wykonanie. 

Domowy syrop na przeziębienie z pędów sosny doskonale sprawdzi się u osób, które w okresie jesienno-zimowym zmagają się z problemami z zatokami. Zatkany nos, katar, złe samopoczucie, spowodowane dyskomfortem podczas oddychania – to dolegliwości, które zażegnamy dzięki temu syropowi. Należy stosować 1 łyżkę syropu dziennie, kiedy pojawiają się niepożądane objawy. 

Składniki, z których wykonamy syrop z sosny

zielone pędy sosny
  • około 200 g pędów sosny – tutaj podobnie, jak w przypadku lipy – wybieramy miejsce, jak najbardziej oddalone od drogi tak, by pędy były jak najczystsze, 
  • kilogram dowolnego cukru – może być biały, brązowy, kokosowy. 

Do wykonania domowego syropu z pędów sosny oprócz podanych składników będziemy potrzebować sporego słoja – najlepiej 3-4 litrowego. Układamy pędy warstwami, każdą z nich zasypując 3-4 łyżkami cukru. Kiedy wykorzystamy już cały cukier i wszystkie pędy, to zakrywamy nasz słój gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na oko 6-8 tygodni. Po tym czasie zlewamy sok cukrowy, który powstanie i przelewamy go do butelek. Syropu można używać przez około 8 miesięcy po sporządzeniu. 

Domowy syrop z mięty 

domowe syropy

To syrop, który wykonywały nasze babcie a dzisiaj już mało kto o nim pamięta. Ma orzeźwiający, rzadko spotykany w syropach smak. Warto mieć go w swojej spiżarni zawierającej domowe syropy na przeziębienie właśnie ze względu na jego lecznicze właściwości.

Mięta jest również tania i łatwo dostępna, więc jest to świetny i ekonomiczny syrop. Dodatkowo nadaje się on do spożycia nie tylko, jako środek leczniczy, ale również jako dodatek do wody, herbaty, drinków czy soku owocowego. Nadaje orzeźwiającego smaku i koi pragnienie. 

Właściwości lecznicze syropu z mięty 

domowe syropy

Domowe syropy na przeziębienie z mięty zawierają dużą ilość witamin, białka oraz właściwości odżywczych. Jego spożywanie wpływa na organizm uspokajająco, dlatego doskonale sprawdzi się, jako środek, służący do łagodzenia stresu, przemęczenia.

Mięta doskonale wpływa także na nasz układ trawienny w przypadku problemów ze zgagą czy refluksem żołądku. Mięta świetnie sprawdza się, jako wsparcie organizmu w oczyszczaniu, więc wspomaga także odchudzanie. 

Do wykonania domowego syropu na przeziębienie z mięty potrzebujemy 

domowe syropy
  • 50 gałązek mięty – ważne jest to, żeby była to świeża mięta a nie suszona, 
  • 2 litrów wody, 
  • świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 
  • 500 g cukru. 

Z wody i cukru przygotowujemy syrop cukrowy, podgrzewając wodę z cukrem do jego rozpuszczenia się. Następnie nasz wywar studzimy. Kiedy jest już zimny zalewamy nim dokładnie umyte gałązki mięty. Dodajemy do tego sok z cytryny i lekko mieszamy. Odstawiamy przygotowany wywar na na około dobę. Po tym czasie odsączamy syrop od gałązek mięty i rozlewamy do wyparzonych butelek. Warto je zapasteryzować, wkładając do wrzątku na 5 minut. 

Syrop z czarnego bzu 

kwiaty czarnego bzu

Czarny bez, to roślina, którą wiele osób ma w swoim ogrodzie. Nie wymaga szczególnej pielęgnacji, pięknie pachnie i zdobi latem nasze stoły.

Jednak nie każdy wie, że oprócz walorów zapachowych i estetycznych czarny bez zawiera również właściwości zdrowotne, które sprawiają, że warto postawić na niego w domowym leczeniu i dodać do swojego domu jako domowe syropy na przeziębienie.

Właściwości zdrowotne syropu z czarnego bzu

domowe syropy

Domowe syropy na przeziębienie, wykonane z czarnego bzu stanowią doskonałą broń w walce z przeziębieniem. Łagodzi pierwsze objawy gorączki, kaszlu oraz kataru. Aby uzyskać leczniczy efekt warto od razu po zauważeniu objawów przeziębienia zacząć przyjmować od 1-2 łyżek syropu dziennie. Dodatkowo możemy stosować syrop z czarnego bzu, jako dodatek do herbaty – pozwoli wzmocnić naszą odporność, dodając jednocześnie ciekawego posmaku i aromatu. 

Oprócz tego kwiaty czarnego bzu sprawiają, że zdecydowanie łatwiej jest nam odksztuszać, dlatego doskonale sprawdzą się, jako syrop leczniczy podczas kaszlu. Czarny bez wspiera także funkcjonowanie układu moczowego, pomaga regulować ciśnienie krwi i obniża poziom cukru we krwi, dlatego pomaga zapobiegać cukrzycy. 

Składniki, niezbędne do wykonania syropu z czarnego bzu

domowe syropy
  • 50 skupisk kwiatów bzu, 
  • 1 kilograma cukru, 
  • 1 litra wody. 

Najpierw zbieramy kwiaty i zostawiamy na około godzinę, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Następnie lekko płuczemy kwiaty wodą i zalewamy 1 litrem wody. Odstawiamy na około 8 godzin. Po tym czasie dosypujemy cukru i lekko podgrzewamy do czasu aż cukier połączy się z wodą i w pełni rozpuści. Wówczas odstawiamy wywar na kolejną dobę. Odsączamy kwiaty z syropu i rozlewamy syrop do butelek. Syrop z czarnego bzu możemy spożywać do około 8 miesięcy po przygotowaniu. 

Podsumowanie

domowe syropy na przeziębienie

Domowe syropy na przeziębienie mają wiele właściwości zdrowotnych, o których warto pamiętać w okresie jesienno-zimowym. Pomagają radzić sobie z nieprzyjemnymi dolegliwościami i łagodzić ich objawy. 

Jeśli jednak zmagamy się z infekcją, której objawy nie ustępują a wręcz się nasilają, to należy jak najszybciej udać się do lekarza, który przepisze nam leki. 

Czytaj także: Olejki eteryczne i ich zdrowotne właściwości

mity żywieniowe

Mity żywieniowe, które warto obalić raz na zawsze!

IF

IF – system żywienia oparty na postach i oknach żywieniowych