w , ,

5 przepisów na dania ze szpinakiem, warzywem pełnych wartości odżywczych

Pesto ze szpinaku.

Szpinak, to warzywo, które przez wiele osób jest negatywnie postrzegane. Nie każdy lubi jego charakterystyczny posmak. Warto jednak pamiętać, że nie musimy spożywać tego warzywa w czystej postaci. Jeśli dodamy go do ulubionych potraw, to z pewnością zyskamy coś pysznego!

Dania ze szpinakiem mogą zasmakować również najmłodszym! Wystarczy włożyć do ich przygotowania odrobinę serca, wyobraźni i dobrego smaku a z pewnością znajdziemy grono osób, które pokochają tę zieleninę.

Warto też pamiętać, że szpinak zawiera niewielką ilość kalorii. W 100 gramach szpinaku znajdują się zaledwie 23 kalorie! Jest to także warzywo, które możemy kupować przez cały rok – zarówno na świeżo, jak i w postaci mrożonek.