Szpinak, to warzywo, które przez wiele osób jest negatywnie postrzegane. Nie każdy lubi jego charakterystyczny posmak. Warto jednak pamiętać, że nie musimy spożywać tego warzywa w czystej postaci. Jeśli dodamy go do ulubionych potraw, to z pewnością zyskamy coś pysznego!
Dania ze szpinakiem mogą zasmakować również najmłodszym! Wystarczy włożyć do ich przygotowania odrobinę serca, wyobraźni i dobrego smaku a z pewnością znajdziemy grono osób, które pokochają tę zieleninę.
Warto też pamiętać, że szpinak zawiera niewielką ilość kalorii. W 100 gramach szpinaku znajdują się zaledwie 23 kalorie! Jest to także warzywo, które możemy kupować przez cały rok – zarówno na świeżo, jak i w postaci mrożonek.

Szakszuka ze szpinakiem
Większość z nas kojarzy szakszukę, jako mocno pomidorowe danie, które świetnie sprawdzi się na śniadanie. W naszej wersji szakszuka powstaje na bazie szpinaku – dzięki temu zawiera dużą ilość żelaza i błonnika – pozytywnie wpływa na układ krwionośny i trawienny.
Do przygotowania szakszuki potrzebujemy: łyżki oliwy, pół cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 4 garści szpinaku (około 100 gramów), 4 jajek oraz ulubionych przypraw do smaku – najlepiej soli oraz pieprzu.
Przygotowanie dania ze szpinakiem zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku. Następnie lekko je podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone w większą kostkę pomidory oraz liście szpinaku.
Podsmażamy lekko przez około 5 minut, dodając odrobinę soli oraz pieprzu. Wbijamy 4 jajka i zostawiamy pod przykryciem na około 4 minuty. Po tym czasie szakszuka będzie gotowa do spożycia – to naprawdę dobry pomysł na początek dnia, ale i na bezmięsny obiad.

Lazania ze szpinakiem oraz mozzarellą
To pyszne danie jest lekką modyfikacją lazanii, w której znajduje się mięso mielone. Do przygotowania dania potrzebujemy: 14 płatów makaronu do lazanii (to charakterystyczny, prostokątny makaron), 250 gramów mozzarelli i 450 gramów mrożonego lub świeżego szpinaku.
Oprócz tego będzie nam potrzebne również 100 gramów startego parmezanu, 1 litr mleka, 100 gramów mąki, 150 gramów masła, 1 ząbek czosnku oraz nasze ulubione przyprawy. Przygotowanie tego dania ze szpinakiem zaczniemy od sosu beszamelowego.
Aby go przygotować łączymy mleko, mąkę oraz masło i podgrzewamy je na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W tym czasie wszystkie składniki powinny się połączyć. Na odrobinie oliwy podsmażamy nasz szpinak wraz z posiekaną mozzarellą, czosnkiem i połową parmezanu.
Kiedy sos beszamelowy będzie gotowy wylewamy jego część do naczynia żaroodpornego. Wykładamy na niego makaron, układamy połowę farszu, ponownie nakładamy makaron, pozostały farsz i znowu makaron. Całość posypujemy parmezanem i pieczemy 40 minut w 180 stopniach – najlepiej pod pokrywą.

Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą
Przygotowanie tego dania może być wyjątkowo szybkie, jeśli zdecydujemy się na użycie gotowego ciasta francuskiego, które możemy dostać w każdym markecie. Uda nam się dzięki temu zaoszczędzić mnóstwo czasu a koszt takiego ciasta to zaledwie kilka złotych.
Do przygotowania dania ze szpinakiem będziemy potrzebować 500 gramów szpinaku, 2 jajek, 100 gramów jogurtu naturalnego lub śmietany, 100 gramów sera feta i 1 ząbka czosnku. Jeśli mamy zamrożony szpinak, to go rozmrażamy.
Jeśli zdecydowaliśmy się na świeże warzywo, to podsmażamy je lekko na oliwie wraz z ząbkiem czosnku a następnie studzimy. Okrągłą formę o średnicy około 20 centymetrów wykładamy ciastem francuskim. Wkładamy je na 10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni.
Do ostudzonego szpinaku dodajemy jajka, ulubione przyprawy oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy, by składniki się połączyły. Szpinak wykładamy na ciasto i wkładamy na kolejne 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu posypujemy pokruszonym serem feta i gotowe.

Pesto ze szpinaku – idealny dodatek do makaronu
Dania ze szpinakiem mogą być naprawdę szybkie w przygotowaniu! Tak jest właśnie w przypadku pesto ze szpinaku. Jego przygotowanie, to zaledwie 10 minut a smak jest naprawdę doskonały i przypasuje nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny!
Do przygotowania pesto będziemy potrzebować 200 gramów świeżego, umytego i osuszonego szpinaku, 100 gramów orzechów włoskich, 3 ząbków czosnku, 100 gramów żółtego sera i około 3/4 szklanki oliwy. Przydadzą się też ulubione przyprawy i sok z cytryny.
Zaczynamy od połączenia wszystkich składników, poza oliwą i przyprawami. Umieszczamy je w dość wysokim naczyniu i zaczynamy blendować, stopniowo dodając oliwę. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać jednolitą, gładką konsystencję. Dodajemy przyprawy i gotowe!

Placuszki ziemniaczane ze szpinakiem
Do ich przygotowania potrzebujemy 250 gramów ziemniaków, 50 gramów świeżego szpinaku, 2 jajek oraz bułki tartej. Najpierw gotujemy ziemniaki i przygotowujemy je tak, jakbyśmy robili puree.
Kiedy nasze ziemniaki ostygną, siekamy szpinak na drobne kawałki. Łączymy je z wcześniej przygotowanym puree. Dodajemy jedno jajko i ulubione przyprawy. Najlepiej sól, pieprz i nieco słodkiej papryki.
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich niewielkie placuszki. Obtaczamy je w jajku, bułce tartej a następnie smażymy na oleju słonecznikowym lub maśle klarowanym. Dania ze szpinakiem takie, jak to najlepiej smakują z buraczkami lub kapustą kiszoną.