w ,

10 pomysłów na zdrowe desery od, których nie przytyjesz!

zdrowe desery

Utrzymanie smukłej sylwetki często wiąże się z wyrzeczeniami. Musimy zrezygnować z ulubionych przekąsek, słodyczy czy deserów. Spotkania ze znajomymi wiążą się z tym, że do kawy, zamiast ciastka, wybieramy suszone owoce – nie musi tak być.

Zdrowe desery sprawią, że nie tylko będziemy mogli sięgać po nie bez wyrzutów sumienie podczas rodzinnych spotkań, ale również nie będą negatywnie wpływały na poziom cukru w naszym organizmie i dostarczały chemicznych, zbędnych dla naszego organizmu składników ze spożywanych posiłków. 

Co dobrego w domowych deserach?

zdrowe desery

Zdrowe desery swój zbawienny wpływ dla naszego organizmu zawdzięczają temu, że składają się głównie z naturalnych składników, które zastępują tłuszcze utwardzane, biały cukier czy przetworzoną czekoladę.

Dzięki temu mają często mniej kalorii, choć warto uważać, ponieważ niektóre z nich mogą być nawet bardziej kaloryczne niż standardowe wersje deserów. Przede wszystkim chodzi jednak o to, że zdrowe desery są alternatywą dla tych, dostępnych w sklepach i cukierniach. Mają naturalny smak i idealnie sprawdzają się np. dla dzieci a ich wykonanie zajmuje niewiele czasu. 

5 deserów, które idealnie sprawdzą się latem

truskawkowe lody na patyku

Lato, to okres, kiedy spędzamy mnóstwo czasu w ogrodzie, na grillu z rodziną czy ze znajomymi. Podczas takich spotkań chętnie sięgamy po ciasta i desery. Jednak nie muszą one być pełne składników nieznanego pochodzenia.

Zdrowe desery na lato oparte są na składnikach, które z łatwością możemy dostać latem i właśnie wtedy mamy na nie największą ochotę. 

1. Truskawki, zapiekane pod kruszonką

czerwone truskawki

Składniki na trzy porcje: 

  • 60 dag truskawek – najlepiej świeżych, 
  • 60 dag masła, 
  • 120 gramów mąki – może być pszenna, ale możemy także połączyć pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą,
  • 60 gramów cukru brązowego – jeśli go nie mamy, możemy użyć białego. 
  • przydatne będą także kokilki, w których możemy przygotować desery. Jednak jeśli ich nie mamy, to możemy użyć zwykłej blachy do pieczenia bądź innych foremek, które mamy. 

Sposób wykonania

zdrowe desery

Najpierw przygotowujemy kruszonkę – łączymy masło, mąkę oraz cukier i wkładamy do lodówki. Mieszanka powinna się tam znajdować przez około 30 minut. Wówczas będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu. Następnie przechodzimy do przygotowania owoców. 

Truskawki należy umyć i osuszyć. W tym celu możemy użyć ręcznika kuchennego. Usuwamy także szypułki z truskawek, choć warto wiedzieć, że one również stanowią jadalną część truskawki. Następnie kroimy truskawki na dość duże kawałki i umieszczamy w naszych kokilkach. Warto posmarować je wcześniej masłem bądź oliwą – wówczas deser nie będzie do nich przylegał. 

Piekarnik nastawiamy na około 150 stopni. W międzyczasie, niedługo przed włożeniem deserów do piekarnika, posypujemy truskawki kruszonką. Tak przygotowany deser wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. 

Tak przygotowany deser możemy podawać z sorbetem owocowym bądź lodami! 

2. Sorbety owocowe

sorbet owocowy z czekoladą

Sorbety są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych lodów. To zdrowe desery, które mają znacznie mniej kalorii, są łatwe w przygotowaniu i możemy zrobić je w domu, mając do dyspozycji blender i dowolne mrożone owoce! 

Składniki: 

  • dowolne owoce – idealnie sprawdzą się truskawki, borówki amerykańskie, jagody, banan, maliny, 
  • możemy użyć kilku łyżek mleka bądź kostek lodu, jeśli nie chcemy aż tak intensywnego smaku. 

Jak go zrobić?

zdrowe desery

Do przygotowania sorbetów owocowych konieczne jest skorzystanie z blendera, który posiada funkcję kruszenia lodu. 

Wybrane przez nas owoce wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut. Możemy też włożyć je do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie blendujemy je – możemy każdy owoc osobno bądź razem. Powstały sorbet możemy zamrozić i mieć gotowe, niskokaloryczne lody bądź od razu zjeść. 

Możemy także wykorzystać świeże owoce – wówczas po zblendowaniu wkładamy je do zamrażarki na około 3 godziny. 

3. Pudding z nasion chia z musem jagodowym

zdrowe desery

To deser, który wzbudza zachwyt zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Jego delikatna konsystencja sprawia, że spożywanie go, to czysta przyjemność. W upalne dni chłodzi i orzeźwia wszystkich smakoszy. 

Składniki, których potrzebujemy na 3 porcje: 

  • 4 łyżki nasion chia, 
  • 500 mililitrów mleka – może być to zwykłe krowie mleko, ale także kokosowe bądź roślinne, 
  • 50 gramów borówek, 
  • stołowa łyżka syropu z agawy.

Krok po kroku..

nasiona chia z jagodami

Przygotowanie tego deseru jest szybkie i równie przyjemne, jak jego spożywanie. Najlepiej wieczorem połączyć nasiona z mlekiem dobrze je mieszając. Dodajemy do tego syrop – możemy tutaj spróbować mieszanki. Jeśli czujemy, że deser jest dla nas za mało słodki możemy dodać pół łyżki syropu więcej. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy na noc w lodówce w naczyniach, w których będziemy podawać deser. To ważne, ponieważ nocą pudding z chia stężeje. 

Kolejnego dnia dodajemy do szklanki po trochę jagód – jeśli mamy mniej słodką mieszankę chia i mleka, to możemy polać je również odrobiną soku i gotowe. Zimny, egzotyczny deser, mający prozdrowotne właściwości w kilka minut! 

4. Mus jogurtowy z musem malinowym

maliny w czarnym kubku

To efektywnie wyglądający deser, który świetnie sprawdzi się w ramach popołudniowej lub wieczornej słodkości. Orzeźwiający smak malin i delikatna konsystencja musu jogurtowego, to idealne połączenie na zdrowy deser. 

Składniki na 3 porcje: 

  • 500 g jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 300 g brązowego cukru, 
  • 300 ml wody – 100 zimnej i 200 wrzącej. 
  • 500 gramów malin. 
zdrowe desery

Jogurt oraz maliny, w osobnych naczyniach, należy zmiksować ze 150 g cukru w każdej z misek. Rozlać do dwóch miseczek po 100 ml zimnej wody i po 200 wrzącej. Rozpuścić żelatynę we wrzącej wodzie a następnie dolewać zimnej. Połowę przygotowanej żelatyny wlać do jogurtu wciąż miksując a drugą do malin – również nie przestając miksować.

Następnie wylewamy mus jogurtowy do pucharków i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym wyjmujemy pucharki i mus jogurtowy pokrywamy musem malinowym. Wkładamy na kolejną godzinę do lodówki i gotowe – smacznego! 

5. Zdrowe lody o smaku mango – na patyku

mango na talerzu

To deser, który zastąpi tradycyjne lody. Jest świetną przekąską na upalne dni, którą uwielbiają wszystkie dzieci. Możemy go dowolnie udekorować i w każdej chwili cieszyć się jego smakiem i wygodną formą! 

Składniki na 3 llody:

  • 200 gramów jogurtu greckiego, 
  • 200 gramów mango, 
  • syrop klonowy, jeśli wolimy dobrze słodkie desery – 1 łyżka. 

Wykonanie

zdrowe desery

Wskazane składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy przygotowaną miksturę do kubeczka i w środek wkładamy drewniany patyczek.

Wkładamy do zamrażarki i po około 3 godzinach nasze lody powinny być idealnie zmrożone. 

Czytaj także: Wpływ diety na wygląd, czyli jak zadbać o skórę od wewnątrz

5 zdrowych deserów, którymi możesz ugościć rodzinę i znajomych przez cały rok! 

owoce z jogurtem w szklankach

1. Brownie z fasoli

ciasto czekoladowe brownie

To deser, który budzi pewne poruszenie – wszystkim smakuje dopóki nie usłyszą, że zamiast mąki w cieście znajduje się fasola. Dlatego najlepiej zaskoczyć swoich gości i już po zjedzeniu powiedzieć im, że ciasto jest dość niekonwencjonalne i do tego bardzo zdrowe! 

Składniki: 

  • 2 puszki fasoli – może być zarówno biała, jak i czerwona, 
  • 4 jajka, 
  • 5 łyżek kakao, 
  • 5 łyżek oleju, 
  • 3 banany, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Co dalej?

zdrowe desery

Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wylewamy na formę o wymiarach 24×24 cm i wkładamy do piekarnika, nastawionego na 180 stopni.

Pieczemy przez 35-40 minut i zdrowy deser gotowy. Wystudzone ciasto możemy podawać z lodami lub sorbetem owocowym. 

2. Deser jabłkowo-jogurtowy

zdrowe desery

To ten rodzaj deseru, który możemy przygotować w kilka minut, kiedy mamy niezapowiedzianą wizytę gości czy rodziny. Wygląda i smakuje efektywnie a jego wykonanie jest proste i nie wymaga wielu czynności. 

Składniki na 4 porcje: 

  • 4 dość duże jabłka, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • kilka orzechów, 
  • 4 łyżeczki syropu klonowego, 
  • 200 g jogurtu naturalnego. 

Sposób wykonania

mus z jabłek

Jabłka kroimy w kostkę i prażymy z orzechami. Możemy w tym celu użyć odrobiny masła bądź zrobić to na wodzie. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu. Kiedy jabłka zmiękną wyłączamy je.

Przygotowujemy naczynia – niewielkie szklanki lub pucharki. Łączymy jogurt z syropem klonowym. Następnie układamy deser warstwami: jogurt, jabłka, jogurt, jabłka. Ozdabiamy listkiem mięty. Do smaku możemy dodać na wierzch odrobinę masła orzechowego.

3. Malinowy budyń jaglany

maliny

Choć budyń, to powszechnie znany deser, to w jaglanej wersji może zaskoczyć zarówno naszą rodzinę, jak i naszych gości. Jest słodki, ma przyjemną, gęstą konsystencję i świetnie wygląda. 

Składniki na 2 porcje: 

  • pół szklanki płatków jaglanych, 
  • szklanka wrzątku,
  • szklanka jogurtu greckiego, 
  • odrobina soli,
  • 250 gramów malin – mogą być mrożone, 
  • 3 łyżki miodu. 

Czytaj także: Największa wygrana w Lotto – top10

Przygotowanie

budyń malinowy

Najpierw należy zagotować wodą i dodać do niej płatki jaglane oraz odrobinę soli. Wówczas gotujemy na bardzo małym ogniu, do wchłonięcia wody przez płatki. Do gorących płatków dodajemy maliny i blendujemy.

Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przestudzony deser łączymy z jogurtem greckim i miodem. Można podawać ten zdrowy deser z owocami sezonowymi. 

4. Zdrowa nutella

czekoladowy krem

Nutella ma wielu fanów, którzy kochają ją za smak, uniwersalność i konsystencję. Jednak powszechnie wiadomo, że ma również nie najlepszy skład. Możemy jednak stworzyć jej zdrową wersję, która jest równie smaczna. 

Składniki: 

  • awokado, 
  • dojrzały banan, 
  • 4 łyżki kakao.

Kolejny krok

zdrowe desery

Podane składniki dokładnie blendujemy do czasu aż uzyskamy idealnie gładką konsystencję i nasza nutella gotowa.

Jeśli lubimy orzechy, to możemy masę zblendować z kilkoma orzechami laskowymi i uzyskać idealny deser, który świetnie będzie pasował np. jako masa do ciasta marchewkowego. 

5. Ciasto marchewkowe

babeczki z marchewką

Jest wilgotne, świetnie wygląda i równie dobrze smakuje. To idealny sposób na przemycenie marchwi w diecie, jeśli nie przepadamy za jej standardową formą!

Składniki: 

  • 1,5 szklanki startej marchwi, 
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 
  • 4 jajka, 
  • szklanka oleju kokosowego, 
  • szklanka brązowego cukru, 
  • szklanka pokrojonych orzechów, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Przepis

ciasto marchewkowe na talerzu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ubijając wcześniej jajka z cukrem. Następnie wylewamy na okrągłą blachę o średnicy około 20 centymetrów.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale jeśli lubimy ciasta z masą to możemy je przekroić na dwie części i przełożyć zdrową wersją Nutelli. 

Dlaczego warto samemu robić desery?

zdrowy deser z owocami

Zdrowe desery, to alternatywa dla sklepowych słodyczy, po którą staramy się coraz częściej sięgać. Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu a do tego pyszne!

Idealnie nadają się dla młodszych, jak i starszych smakoszy. Przemycają w diecie wiele wartościowych składników odżywczych i są niedrogie w przygotowaniu a ich wykonanie zajmuje kilka minut. Warto spróbować! 

Czytaj także: 15 Właściwości kaszy jaglanej przez, które pokochasz ją

potrzeby żywieniowe

Potrzeby żywieniowe według Piramidy Żywienia

dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna – podstawowe założenia i propozycje posiłków