Często słyszymy, że wybierając czekoladę, powinniśmy sięgać po gorzką – najlepiej taką, która zawiera jak najwięcej kakao. Ale czy zastanawialiśmy się kiedyś, czym tak naprawdę różni się czekolada gorzka od mlecznej?
Gorzka czekolada ma wyrazisty, intensywny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, podczas gdy mleczna jest delikatna, słodka i kremowa, kojarząc się wielu osobom z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Ale czy gorzka czekolada faktycznie zasługuje na tytuł jedynej słusznej opcji, a mleczna na miano „zakazanego owocu”, którego powinniśmy unikać?
Czas rozwiać te wątpliwości i przyjrzeć się bliżej obu rodzajom czekolady. Okazuje się, że mają więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać, a różnice między nimi wcale nie są tak ogromne. Zajrzyjmy głębiej w ich skład, właściwości i zalety – być może zmienisz swoje podejście do czekolady!
Czekolada gorzka a mleczna – kaloryczność
Pierwszym elementem porównawczym obu czekolad będzie ich kaloryczność. Mogłoby się wydawać, że różnica będzie kosmiczna. W końcu – gorzka czekolada jest gorzka, a deserowa jest słodka – cukier zaś to kalorie. Okazuje się, że… nic bardziej mylnego!
Jeśli weźmiemy pod uwagę kaloryczność obu, okaże się, że czekolada gorzka a mleczna właściwie wcale nie różnią się w tym aspekcie! Mało tego, czekolada mleczna jest nieco mniej kaloryczna, choć wydawało się, że będzie zupełnie odwrotnie! Gorzka czekolada zawiera około 543 kalorii w 100 gramach podczas, gdy deserowa zawiera około 535 kalorii w tej samej pojemności.
Z czego to wynika? Otóż czekolada gorzka, owszem, nie zawiera tak dużo węglowodanów, jak czekolada deserowa. Zamiast nich zawiera jednak ogromną ilość tłuszczów, pochodzących z kakao! To właśnie dlatego jest tak bardzo kaloryczna.
Warto o tym pamiętać, ponieważ brak słodkiego posmaku może być dla nas zgubny. Choć może nam się wydawać, że możemy jeść taką czekoladę bez limitu, to tak naprawdę należy bardzo kontrolować ilość kostek, spożywanych każdego dnia.
Zawartość kakao
Kakao jest najbardziej wartościowym składnikiem, znajdującym się w czekoladzie – zarówno tej gorzkiej, jak i mlecznej. To dzięki niemu czekolada poprawia nasz nastrój, wzmacnia funkcjonowanie serca czy poprawia naszą pamięć.
Tymczasem w gorzkiej czekoladzie o dobrym składzie znajdziemy 50-60-70% i więcej kakao. Równocześnie w mlecznej czekoladzie znajduje się go zaledwie 25-30%. Oznacza to, że taka czekolada ma znacznie mniej wartości zdrowotnych niż gorzka!
Czekolada gorzka a mleczna najbardziej różni się właśnie w tym aspekcie! Jedząc mniejszą ilość, bardziej kalorycznej, gorzkiej czekolady, dostarczymy sobie wielu cennych składników. Natomiast spożywając czekoladę mleczną, dostarczymy sobie głównie pustych kalorii, podchodzących z węglowodanów.
Cukier w obu czekoladach
Cukier uważany jest za jednego z największych wrogów, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Przypisuje się mu odpowiedzialność za rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, do których należą między innymi zatory, zawały serca czy udary.
Nie sposób także nie zauważyć tego, że cukier znacznie wpływa na nadwagę oraz otyłość – szczególnie wśród młodych ludzi! Trudno im odmówić pokusie zjedzenia ulubionego batonika, ciasta, cukierka czy lizaka.
Cukier bowiem szybko uzależnia. Z czasem okazuje się, że zwyczajna woda a nie gazowany, słodki napój, nie są w stanie ugasić naszego pragnienia. Czekolada gorzka a mleczna ogromnie różnią się pod względem zawartości cukru – na minus dla czekolady deserowej.
Zawiera ona około 50-60% cukrów. Czyli zwyczajna czekolada mleczna zawiera około 60 gramów cukru podczas, gdy w czekoladzie gorzkiej znajduje się ich aż o połowę mniej! Warto jednak wiedzieć, że jeśli wybierzemy mleczną czekoladę dobrej jakości, to cukru będzie mniej!
Czekolada gorzka a mleczna – cena
Cena wydaje się być pozornie sporą różnicą pomiędzy obiema czekoladami. Okazuje się tutaj, że to, co zdrowe jest droższe od tego, co niezbyt opłacalne dla naszego organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania.
Gorzka czekolada dobrej jakości, zawierająca minimum 70% kakao kosztuje około 4-5 złotych. Jednocześnie mleczna czekolada na sklepowej półce może kosztować zaledwie 1-2 złote.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że cena świadczy o jakości i może być dla nas pomocną wskazówką przy wyborze czekolady. Jeśli bowiem sięgniemy po czekoladę mleczną, kosztującą 4-5 złotych, to okaże się, że ma ona znacznie lepszy skład od tej za 2 złote.
Jeśli więc chcemy wybrać czekoladę mleczną dobrej jakości, to warto sięgnąć po tę, która ma jak najlepszy skład, a jej cena nie oscyluje wokół tej najniższej granicy.
Czekolada gorzka a mleczna – ostateczny rozrachunek
Wiemy, że czekolada gorzka a mleczna różnią się między sobą na wielu płaszczyznach. Warto jednak pamiętać o tym, że istnieją między nimi również podobieństwa, jak w przypadku ich kaloryczności.
Żadna z nich nie powinna być bezwzględnie skreślana. Choć mleczna wydaje się być gorszym wyborem żywieniowym, to możemy maksymalnie zminimalizować negatywne skutki, płynące z jej spożywania. Jak tego dokonać?
Przede wszystkim powinniśmy czytać etykiety! Czekolada mleczna także powinna zawierać, jak największą ilość kakao i jak najmniej cukru. Nigdy nie będzie miała takiego stosunku tych składników, jak gorzka czekolada, ale warto poszukać na rynku kompromisowego rozwiązania pomiędzy zdrowiem, a smakiem.
Należy też pamiętać o tym, że w życiu najważniejszy jest umiar. Nie chodzi o to, by całkowicie z czegoś rezygnować czy całkowicie się czemuś poddawać, ale o to, by znaleźć równowagę pomiędzy przyjemnością, zdrowym rozsądkiem i własnym komfortem.