Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa i należy do najzdrowszych ze wszystkich kasz. Pomimo jej drogocennych właściwości nie jest jeszcze tak popularna w Polsce, jak chociażby kasza gryczana. To powszechnie dostępny, tani produkt spożywczy, którego z pewnością warto włączyć do diety. Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej
To bogactwo witamin i minerałów
Kasza jaglana jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu witamin oraz minerałów. Można w niej znaleźć fosfor wzmacniający zęby i kości, a także magnes biorący udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, dzięki czemu dostarczana jest organizmowi energii do działania.
Oprócz tego magnes wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, tak samo, jak znajdujące się w kaszy witaminy z grupy B. W tym produkcie znajduje się również dobrze wpływająca na zdrowie lecytyna, prowadząca do obniżenia złego cholesterolu we krwi.