Jesienne kolacje znacznie różnią się od tych, które spożywamy latem. Nie chodzi już o to, by zjeść coś lekkiego i najlepiej zimnego, co nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Gdy pogoda za oknem się zmienia, mamy więcej wolnych chwil, niż w upalne dni.
W końcu jest już za zimno, by spędzać wieczory przy grillu czy na pracach ogrodowych. Zamiast tego wolimy napić się ciepłej herbaty, zjeść coś smacznego, poczytać książkę czy obejrzeć film.
W związku z tym mamy dla Ciebie propozycje kilku smacznych dań, których przygotowanie będzie czystą przyjemnością. Każde z nich może być zarówno kolacją, jak i późnym obiadem dla całej rodziny.

Jesienne kolacje – tortille z pieczarkami
Generalnie tortille są kojarzone raczej z latem, ale ta propozycja idealnie nadaje się na jesienne kolacje! Potrzebujesz tortilli, pojedynczą pierś z kurczaka, około 400 g pieczarek, miód, musztardę, ser gorgonzola, cebulę, pomidora i sałatę.
Najpierw kroimy pieczarki oraz cebulę. Następnie podsmażamy je na masełku. Kurczaka kroimy w cienkie paski, obtaczamy w ulubionych przyprawach i podsmażamy. Łączymy miód i musztardę w proporcjach 1:1, czyli łyżka miodu na łyżkę musztardy.
Tak powstanie nasz sos do tortilli. Następnie smarujemy placek naszym sosem, nakładamy na jego całość sałatę, posiekane pomidory i jeszcze ciepłe pieczarki oraz mięso. Całość zwijamy, owijamy w folię i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i gotowe!