w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

chipsy

Na sklepowych półkach dostępne są chipsy ziemniaczane, paprykowe, cebulowe, a także o wielu innych ciekawych smakach. To przekąska, którą zakupić można w większości sklepach, już od 1921 roku. Słone chipsy zyskały wielu swoich zwolenników, pomimo tego, że są uznawane za niezdrowe i szkodliwe dla zdrowia. Wielu osobom ciężko sobie odmówić codziennej paczki chipsów, jednakże należy mieć na uwadze, iż zbyt częste spożywanie takich produktów prowadzi do otyłości, wpływa niekorzystnie na ogólne samopoczucie i przewód pokarmowy.

Czym są chipsy?

Chipsy to bardzo popularna w wielu krajach przekąska. Wytwarza się ją najczęściej z ziemniaków. Są to cienko krojone plastry warzyw, które następnie smaży się w głębokim tłuszczu. Dzięki rozwojowi technologii istnieją również inne metody przygotowywania chipsów, na przykład przy użyciu mikrofal i jedynie opryskiwania warzyw tłuszczem.

Właściwości chipsów

Mogłoby się wydawać, iż jedynym składnikiem tych artykułów spożywczych jest zwykły ziemniak, aczkolwiek chipsy mają w składzie o wiele więcej elementów. Znaleźć w nich można: ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący o danym smaku, serwatkę w proszku, laktozę proszku, cukier, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, aromaty, ser w proszku, regulatory kwasowości, barwniki, olej sojowy, sól, czy czosnek w proszku. Jak widać, skład jest długi i nie zbyt zdrowy dla organizmu.

Oto 10 Powodów, dla których nie powinniśmy jeść chipsów.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.