w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

1. Powodują otyłość

właściwości chipsów

Chipsy to produkt o wysokiej zawartości tłuszcz i soli, dostarczają więc bardzo dużą dawkę energii. W zależności od rodzaju przekąski 100 g produkty może zapewniać organizmowi 500-550 kcal. Niewielka paczka tej przekąski może zawierać taką samą ilość kalorii jak dwudaniowy obiad. W krótkim czasie po zjedzeniu paczki i tak odczuwany jest głód.

Zbyt częste objadanie się chipsami prowadzi do nadwagi. Warto mieć na uwadze, iż odżywcze właściwości chipsów są znikome, a uczucie sytości po ich zjedzeniu szybko zanika. Spożywanie ich jest dla organizmu bezwartościowe, podniebienie zyskuje jedynie chwilę przyjemności z ich jedzenia. Na tak wysoką kaloryczność produktu wpływa przede wszystkim znajdujący się w nim tłuszcz (zawartość ok. 30 procent oleju).

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.