w ,

Dlaczego warto rozpoczynać dzień od imbiru?

imbir właściwości

Imbir właściwości, ta wieloletnia roślina zielna należąca do Zingiberaceae, gatunku, który obejmuje również kurkumę i kardamon. Pochodzący z Dalekiego Wschodu, a dokładniej z południowych Chin, od dawna jest szeroko uprawiany w pasie tropikalnym i subtropikalnym. Ma mięsisty i rozgałęziony kłącze, w którym skoncentrowane są aktywne składniki i od którego formy ta roślina bierze swoją nazwę. Termin imbir ma starożytne korzenie i wywodzi się z sanskrytu srngaveram, co oznacza „rogaty korzeń”.

Przygotowaliśmy specjalnie dla Was na Sztosowe.pl artykuł na temat Imbir właściwości zdrowotne, zachęcamy do lektury!

Imbir właściwości

Imbir właściwości wiele z nich wynika z gingerolu, jego głównego oleistego związku. Imbir ma typowy, ostry i lekko pikantny smak, o smaku przypominającym cytrynę. Szeroko stosowany w kuchni orientalnej, od kilku lat rozprzestrzenia się także na dania kuchni zachodniej i europejskiej. Służy do przygotowywania świątecznych ciast, w szczególności herbatników, napojów takich jak koktajle i napoje bezalkoholowe, aw kuchni szczególnie do dań rybnych.

Zobacz także:  Kobieta kroi cytrynę i kładzie ją obok łóżka. Powód? Każdy powinien to wypróbować

Kandyzowany imbir stosuje się do ozdabiania sałatek owocowych, jogurtów, lodów i do przygotowywania deserów, ale można go również jeść jako przekąskę i można go przygotować w domu, zaczynając od świeżego korzenia.

Zobacz także:  Negatywne skutki korzystania z mediów społecznościowych. Są gorsze niż Ci się wydaje

Oprócz wody, węglowodanów i białek imbir zawiera również niektóre sole mineralne, w tym:

  • wapno
  • fosfor
  • sód
  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • mangan
  • cynku.

Korzeń imbiru jest częścią rośliny używaną jako przyprawa.

Zobacz także:  Hiroszima po 76 latach od wybuchu. Zobacz jak wygląda dzisiaj

Imbir jak jeść?

Imbir to wszechstronny pokarm, który można stosować w różnych formach, w zależności od zastosowania:

  • świeży
  • wysuszony
  • proszek
  • w postaci olejku lub soku.

Oprócz aromatyzowania żywności i jako dodatek aromatyzujący w kuchni często dodaje się go do kosmetyków. Olejek eteryczny podsumowuje wszystkie właściwości świeżego lub sproszkowanego korzenia, ale z bardziej skoncentrowanymi składnikami aktywnymi. Olejek eteryczny można stosować przez inhalację, za pomocą dyfuzora esencji lub jako bazę do maści.

Zobacz także:  Czy można usunąć wspomnienia? Naukowcy zrobili eksperyment

Według medycyny ajurwedyjskiej imbir ma liczne właściwości lecznicze. Tradycyjnie znany jako lek na problemy trawienne, jest stosowany w przypadku dyspepsji, kolki i przypadków nadkwaśności żołądka. Co więcej, niektóre badania wykazały jego działanie przeciwwymiotne i przeciw nudnościom, ale solidne dowody naukowe jeszcze nie istnieją.

Zobacz także:  Przepisy na jesienne kolacje

Imbir wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom cholesterolu.

Imbir właściwości

Imbir na przeziębienie, imbir do herbaty

Imbir był stosowany od wieków jako naturalny środek leczniczy i obecnie prowadzone są liczne badania naukowe, które badają jego rzeczywisty wpływ na zdrowie ludzi, jednak nie uzyskano jeszcze jednoznacznych danych.

Zobacz także:  Zacznij jeść banany codziennie, a Twoje ciało Ci podziękuje

Jeśli chodzi o samopoczucie żołądka i jelit, zakłada się, że imbir:

  • ma działanie trawienne, ponieważ wydaje się stymulować wydzielanie śliny oraz soków żołądkowych i żółciowych
  • może być przydatny w przypadku zapalenia żołądka, promować trawienie, stymulować apetyt
  • jest w stanie przeciwdziałać tworzeniu się gazu jelitowego, ponieważ wydaje się, że niekorzystnie wpływa na gromadzenie się toksyn i fermentację wywołaną przez bakterie.

Ponadto uważa się, że imbir jest pomocny w przeciwdziałaniu nudnościom, chorobie auto, chorobie morskiej i chorobie lokomocyjnej w ogóle. W takim przypadku możesz wypić napar przygotowany z pół litra wody i 5 gramów imbiru. Przydatny jako alternatywa do żucia kawałka świeżego korzenia. Działanie przeciw nudnościom wydaje się być spowodowane działaniem na ściany żołądka i jelit.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.