Szpinak z pewnością nosi miano Pogromcy Dziecięcych Uśmiechów. Wydaje się, że zyskał to miano w pełni niezasłużenie! Ma ogromną ilość składników odżywczych a dobrze przygotowany może być naprawdę pyszny.
Warto odczarować to specyficzne warzywo – zarówno w swojej świadomości, jak i u pozostałych członków rodziny. Właściwości szpinaku pomogą w wielu codziennych dolegliwościach i sprawią, że życie będzie przyjemniejsze.
Powinniśmy więc raz na zawsze zapomnieć o koszmarze dzieciństwa, jakim był przymus zjedzenia szpinaku. Warto przy tym nadmienić, że nasi rodzice czy dziadkowie wiedzieli, co robią!
Chcieli dla nas jak najlepiej, dlatego próbowali namówić nas na zjedzenie solidnej dawki witamin i minerałów, wspierających nasz rozwój, dobre samopoczucie i świetną kondycję. Po poznaniu właściwości liści szpinaku pokochasz to warzywo na nowo!

1. Szpinak pomaga utrzymać prawidłową masę ciała
W szpinaku znajduje się niewielka ilość kalorii. W 100 gramach jest ich tylko nieco ponad 20. Dzięki temu sałatka czy koktajl z jego dodatkiem mogą być naprawdę sycące a przy tym niskokaloryczne.
Warto jednak uważać na dodatki do szpinaku takie, jak śmietana czy masło. Owszem, nadają całemu daniu kremowej konsystencji i domowego smaku, ale zawierają przy okazji dużą ilość kalorii. Warto o tym pamiętać i zachować umiar w spożywaniu dodatków.

2. Szpinak pomaga zapobiegać anemii i ją leczyć
To warzywo jest bogate w różnego rodzaju pierwiastki chemiczne takie jak mangan, fosfor wapń czy potas. Szczególnie cenne wśród nich jest żelazo. Pomaga zapobiegać anemii, która może objawiać się obniżoną koncentracją, zawrotami głowy, problemami ze snem czy bladą skórą i ustami.
Właściwości szpinaku sprawią, że anemia nie będzie naszym problemem. O jego obecności w diecie powinny więc pamiętać zarówno kobiety, które intensywnie miesiączkują, jak i pozostałe osoby, które mają świadomość tego, że ich ciało sprzyja rozwojowi anemii.

3. Szpinak wspiera funkcjonowanie układu kostnego
Szpinak i właściwości zdrowotne, które są w nim zawarte, to gwarancja mocnych kości! Wszystko dzięki temu, że znajduje się w nim duża ilość wapnia – pierwiastka chemicznego, stanowiącego bardzo ważny budulec kości w naszym organizmie.
To właśnie ze względu na wapno dzieci powinny spożywać szpinak! Wówczas będą mogły się prawidłowo rozwijać a rodzice będą mogli spać spokojnie ze świadomością, że układ kostny ich pociech rozwija się wręcz wzorcowo.
Należy pamiętać o szpinaku również w trakcie uprawiania sportów, w których występuje duże ryzyko kontuzji. Wzmocnione kości są o wiele mniej podatne na złamania i kontuzje.

4. Szpinak wspiera zwalczanie wolnych rodników
W tym wartościowym warzywie znajduje się ogromna ilość antyoksydantów, które zbawiennie wpływają na nasze ciało. Pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegając takim chorobom, jak rak piersi, rak jelita grubego czy rak szyjki macicy.
Właściwości odżywcze szpinaku w tym kontekście pomogą nam zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby, które często stają się śmiertelne. Dzięki temu znacznie podniesie się nasze poczucie bezpieczeństwa a obniży poziom stresu.

5. Właściwości lecznicze szpinaku opóźniają rozwój choroby Parkinsona oraz Alzheimera
Choroba Parkinsona oraz Alzhaimera, to coraz częstsze zjawisko. Z obserwacji wynika, że dotyka już nie tylko osób w podeszłym wieku, ale i tych, znajdujących się w średnim wieku. Jednym z pierwszych objawów, występujących u chorych jest utrata pamięci.
Właściwości szpinaku zapobiegają utracie pamięci – tym samym wyraźnie hamują rozwój choroby. Z punktu widzenia medycyny oraz dietetyki absolutnie nie należy lekceważyć żywienia w przypadku powyższych chorób.
Dzięki prawidłowym produktom w zbilansowanej diecie, możliwe jest maksymalne wydłużenie samodzielnego funkcjonowania u pacjentów. W wielu przypadkach udaje się również maksymalnie odsunąć w czasie postępujące ubytki w pamięci czy utratę kontroli nad poszczególnymi funkcjami organizmu.

6. Leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego za pomocą szpinaku
Choć wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, to najpewniej większość z nas ma w swoim organizmie stany zapalne, o istnieniu których nawet nie wie. Być może nie objawiają się szczególnie dotkliwie, przez co łatwo możemy je zignorować. Nie oznacza to jednak, że nie występują!
Warto im zapobiegać, ponieważ nieleczone przez lata stany zapalne mogą przeistaczać się nawet w choroby nowotworowe. Właściwości lecznicze szpinaku pomogą zapobiegać stanom zapalnym w obrębie układu pokarmowego.

7. Szpinak pomaga łagodzić negatywne skutki stresu
Właściwości szpinaku pomagają ukoić nerwy i zwiększają naszą podatność na stres! Wynika to z tego, że w warzywie znajduje się duża ilość magnezu. Jest on pierwiastkiem, który ma właściwości uspokajające. Dodatkowo pomaga także łagodzić bóle głowy!
Jeśli więc zmagamy się ze stresującymi sytuacjami w życiu prywatnym czy zawodowym, to szpinak będzie dla nas doskonałym remedium na problemy. Warto podawać go również dzieciom w okresie wytężonej nauki czy egzaminów.

8. Witaminy zawarte w szpinaku
Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, jakie witaminy ma szpinak, to wiedz, że ma ich dużo! Znajduje się w nim między innymi witamina K, która jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Oprócz tego, warzywo zawiera również witaminy A, E oraz B6.
Dzięki temu jest uważany za warzywo, które jest sposobem na zachowanie młodości. Witamina A sprawia, że na wiele lat zachowujemy jędrność skóry i świetny wzrok. Podobnie witamina E. Razem opóźniają procesy starzenia i zwiększają wydajność naszego organizmu.
Właściwości szpinaku, wynikające z zawartości dużej ilości witaminy B6, to przede wszystkim wzmacnianie zdolności organizmu do zachowania prawidłowego poziomu cholesterolu!

9. Szpinak i witamina C
Szpinak, to naprawdę bogate źródło witaminy C. Jego spożywanie wspiera funkcjonowanie naszego układu odpornościowego i pomaga zapobiegać rozwojowi chorób takich, jak grypa czy przeziębienie. Jeśli zachorujemy na jakąś infekcję, to warto sięgnąć po szpinak w postaci zdrowej sałatki czy makaronu ze szpinakiem i kurczakiem.
Właściwości szpinaku pomogą nam w tym, abyśmy jak najszybciej uporali się z chorobą! Witamina C wspomaga również produkcję kolagenu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się zdrowymi stawami, ale i jędrną, napiętą i przyjemną w dotyku skórą.

10. Szpinak dla kobiet w ciąży
Szpinak, to bogate źródło wielu pierwiastków i witamin. Zawiera także dużą ilość żelaza oraz kwasu foliowego. Z tego względu jego spożywanie jest zalecane osobom, planującym powiększenie rodziny oraz tym, które są już w trakcie oczekiwania na pociechę.
Właściwości szpinaku zapobiegną wadom cewy nerwowej u maluchów. Odpowiednia ilość żelaza w diecie sprawi również, że kobiety, będące w ciąży nie będą zmagały się z anemią, która w tym okresie może być wyjątkowo nieprzyjemna.