Banany to owoce o niesamowitych właściwościach zdrowotnych, jeżeli nie ma ich w Twoim codziennym jadłospisie to zobacz dlaczego powinny się w nim znaleźć.
Dzisiaj na sztosowe.pl przedstawiamy dla Was listę 15 powodów dla, których powinniście jeść banany każdego dnia.
Na początek może odpowiedzmy sobie na pytanie: ile banany mają kalorii? Spróbuj strzelić ile kcal mogą mieć małe, średnie i duże banany! Odpowiedź znajdziesz poniżej.
- małe banany: 90 kcal
- średnie banany: 120 kcal
- duże banany: 135 kcal
Kliknij „NASTĘPNY”, aby przejść dalej!

Banany idealne dla zdrowej skóry
Banany to doskonały pokarm do pielęgnacji i zachowania zdrowia skóry. Owoc ten jest idealny do redukcji zmarszczek i infekcji skóry, przywraca skórze zdrowy wygląd i nadaje jej wyjątkową miękkość.
Zarówno jego skórka, jak i miąższ mogą być używane do zapobiegania i zwalczania pojawienia się wczesnych zmarszczek. Banany działają nawilżająco i zmiękczająco na skórę twarzy, dzięki czemu pomaga zwalczyć worki wokół oczu i zmarszczki.
Ze względu na zawartość potasu banany pomagają zmniejszyć trądzik, wysypki skórne i suchość skóry. Wynika to z faktu, że potas pomaga ustabilizować poziom płynów i zwalcza infekcje.

Banany zapobiegają rakowi
Jedzenie bananów pomaga w zapobieganiu nowotworom ze względu na jego bogactwo minerałów i witamin.
Ponadto efekt wysokiego spożycia błonnika może być bardzo korzystny i może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 42% (zawartość błonnika w bananach wynosi 2,5 grama), raka żołądka (ze względu na wysoką zawartość witaminy C), raka piersi (dzięki rozpuszczalnym włóknom), gardła i przełyku (z powodu ryboflawiny), płuc (ryzyko jest zwiększone u osób z niedoborem witaminy A) i prostaty (z powodu Witamina E).

Banany regulują zaburzenia nastroju
Kolejnym pozytywnym następstwem spożywania bananów jest poprawa humoru i mniejsza skłonność do depresji. Zawarta w bananach serotonina jest hormonem bezpośrednio związanym z naszym nastrojem: jej obniżenie w ośrodkowym układzie nerwowym powoduje niepokój, depresję, agresywność, udrękę i obsesje.
Jednym ze sposobów uniknięcia spadku serotoniny jest zadbanie o dobry poziom L-tryptofanu i potasu, pierwiastków, które znajdują się w dużych ilościach w bananach.
Dlatego następnym razem, gdy poczujesz depresję lub jakiekolwiek objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, nie wahaj się chwycić po leżące w kuchni banany, aby nieco się uspokoić.

Działanie przeciwzapalne
Banany tradycyjnie stosuje się miejscowo w leczeniu urazów i przeciw biegunce. Naukowy powód jest znany: różne badania sugerują, że banany mogą zmniejszyć tworzenie się wolnych rodników bezpośrednio związanych z zapaleniem komórkowym.
Zaleca się włączenie tego owocu do diety pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Banan jest też najlepszym sprzymierzeńcem, jeśli chcesz schudnąć, Spożycie bananów ma również bowiem korzystny wpływ na mechanizmy związane z cyklem głodu. Z jednej strony ma wysoką zawartość pektyny, rozpuszczalnego błonnika, który zwiększa uczucie sytości.
Ponadto w hormonach bananowych, takich jak grelina (z bezpośrednim wpływem na kontrolę masy ciała) znajduje się leptyna, która pomaga osiągnąć sytość i zwiększa wydatek energetyczny.

Banany chronią Twoje serce
Chociaż nie ma bezpośrednich badań, trzy składniki bananów są korzystne w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, takim jak cukrzyca, cholesterol lub nadciśnienie. Błonnik, który obniża poziom cholesterolu i poprawia wrażliwość na insulinę. Spożywanie siedmiu gramów błonnika dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na tę chorobę, a ten owoc zawiera trzy.
Potas, który równoważy ciśnienie krwi. Banan, najważniejsze źródło tego minerału, zawiera 592 mg, a banan 434/100 g.
Witaminy przeciwutleniające Karoteny, witaminy kompleksu beta, witaminy C i E sprawiają, że ten owoc jest doskonałym przeciwutleniaczem, który może pomóc chronić organizm na poziomie sercowo-naczyniowym i sprzyjać rozszerzaniu naczyń.

Banany to naturalna obrona przed bakteriami
Dzięki zawartym w bananie witaminom może przyczyniać się do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu odpornościowego poprzez syntezę przeciwciał i zwiększać mechanizmy obronne przed bakteriami. Uważa się również, że może zwiększyć aktywność immunologiczną limfocytów i syntezę białek reagujących na wirusy. Z drugiej strony polifenole mają uznane działanie bakteriobójcze.
Banany przewyższają wiele owoców pod względem ilości przeciwutleniacy. Według indeksu „Tlenowej zdolności absorpcji radykalnej”, który mierzy siłę przeciwutleniającą żywności, banan ma około 880 jednostek, a dzienna rekomendacja wynosi od 3000 do 5000.

Banany poprawiają koncentrację
Banany zawierają dużo witaminy B, pomagają zatem zrelaksować się fizycznie i psychicznie. Stwierdzono również, że banany mogą pomagać w nauce i wspomagają koncentrację przez cały dzień.
Pomaga zadbać o komórki nerwowe, przez co minimalizuje luki w pamięci oraz trudności w uczeniu się i problemy z koncentracją, które mogą pojawić się w każdym wieku i utrzymywać się przez dłuższy lub krótszy czas.
Najlepszym źródłem energii są bowiem węglowodany złożone, czyli takie węglowodany, które ulegają trawieniu wolniej niż cukry proste, obecne w bananach. Owoce nie powodują co więcej nagłego skoku cukru we krwi.

Są dobre dla układu pokarmowego
Spożywanie bananów może pomóc w zapobieganiu wrzodom żołądka i może chronić błonę śluzową jelit. Udowodniono, że jego siła ochronna może pomóc w zwalczaniu zapalenia żołądka lub zapobieganiu wrzodom żołądka. Banan może pomóc przezwyciężyć zgagę, a także ma właściwości stymulujące trawienie.
Osoby cierpiące na anemię powinny włączyć więcej bananów do swojej diety, aby się zregenerować. Banan dostarcza znaczną ilość żelaza, więc pomaga w tworzeniu hemoglobiny we krwi, a tym samym pomaga zwalczać anemię.

Zmniejszają wysokie ciśnienie krwi
Banan bardzo dobrze obniża wysokie ciśnienie krwi, ponieważ ma bardzo mało sodu i jest bardzo bogaty w potas. Regularne spożywanie tego owocu może zmniejszyć ryzyko wypadku sercowo-naczyniowego.
Liczne badania wykazały, że banany mają bardzo pozytywny wpływ na mózg, ponieważ w rzeczywistości dochodzenie wykazało, że uczniowie jedzący banany rano mają lepszą koncentrację w ciągu dnia. Co więcej, częste spożywanie bananów, również dzięki wysokiej zawartości potasu, może też znacznie zmniejszyć ryzyko śmierci spowodowanej udarem.

Obniżają poziom cukru we krwi
Niedojrzałe banany zawierają odporną skrobię, która działa jak rozpuszczalne włókno i pomaga w trawieniu. Banany są bogate w pektyny, rodzaj błonnika, który nadaje miąższowi gąbczastą formę strukturalną. Zarówno pektyna, jak i skrobia mogą zmniejszać poziom cukru we krwi po posiłkach i zmniejszać apetyt, spowalniając opróżnianie żołądka.
Ponadto banany mają również niski lub średni wskaźnik glikemiczny (GI), który jest miarą – od 0–100 – tego, jak szybko pokarmy zwiększają poziom cukru we krwi.
Wartość GI niedojrzałych bananów wynosi około 30, podczas gdy dojrzałe banany zajmują około 60. Średnia wartość wszystkich bananów wynosi 51. Oznacza to, że banany nie powinny powodować dużych skoków poziomu cukru we krwi.

Wzmagają uczucie sytości
Banany mogą pomóc Ci poczuć się bardziej pełnym. Odporna skrobia to rodzaj niestrawnego węglowodanu – występującego w niedojrzałych bananach i innych produktach spożywczych – który działa jak rozpuszczalne włókno w Twoim ciele. Zasadniczo można oszacować, że im bardziej zielony banan, tym wyższa jest jego odporna zawartość skrobi.
Z drugiej strony żółte, dojrzałe banany zawierają mniejszą ilość odpornej skrobi i błonnika ogółem – ale proporcjonalnie wyższe ilości błonnika rozpuszczalnego.
Zarówno pektyna, jak i odporna skrobia oferują działanie zmniejszające apetyt i zwiększają uczucie sytości po posiłkach.

Poprawiają zdrowie nerek
Banany mogą poprawić zdrowie nerek. Potas jest niezbędny do kontroli ciśnienia krwi i zdrowej czynności nerek. Jako dobre źródło potasu w diecie banany mogą być szczególnie korzystne dla utrzymania zdrowych nerek.
Osoby, które jeszą banany 2-3 razy w tygodniu, były o 33% mniej narażone na rozwój choroby nerek. Natomiast ci, którzy jedzą banany 4–6 razy w tygodniu, są prawie o 50% mniej podatni na rozwój choroby nerek niż ci, którzy nie jedzą tego owocu.

Twój brzuch będzie szczęśliwy
Ponieważ są bardzo bogate w błonnik, banany są zalecane dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ stymuluje jelito bez środków przeczyszczających. Ten żółty owoc jest źródłem prebiotyków.
Probiotyki takie jak banan mogą pomóc w irytującej bieguncena przykład po przyjęciu antybiotyków. Jedzenie dużej ilości bananów nie tylko polepsza trawienie, ale też nadaje skórze połysku. Dodatkowo, dieta bananowa nie tylko zaspokaja głód, ale pomaga radzić sobie z łaknieniem słodkości.

Banany dobre dla sportowców
W dziedzinie wyników sportowych istnieją oznaki, aby cenić ten owoc jako regeneratora po wysiłku, a jego spożywanie może być wysoce zalecane w okresach wysokiej intensywności ćwiczeń.
Banany są często określane jako idealne pożywienie dla sportowców, głównie ze względu na ich zawartość minerałów i łatwo przyswajalne węglowodany. Jedzenie bananów może pomóc w zmniejszeniu skurczów mięśni i bolesności związanej z ćwiczeniami, które dotykają do 95% ogólnej populacji.
Przyczyna skurczów jest w dużej mierze nieznana, ale popularna teoria obwinia mieszankę odwodnienia i nierównowagi elektrolitów. Banany zapewniają doskonałe odżywianie przed, podczas i po treningu wytrzymałościowym.

Banany łatwo dodać do Twojej diety
Banany są nie tylko niezwykle zdrowe – są również jednymi z najwygodniejszych przekąsek. Stanowią doskonały dodatek do jogurtu, płatków i koktajli.
Możesz nawet użyć ich zamiast cukru do pieczenia i gotowania.
Banany są niezwykle łatwe do jedzenia i transportu. Zazwyczaj są dobrze tolerowane i łatwo przyswajalne – po prostu trzeba je obrać i zjeść.
Ponadto rzadko zawierają pestycydy lub zanieczyszczenia ze względu na ich grubą skórkę ochronną.