w , ,

5 powodów by jeść fasolę szparagową

Fasolka szparagowa w wiklinowym koszu.

Właściwości fasoli szparagowej sprawiają, że powinniśmy po nią sięgać tak często, jak to możliwe. Zarówno w świeżej, jak i mrożonej postaci jest wypełniona wartościami odżywczymi, o które powinniśmy dbać w naszej codziennej diecie.

Poznaj 5 głównych powodów, dla których powinieneś szukać fasolki na zakupach albo posadzić ją w swoim ogródku. To nie zwykłe sezonowe warzywo, ale prawdziwa kopalnia wartości odżywczych, którą w szczególności docenią kobiety w ciąży i cukrzycy.

Sama fasolka przywędrowała do Europy wraz z hiszpańskimi żeglarzami i już w XVI wieku stała się niezwykle popularna wśród Francuzów. Obecnie uprawia się ją właściwie na całym świecie – ceni się zarówno jej smak, jak i właściwości.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.