w ,

15 zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej

kasza jaglana

Kasza jaglana produkowana jest z łuskanego ziarna prosa i należy do najzdrowszych ze wszystkich kasz. Pomimo jej drogocennych właściwości nie jest jeszcze tak popularna w Polsce, jak chociażby kasza gryczana. To powszechnie dostępny, tani produkt spożywczy, którego z pewnością warto włączyć do diety. Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej

To bogactwo witamin i minerałów

właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu witamin oraz minerałów. Można w niej znaleźć fosfor wzmacniający zęby i kości, a także magnes biorący udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów, dzięki czemu dostarczana jest organizmowi energii do działania.

Oprócz tego magnes wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, tak samo, jak znajdujące się w kaszy witaminy z grupy B. W tym produkcie znajduje się również dobrze wpływająca na zdrowie lecytyna, prowadząca do obniżenia złego cholesterolu we krwi.

Detoksykuje organizm

właściwości kaszy jaglanej

Właściwości kaszy jaglanej wpływają na ogólne zdrowie organizmu, na przykład poprzez detoksykację. Za zakwaszenie organizmu odpowiedzialne są cukry, sery, mięsa i wędliny, a także kawa czy herbata. Większe ryzyko zakwaszenia dotyka zwłaszcza osób palących i spożywających alkohol.

Kasza jaglana może być używana w celu eliminacji zalegających toksyn, ponieważ odznacza się właściwościami alkalizującymi. Taki sposób odkwaszania nie wymaga stosowania głodówki, a cały proces trwa do miesiąca. Po jego zakończeniu można zauważyć ogólną poprawę zdrowia oraz lepsze samopoczucie.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

właściwości kaszy jaglanej
wikimedia.org

Proso jest doskonałym źródłem magnezu, z tego względu zwiększa efektywność działania insuliny i przeciwdziała rozwojowi cukrzycy. Według badań, osoby zapewniające organizmowi dostateczną dawkę magnezu, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 30 procent.

Nie jest to produkt niskokaloryczny i charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, może więc doprowadzić do szybkiego podniesienia glikemii. Nie powinna być rozgotowana i warto podawać ją wraz z chudym mięsem, surówka albo gotowanymi warzywami.

Zapewnia organizmowi energię

właściwości kaszy jaglanej

Proso jest bardzo tanim źródłem dostarczającym wiele cennych wartości odżywczych i energii, z tego względu to pokarm popularny i kupowany zwłaszcza w bardzo biednych krajach.

W jego składzie znajduje się wiele skrobi, które zapewnia organizmowi energię.Oprócz tego proso ma w sobie błonnik oraz białko, a aminokwasy, które dostarcza ta kasza, są bardzo proste i szybko wchłaniane, o wiele sprawniej aniżeli te znajdujące się w pszenicy. Na sklepowych półkach kaszę jaglaną można zakupić już za około 3-4 złote, co jest stosunkowo niską ceną.

Zapobiega wystąpieniu anemii

właściwości kaszy jaglanej

Proso zawiera rewelacyjną kombinację składników, które pomagają walczyć z niedoborem żelaza w organizmie. Oprócz samego żelaza, wraz z konsumpcją kaszy jaglanej dostarczana jest organizmowi witamina C. Odpowiada ona za sprawniejsze wchłanianie się żelaza do krwiobiegu.

Regularne spożywanie tego produktu spożywczego można w skuteczny sposób zapobiegać, a także leczyć anemię. Jest to nawet efektywniejsze, aniżeli korzystanie z suplementów diety mających w składzie duże dawki żelaza. Kaszę jaglaną powinny spożywać osoby borykające się z niedoborem żelaza.

Pomaga się zrelaksować

właściwości kaszy jaglanej

Proso ma w sobie aminokwas o nazwie tryptofan, który pomaga uspokoić zszargane nerwy. Odpręża i relaksuje, zmniejszając poziom stresu. Pomaga radzić sobie w stresujących sytuacjach i walczyć z długotrwałym stresem, który może prowadzić do wielu innych schorzeń.Oprócz tego zapewnia głęboki i nieprzerwany sen w nocy.

Proso zmniejsza również ciśnienie krwi, które często powoduje takie uciążliwe objawy jak zaburzenia lękowe czy ból głowy. Po kaszę jaglaną powinny sięgać osoby zestresowane, z depresją i problemami psychicznymi.

Wzmacnia kości

15 zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej

Właściwości kaszy jaglanej wpływają również na wzmocnienie kości. Proso jest głównym z naturalnych źródeł wapnia oraz witaminy D. Spożywanie kaszy wpływa na widoczne wzmocnienie zębów, oraz układu kostnego, pomoże również przeciwdziałać rozwojowi takich schorzeń jak osteoporoza.

Proso jest idealnym dodatkiem do diety dla dzieci, gdyż zapewnia im konieczny do rozwoju wapń, wspomagający zęby i kości. Kasza jaglana może być spożywana już przez dzieci od 4 miesiąca życia, warto ją łączyć ze zmiksowanym mięsem i warzywami.

Reguluje poziom cholesterolu

15 zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej
flickr.com

Jak wiadomo, to od wysokości poziomu cholesterolu zależy czy serce jest zdrowe, czy boryka się z jakąś chorobą. Kasza jaglana ma w sobie wiele błonnika, przez co wpływa na skuteczne obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu we krwi.

Oprócz tego zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi. Warto pamiętać o tym, iż wysoki poziom cholesterolu we krwi jest bardzo groźny dla zdrowia i doprowadza do takich chorób jak na przykład miażdżyca. Może być także jednym z głównych czynników powodujących zawał.

Ochrania serce

właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana należy do jednych z tych produktów, które przyczyniają się do ochrony serca. Wysoka zawartość magnezu oraz potasu skutecznie obniża ciśnienie krwi, przez co zmniejsza się ryzyko ataku serca czy też zawału.

Może być dobrym produktem spożywczym, dzięki któremu poprawią się funkcję układu naczyniowo-sercowego, oprócz tego zostaną one ochronione. Zdrowe serce to podstawa, tylko ono może zagwarantować dłuższe życie. Regularne sięganie po kaszę jaglaną może być skutecznym sposobem na jego wsparcie i przeciwdziałanie chorobom.

Pomaga zwalczać katar

przeziębiona kobieta z chusteczką

Kasza jaglana charakteryzuje się właściwościami osuszającymi. Eliminuje nadmiar śluzu z organizmu, może więc skutecznie walczyć z katarem oraz kaszlem. Infekcje mijają w sposób łagodny i niezbyt uciążliwy. Według badań przeprowadzonych na tej kaszy ma ona działanie antywirusowe.

Poleca się stosować ją w stanach zapalnych błon śluzowych, od lat jest ona znana jako sposób na przeziębienie i katar. Medycyna ludowa od wielu lot korzysta z niej pod postacią kaszy jaglanej na mleku. Przy poważniejszych schorzeniach dróg oddechowych nie może być używana jako lek, ale jako środek pomocniczy w procesie leczenia.

Wzmacnia organizm

kobieta w stroju sportowym

Właściwości kaszy jaglanej polegają również na wzmocnieniu organizmu. W kaszy znajduje się wiele witamin z grupy B, ma ona także w składzie wapń, miedź, potas, fosfor i lecytynę. Do tego dochodzą pokaźne dawki żelaza. Jeśli połączy się ją z owocami czy też warzywami, dawka żelaza dostarczona organizmowi będzie jeszcze wyższa.

Poleca się ją stosować zwłaszcza w okresie obniżonej odporności, czyli na jesień albo w okresie zimowym. Powinny po nią sięgać także osoby mające obniżoną odporność, walczące z pewnymi schorzeniami i chcące wzmocnić swój organizm. Dzięki niej organizm szybciej upora się z infekcjami i nie będzie zbyt często chorował.

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu

właściwości kaszy jaglanej

Mogą ją stosować także osoby chore na celiakię korzystające z diety bezglutenowej. Polecana także wszystkim cierpiącym na niedokrwistość. W dzisiejszych czasach dieta bezglutenowa jest niezwykle popularna, kasza jaglana może być jednym z jej składników.

Właściwości kaszy jaglanej to również działanie antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, ma w składzie krzemionkę, które świetnie działa na włosy, paznokcie i skórę Krzem pełni istotną funkcję w mineralizacji kości, zapobiegając osteoporozie, na którą cierpi coraz więcej osób w zaawansowanym wieku.

Właściwości kaszy jaglanej: wpływa pozytywnie na włosy, skórę i paznokcie

kobieta z suszarką

Krzemionka będąca składnikiem kaszy wzmacnia paznokcie oraz cebulki włosów. Zmniejsza suchość skóry i redukuje widoczne zaczerwienienia. Poleca się stosować kaszę jaglaną w jadłospisie, dla poprawy zdrowia cery, a także paznokci i włosów.

Kasza jaglana jest sposobem na piękny i młody wygląd, gdyż zawiera również antyoksydanty. Dostarczając krzemionki organizmowi, można liczyć na zdrowy koloryt skóry, działa przeciwstarzeniowo, poleca się ją stosować jednak w każdym wieku. Jest to produkt bardzo wszechstronny, z tego względu warto go włączyć do diety w dużych ilościach.

Właściwości kaszy jaglanej: Pomaga w odchudzaniu

właściwości kaszy jaglanej

Jedzenie kaszy jaglanej jest wskazane również w trakcie procesu odchudzania. Pomimo tego, iż dostarcza ona sporej dawki energii, warto po nią sięgać nawet w diecie osoby odchudzającej się.

Jedną z niesamowicie zdrowych właściwości kaszy jaglanej jest jej zawartość dużej ilości krzemu i odznaczanie się wysokim indeksem glikemicznym. Jedząc ten produkt spożywczy, można odczuć szybciej uczucie sytości, gdyż poziom cukru we krwi ulega szybciej podwyższeniu. 100 gram kaszy jaglanej zawiera około 300 kcal. Warto ją stosować w diecie redukcyjnej, jednak z rozsądnym umiarem.

Czytaj także: Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.