Utrzymanie smukłej sylwetki często wiąże się z wyrzeczeniami. Musimy zrezygnować z ulubionych przekąsek, słodyczy czy deserów. Spotkania ze znajomymi wiążą się z tym, że do kawy, zamiast ciastka, wybieramy suszone owoce – nie musi tak być.
Zdrowe desery sprawią, że nie tylko będziemy mogli sięgać po nie bez wyrzutów sumienie podczas rodzinnych spotkań, ale również nie będą negatywnie wpływały na poziom cukru w naszym organizmie i dostarczały chemicznych, zbędnych dla naszego organizmu składników ze spożywanych posiłków.
Co dobrego w domowych deserach?
Zdrowe desery swój zbawienny wpływ dla naszego organizmu zawdzięczają temu, że składają się głównie z naturalnych składników, które zastępują tłuszcze utwardzane, biały cukier czy przetworzoną czekoladę.
Dzięki temu mają często mniej kalorii, choć warto uważać, ponieważ niektóre z nich mogą być nawet bardziej kaloryczne niż standardowe wersje deserów. Przede wszystkim chodzi jednak o to, że zdrowe desery są alternatywą dla tych, dostępnych w sklepach i cukierniach. Mają naturalny smak i idealnie sprawdzają się np. dla dzieci a ich wykonanie zajmuje niewiele czasu.
5 deserów, które idealnie sprawdzą się latem
Lato, to okres, kiedy spędzamy mnóstwo czasu w ogrodzie, na grillu z rodziną czy ze znajomymi. Podczas takich spotkań chętnie sięgamy po ciasta i desery. Jednak nie muszą one być pełne składników nieznanego pochodzenia.
Zdrowe desery na lato oparte są na składnikach, które z łatwością możemy dostać latem i właśnie wtedy mamy na nie największą ochotę.
1. Truskawki, zapiekane pod kruszonką
Składniki na trzy porcje:
- 60 dag truskawek – najlepiej świeżych,
- 60 dag masła,
- 120 gramów mąki – może być pszenna, ale możemy także połączyć pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą,
- 60 gramów cukru brązowego – jeśli go nie mamy, możemy użyć białego.
- przydatne będą także kokilki, w których możemy przygotować desery. Jednak jeśli ich nie mamy, to możemy użyć zwykłej blachy do pieczenia bądź innych foremek, które mamy.
Sposób wykonania
Najpierw przygotowujemy kruszonkę – łączymy masło, mąkę oraz cukier i wkładamy do lodówki. Mieszanka powinna się tam znajdować przez około 30 minut. Wówczas będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu. Następnie przechodzimy do przygotowania owoców.
Truskawki należy umyć i osuszyć. W tym celu możemy użyć ręcznika kuchennego. Usuwamy także szypułki z truskawek, choć warto wiedzieć, że one również stanowią jadalną część truskawki. Następnie kroimy truskawki na dość duże kawałki i umieszczamy w naszych kokilkach. Warto posmarować je wcześniej masłem bądź oliwą – wówczas deser nie będzie do nich przylegał.
Piekarnik nastawiamy na około 150 stopni. W międzyczasie, niedługo przed włożeniem deserów do piekarnika, posypujemy truskawki kruszonką. Tak przygotowany deser wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Tak przygotowany deser możemy podawać z sorbetem owocowym bądź lodami!
2. Sorbety owocowe
Sorbety są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych lodów. To zdrowe desery, które mają znacznie mniej kalorii, są łatwe w przygotowaniu i możemy zrobić je w domu, mając do dyspozycji blender i dowolne mrożone owoce!
Składniki:
- dowolne owoce – idealnie sprawdzą się truskawki, borówki amerykańskie, jagody, banan, maliny,
- możemy użyć kilku łyżek mleka bądź kostek lodu, jeśli nie chcemy aż tak intensywnego smaku.
Jak go zrobić?
Do przygotowania sorbetów owocowych konieczne jest skorzystanie z blendera, który posiada funkcję kruszenia lodu.
Wybrane przez nas owoce wyjmujemy z zamrażarki na około 10 minut. Możemy też włożyć je do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie blendujemy je – możemy każdy owoc osobno bądź razem. Powstały sorbet możemy zamrozić i mieć gotowe, niskokaloryczne lody bądź od razu zjeść.
Możemy także wykorzystać świeże owoce – wówczas po zblendowaniu wkładamy je do zamrażarki na około 3 godziny.
3. Pudding z nasion chia z musem jagodowym
To deser, który wzbudza zachwyt zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Jego delikatna konsystencja sprawia, że spożywanie go, to czysta przyjemność. W upalne dni chłodzi i orzeźwia wszystkich smakoszy.
Składniki, których potrzebujemy na 3 porcje:
- 4 łyżki nasion chia,
- 500 mililitrów mleka – może być to zwykłe krowie mleko, ale także kokosowe bądź roślinne,
- 50 gramów borówek,
- stołowa łyżka syropu z agawy.
Krok po kroku..
Przygotowanie tego deseru jest szybkie i równie przyjemne, jak jego spożywanie. Najlepiej wieczorem połączyć nasiona z mlekiem dobrze je mieszając. Dodajemy do tego syrop – możemy tutaj spróbować mieszanki. Jeśli czujemy, że deser jest dla nas za mało słodki możemy dodać pół łyżki syropu więcej. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy na noc w lodówce w naczyniach, w których będziemy podawać deser. To ważne, ponieważ nocą pudding z chia stężeje.
Kolejnego dnia dodajemy do szklanki po trochę jagód – jeśli mamy mniej słodką mieszankę chia i mleka, to możemy polać je również odrobiną soku i gotowe. Zimny, egzotyczny deser, mający prozdrowotne właściwości w kilka minut!
4. Mus jogurtowy z musem malinowym
To efektywnie wyglądający deser, który świetnie sprawdzi się w ramach popołudniowej lub wieczornej słodkości. Orzeźwiający smak malin i delikatna konsystencja musu jogurtowego, to idealne połączenie na zdrowy deser.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki żelatyny,
- 300 g brązowego cukru,
- 300 ml wody – 100 zimnej i 200 wrzącej.
- 500 gramów malin.
Jogurt oraz maliny, w osobnych naczyniach, należy zmiksować ze 150 g cukru w każdej z misek. Rozlać do dwóch miseczek po 100 ml zimnej wody i po 200 wrzącej. Rozpuścić żelatynę we wrzącej wodzie a następnie dolewać zimnej. Połowę przygotowanej żelatyny wlać do jogurtu wciąż miksując a drugą do malin – również nie przestając miksować.
Następnie wylewamy mus jogurtowy do pucharków i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym wyjmujemy pucharki i mus jogurtowy pokrywamy musem malinowym. Wkładamy na kolejną godzinę do lodówki i gotowe – smacznego!
5. Zdrowe lody o smaku mango – na patyku
To deser, który zastąpi tradycyjne lody. Jest świetną przekąską na upalne dni, którą uwielbiają wszystkie dzieci. Możemy go dowolnie udekorować i w każdej chwili cieszyć się jego smakiem i wygodną formą!
Składniki na 3 llody:
- 200 gramów jogurtu greckiego,
- 200 gramów mango,
- syrop klonowy, jeśli wolimy dobrze słodkie desery – 1 łyżka.
Wykonanie
Wskazane składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy przygotowaną miksturę do kubeczka i w środek wkładamy drewniany patyczek.
Wkładamy do zamrażarki i po około 3 godzinach nasze lody powinny być idealnie zmrożone.
Czytaj także: Wpływ diety na wygląd, czyli jak zadbać o skórę od wewnątrz
5 zdrowych deserów, którymi możesz ugościć rodzinę i znajomych przez cały rok!
1. Brownie z fasoli
To deser, który budzi pewne poruszenie – wszystkim smakuje dopóki nie usłyszą, że zamiast mąki w cieście znajduje się fasola. Dlatego najlepiej zaskoczyć swoich gości i już po zjedzeniu powiedzieć im, że ciasto jest dość niekonwencjonalne i do tego bardzo zdrowe!
Składniki:
- 2 puszki fasoli – może być zarówno biała, jak i czerwona,
- 4 jajka,
- 5 łyżek kakao,
- 5 łyżek oleju,
- 3 banany,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Co dalej?
Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wylewamy na formę o wymiarach 24×24 cm i wkładamy do piekarnika, nastawionego na 180 stopni.
Pieczemy przez 35-40 minut i zdrowy deser gotowy. Wystudzone ciasto możemy podawać z lodami lub sorbetem owocowym.
2. Deser jabłkowo-jogurtowy
To ten rodzaj deseru, który możemy przygotować w kilka minut, kiedy mamy niezapowiedzianą wizytę gości czy rodziny. Wygląda i smakuje efektywnie a jego wykonanie jest proste i nie wymaga wielu czynności.
Składniki na 4 porcje:
- 4 dość duże jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka orzechów,
- 4 łyżeczki syropu klonowego,
- 200 g jogurtu naturalnego.
Sposób wykonania
Jabłka kroimy w kostkę i prażymy z orzechami. Możemy w tym celu użyć odrobiny masła bądź zrobić to na wodzie. Następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu. Kiedy jabłka zmiękną wyłączamy je.
Przygotowujemy naczynia – niewielkie szklanki lub pucharki. Łączymy jogurt z syropem klonowym. Następnie układamy deser warstwami: jogurt, jabłka, jogurt, jabłka. Ozdabiamy listkiem mięty. Do smaku możemy dodać na wierzch odrobinę masła orzechowego.
3. Malinowy budyń jaglany
Choć budyń, to powszechnie znany deser, to w jaglanej wersji może zaskoczyć zarówno naszą rodzinę, jak i naszych gości. Jest słodki, ma przyjemną, gęstą konsystencję i świetnie wygląda.
Składniki na 2 porcje:
- pół szklanki płatków jaglanych,
- szklanka wrzątku,
- szklanka jogurtu greckiego,
- odrobina soli,
- 250 gramów malin – mogą być mrożone,
- 3 łyżki miodu.
Czytaj także: Największa wygrana w Lotto – top10
Przygotowanie
Najpierw należy zagotować wodą i dodać do niej płatki jaglane oraz odrobinę soli. Wówczas gotujemy na bardzo małym ogniu, do wchłonięcia wody przez płatki. Do gorących płatków dodajemy maliny i blendujemy.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przestudzony deser łączymy z jogurtem greckim i miodem. Można podawać ten zdrowy deser z owocami sezonowymi.
4. Zdrowa nutella
Nutella ma wielu fanów, którzy kochają ją za smak, uniwersalność i konsystencję. Jednak powszechnie wiadomo, że ma również nie najlepszy skład. Możemy jednak stworzyć jej zdrową wersję, która jest równie smaczna.
Składniki:
- awokado,
- dojrzały banan,
- 4 łyżki kakao.
Kolejny krok
Podane składniki dokładnie blendujemy do czasu aż uzyskamy idealnie gładką konsystencję i nasza nutella gotowa.
Jeśli lubimy orzechy, to możemy masę zblendować z kilkoma orzechami laskowymi i uzyskać idealny deser, który świetnie będzie pasował np. jako masa do ciasta marchewkowego.
5. Ciasto marchewkowe
Jest wilgotne, świetnie wygląda i równie dobrze smakuje. To idealny sposób na przemycenie marchwi w diecie, jeśli nie przepadamy za jej standardową formą!
Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchwi,
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 4 jajka,
- szklanka oleju kokosowego,
- szklanka brązowego cukru,
- szklanka pokrojonych orzechów,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przepis
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ubijając wcześniej jajka z cukrem. Następnie wylewamy na okrągłą blachę o średnicy około 20 centymetrów.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne, ale jeśli lubimy ciasta z masą to możemy je przekroić na dwie części i przełożyć zdrową wersją Nutelli.
Dlaczego warto samemu robić desery?
Zdrowe desery, to alternatywa dla sklepowych słodyczy, po którą staramy się coraz częściej sięgać. Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu a do tego pyszne!
Idealnie nadają się dla młodszych, jak i starszych smakoszy. Przemycają w diecie wiele wartościowych składników odżywczych i są niedrogie w przygotowaniu a ich wykonanie zajmuje kilka minut. Warto spróbować!
Czytaj także: 15 Właściwości kaszy jaglanej przez, które pokochasz ją