Właściwości octu jabłkowego są naprawdę niesamowite, więc tym bardziej powinniśmy poznać pełen zakres jego możliwe. To sprawi, że jeszcze częściej zdecydujemy się na jego zastosowanie. I na pewno dzięki temu poprawi się nasze zdrowie. Już w starożytności niesamowite właściwości octu jabłkowego były wykorzystywane przez Hipokratesa.
W pewnych rejonach świata ocet jabłkowy to świetny lek, który nie tylko poprawia odporność organizmu, ale pozwala zwalczać wiele różnych chorób. Z czego to wynika? Poznajmy właściwości octu jabłkowego na sztosowe.pl jeszcze bliżej!
Ocet jabłkowy – czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne?
Ocet jabłkowy to produkt powstający na bazie fermentacji. Wynika to z rozkładania się bakterii i drożdży, w wyniku czego najpierw powstaje alkohol, a następnie ocet. Mamy sposobność sami go przygotować bądź zakupić gotowy ocet jabłkowy. Najlepiej postawić na ocet jabłkowy z widocznym osadem, a nawet ocet jabłkowy ekologiczny, który nie jest pasteryzowany i filtrowany. Za około 750 ml dobrego octu jabłkowego powinniśmy zapłacić blisko 15 zł. Jakie są cenne właściwości octu jabłkowego, które mogą wpłynąć korzystanie na nasze zdrowie?
Ocet jabłkowy to bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A, C, E, P, kwasu mlekowego, cytrynowego i octowego oraz beta-karotenu. Posiada jeszcze dużą ilość chloru, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, sodu, fluoru, żelaza i krzemu.
Główny składnik octu to również pektyny wspomagające pracę układu trawiennego i jelit. Ocet jabłkowy ma pozytywny wpływ na układ mięśniowy, nerwowy, krwionośny i działa antynowotworowo. Ocenia się, że posiada również korzystny wpływ na redukcję wagi, dzięki czemu nadaje się do zastosowania podczas odchudzania połączonego z dietą i aktywnością fizyczną. Jakie jeszcze są właściwości octu jabłkowego? Czytaj dalej!
Właściwości octu jabłkowego:
- wzmacnia system immunologiczny
- chroni układ moczowy przed infekcjami i kamieniem
- poprawia kondycję fizyczną
- zmniejsza wysoki poziom cholesterolu
- łagodzi objawy zapalenia stawów oraz dny moczanowej
- ogranicza ryzyko infekcji w rejonie gardła i zatok
- skutecznie leczy trądzik
- chroni przed zatruciem pokarmowym
- wspomaga trawienie i leczy zaparcia
- pobudza metabolizm
- zwalcza alergie u ludzi i zwierząt
Widać więc, że ocet jabłkowy to prawdziwa bomba witaminowa i zdrowotna, na której zastosowanie warto sobie pozwolić. Jak jednak należy stosować taki ocet jabłkowy, aby nam nie zaszkodził, tylko pomógł?
Zastosowanie octu jabłkowego:
- profilaktycznie – codziennie rano wypijając szklankę ciepłej wody z kilkoma łyżeczkami bądź łyżkami octu jabłkowego. Do smaku możemy dodać naturalny miód lub syrop klonowy.
- podczas leczenia stanów zapalnych gardła i anginy – płuczemy gardło wodą z dodatkiem octu kilka razy dziennie(w połowie szklanki ciepłej i przegotowanej wody wlewamy 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu i mieszamy).
- na grzybicę – jest możliwość zastosowania zewnętrznego w postaci tamponów i wewnętrznie, spożywając pewną ilość przegotowanej wody z octem jabłkowym. Nadaje się także do leczenia grzybicy pochwy. Najlepsza mikstura do leczenia takiej grzybicy polega na zmieszaniu pół szklanki octu jabłkowego z pół szklanki przegotowanej wody. Wystarczy nasączyć tampon i zaaplikować go na całą noc do pochwy. Gdy bardzo szczypie lub swędzi, to możemy zastosować słabszą dawkę, czyli większa ilość wody, a mniejsza ilość octu. Poza takim leczeniem warto zadbać o wprowadzenie właściwej diety i poprawy stylu życia, dzięki czemu grzybica będzie dla nas już przeszłością.
- na zmiany atopowe, łuszczycę i egzemę – ocet nadaje się do leczenia różnych zmian skórnych. Wystarczy zmieszać pół szklanki octu z pół szklanką oleju ze słodkich migdałów. Nacieramy taką recepturę na odpowiednie miejsca na naszej skórze. Unikamy stosowania w miejscach, w których skóra jest krwawiąca i popękana.
- na bolące mięśnie i stawy – gdy mamy obolałe stawy czy mięśnie, to ocet jabłkowy może nam skutecznie pomóc. Wystarczy połączyć 1 łyżkę octu z 1.5 łyżką oleju rycynowego i 1 surowym żółtkiem. Taką miksturę wystarczy wmasować w bolące miejsca(nawet w miejsca zwichnięć).
- jako sos / dressing do sałatek – uwielbiamy sałatki warzywne z odpowiednimi sosami. Warto więc przygotować taki sos z octem jabłkowym. Jak? Mieszamy 1 łyżkę octu z 3 łyżkami oliwy z oliwek, pół miodu lub syropu klonowego i ząbkiem czosnku(drobno posiekany w moździerzu razem z miodem). Można dodać do niego również cykorię do smaku.
Osoby walczące ze zgagą nie muszą spożywać mocnego octu jabłkowego. Lepiej dla nich, gdy zdecydują się na jego rozcieńczenie z wodą (np. kilka łyżek octu do całej szklanki z wodą).
Pamiętajmy: Nigdy nie spożywajmy samego octu, ponieważ może on podrażnić naszą skórę, przełyk, szkliwo, żołądek i jelita. Ocet jabłkowy zawsze musimy rozcieńczać w odpowiedniej ilości wody. Zazwyczaj do 1 szklanki wody wlewamy 1 lub kilka łyżek octu. Zaleca się spożywanie w ciągu dnia 2 łyżek octu(zmieszanego z wodą!). Zaleca się dokonywanie regularnych badań lekarskich, aby móc ocenić czy ocet jabłkowy i nasza dieta pozytywnie wpływa na nasz organizm. Czasami długotrwałe spożywanie octu jabłkowego obniża poziom potasu we krwi, więc zaleca się wtedy pewną przerwę z jego spożywaniu.
Niesamowite właściwości octu jabłkowego są już Ci znane. Jego spożywanie nie tylko poprawi Twoje zdrowie, ale dodatkowo pozwoli Ci cieszyć się świeżym oddechem i zapachem ciała. Dzieje się tak, ponieważ ocet jabłkowy eliminuje bakterie i grzyby występujące w jamie ustnej, a zarazem zmienia poziom pH skóry usuwając przy tym bakterie wywołujące nieprzyjemną woń skóry. Tym bardziej warto pozwolić sobie na regularne zastosowanie octu jabłkowego.
Zobacz także: Domowe wybielanie zębów w 3 minuty