Miód faceliowy jest produkowany przez roślinę o nazwie facelia. W Polsce gatunkiem rośliny, z którego jest najczęściej pozyskiwany jest facelia błękitna. Powszechnie jest ona uważana za królową wszystkich roślin miododajnych. Z czego wynika jej tytuł? Z jej wydajności! Okazuje się, ze okres, kiedy roślina produkuje nektar jest długi a z kolei okres wegetacji (czas, kiedy nektar nie jest produkowany) jest stosunkowo krótki.
Miód z facelii błękitnej ma delikatny, kwiatowy smak i zapach. Jest jasnożółtej albo delikatnie zielonej barwy. Przez smakoszy miodów jest ceniony ze względu na niezwykły smak, ale i lecznicze właściwości.
Cena za kilogram miodu to około 30 złotych za kilogram. O jego wysokiej klasie świadczy to, że często jest porównywany do swojego o wiele droższego konkurenta, czyli miodu manuka, którego krajem pochodzenia jest Nowa Zelandia.
Miód faceliowy – zdrowotne właściwości
Miód faceliowy jest idealny dla osób uzależnionych od różnego rodzaju używek – w tym także papierosów, alkoholu, kawy i herbaty! Pomaga oczyszczać organizm z toksyn i przywraca mu równowagę biologiczną.
Dodatkowo, miód pomaga obniżyć ciśnienie krwi, więc warto go dodawać do herbaty, jeśli cierpimy na nadciśnienie. Miód korzystnie wpływa również na funkcjonowanie układu oddechowego – zapobiega powstawaniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i wspomaga leczenie astmy oskrzelowej.
Nie należy także zapominać o korzystnym wpływie miodu na funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomaga bowiem leczyć takie dolegliwości, jak wrzody żołądka czy dwunastnicy, a dodatkowo zapobiega problemom z woreczkiem żółciowym. Właściwości miodu faceliowego pomagają również chronić wątrobę przy zatruciach.
Generalnie tego rodzaju produkt będzie zalecany osobom, zmagającym się z jakimikolwiek problemami układu krwionośnego, sercowego. Zawiera bowiem takie pierwiastki, jak magnez czy żelazo. Warto spożywać napój z miodem faceliowym po wysiłku fizycznym bądź intelektualnym, a z pewnością na długo zachowamy dobrą kondycję.
Jakie zastosowanie ma miód faceliowy
Ten rodzaj miodu ma naprawdę mnóstwo zastosowań. Przede wszystkim miód faceliowy z powodzeniem może zastąpić u nas cukier! Wówczas będziemy mogli dodawać go do herbaty czy deserów.
Warto pamiętać o jego zdrowotnych właściwościach podczas przeziębienia oraz chorób układu pokarmowego – wówczas ciepła herbata czy mleko z jego dodatkiem na pewno ukoją nasze ciało. Zawarta w miodzie cholina sprawi, że nasze ciało świetnie poradzi sobie z infekcjami bakteryjnymi.
Miód może służyć również, jako dodatek do kanapki – zaspokoi wówczas oczekiwania wszystkich, którzy lubią słodkie, ale delikatne smaki, więc również najmłodszych! Warto stosować go także jako dodatek do owsianek czy koktajli – w pełni naturalny słodzik doda potrawie smaku i aromatu, ale nie będzie przy tym pozbawiał jej zdrowotnych właściwości.
Miód faceliowy ma także zastosowanie w pielęgnacji – wystarczy dodać do niego cukier gruboziarnisty i oliwę w równych proporcjach, wcierać przez około 10 minut w ciało. Następnie całość spłukujemy i możemy cieszyć się miękką, gładką skórą!