Gorzka czekolada nie zachęca swoją nazwą. Jednak pod płaszczem goryczy skrywa się wiele słodkich wartości. Warto po nią sięgać nie tylko w momentach chandry. Zobacz, o czym mowa!

Wpływ gorzkiej czekolady na organizm człowieka
Jak zawsze, to dawka a nie substancja stanowi truciznę. Pomimo wielu pozytywnych właściwości czekolady, należy uważać na spożywaną jej ilość. Kalorie i tłuszcz bardzo łatwo mogą wziąć górę nad zbawiennym wpływem czekolady. Ponadto bardzo łatwo jest się uzależnić od jej spożywania. Uważać muszą również ci, którzy zmagają się z wysoką skłonnością do alergii, ponieważ kakao uczula.
Usprawni myślenie
Pirazyna zawarta w gorzkiej czekoladzie usprawnia proces myślenia. Zjedzenie już kilku kostek pozwoli trzeźwiej myśleć, poprawi koncentracje, pamięć, czas reakcji oraz ułatwi rozwiązywanie problemów. Może natomiast negatywnie wpłynąć na dzieci, które po jej spożyciu będą miały problem z zaśnięciem i będą bardziej pobudzone.
Dodaje energii
Węglowodany, magnez, potas i żelazo- to wszystko w gorzkiej czekoladzie! Uznawana jest za bardzo dobre źródło energii. Ponadto, łatwo przyswajalne. Warto mieć ją przy sobie. Można sięgnąć po kilka kostek, gdy opadniemy z sił.
Przeciwzakrzepowe działania
Ziarna kakaowca są wypełnione flawonoidami. Substancja powoduje utlenianie ,,złego” cholesterolu. Co za tym idzie, przeciwdziała rozwoju miażdżycy i nowotworów. Ponadto dzięki temu płytki krwi nie zlepiają się, co zapobiega zakrzepom i udarom mózgu.
Mocniejsze serce
Natomiast, polifenole zawarte w ziarnach kakaowych obniżają ciśnienie krwi. Zapobiega to ewentualnym zawałom serca.
Przefiltrowane nerki
Substancja zwana alkoloidem teobrominy pobudza pracę nerek. To zwiększa potrzebę oddawania moczu, dzięki czemu nerki się oczyszczają.
Łagodniejszy kaszel
Teobromina wpływa również na kaszel. Łagodzi jego występowanie i nie powoduje uczucia senności, w przeciwieństwie do zalecanej do tej pory kodeiny.