w ,

Jaki wpływ ma na Twoje ciało jedzenie cukru?

cukier

Cukrzyca to cichy zabójca, który może nas zaatakować, gdy nie zdajemy sobie z tego sprawy. Objawy nadmiaru cukru we krwi można pomylić z objawami innych problemów zdrowotnych lub dolegliwości. W tym artykule przedstawiamy objawy, które mogą wskazywać na nadmiar cukru we krwi, aby zwrócić większą uwagę i rozpoznać tę patologię na czas.

Kiedy poziom glukozy wzrasta, układ odpornościowy słabnie. W rezultacie ciało staje się bardziej podatne na infekcje i uszkodzenia skóry i błon śluzowych. Dotyczy to również mniejszych naczyń krwionośnych. Z tego powodu należy zwracać uwagę na wskazówki wysyłane do nas przez ciało.

Podwyższony cukier – objawy

Ciało komunikuje obecność nadmiaru glukozy na następujące sposoby:

Żarłoczność

Przede wszystkim musimy umieć odróżnić głód fizjologiczny od głodu nerwowego. To ostatnie wynika z braku racjonalności w wyborze i ilości żywności. Kiedy apetyt jest fizjologiczny, żołądek brzęczy, głowa boli, a każde jedzenie jest dobre na uspokojenie głodu.

Kiedy wysokie poziomy cukru we krwi są stałe, komórki przyzwyczajają się do tego. Ciało postrzega ten stan jako brak składników odżywczych i dlatego prosi mózg o przesłanie nam niezbędnych sygnałów, abyśmy poczuli bodziec głodu. W ten sposób będziemy przyjmować więcej glukozy, a tym samym będziemy mieć więcej energii.

Powolne gojenie ran

Jednym z najprostszych sposobów na wykrycie nadmiaru cukru we krwi jest powolne gojenie i gojenie się ran. Dzieje się tak, ponieważ tętnice i żyły są zablokowane przez cukier i nie są w stanie spryskać obszaru krwią, która musiałaby się zagoić w naturalny sposób.

Zaburzenia skóry

Jednym z głównych objawów cukrzycy jest sucha i swędząca skóra. W niektórych przypadkach ciemne plamy pojawiają się również na szyi i pod pachami.

Infekcje grzybicze

Ponieważ cukrzyca osłabia układ odpornościowy, organizm nie jest w stanie uchronić się przed atakami niektórych mikroorganizmów, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Z tego powodu często występują zakażenia grzybicze (zwłaszcza Candida) i bakteryjne. Środowisko bogate w cukry jest idealnym środowiskiem dla tych organizmów do szybkiego rozmnażania się i rozwoju.

W przypadku kobiet wystarczy obserwować wydzieliny z pochwy, aby wykryć infekcje, takie jak kandydoza.

Cukier normy u dorosłych

Cukier normy u dorosłych

Poziomy glukozy na czczo (glukozy) są zwykle minimalne rano, przed śniadaniem, i wzrastają po posiłkach przez kilka godzin. Spożywanie alkoholu powoduje początkowy wzrost cukru we krwi, a następnie tendencję do spadku wartości, a nawet niektóre leki mogą zwiększać lub zmniejszać poziom glukozy.

Nieprawidłowe poziomy cukru we krwi mogą wskazywać na patologie, utrzymująca się wysoka wartość nazywa się hiperglikemią, podczas gdy termin hipoglikemia określa poziomy, które są zbyt niskie (na przykład spodziewamy się, że stężenie glukozy na czczo wynosi od 70 do 99 mg / dl ).

Cukrzyca jest schorzeniem charakteryzującym się utrzymującą się hiperglikemią z kilku możliwych przyczyn i jest najczęstszym problemem regulacji poziomu cukru we krwi. Z biegiem czasu stale wysoki poziom cukru we krwi objawia się w całej ich ciężkości poprzez komplikacje obejmujące wszystkie urządzenia.

Czy alkohol podnosi cukier?

Wszystkie napoje alkoholowe zawierają alkohol etylowy, etanol dla osób bardziej wykształconych, związek o wzorze CH3CH2OH. Jest to substancja, którą nasz organizm najpierw przekształca w aldehyd octowy, toksyczny związek odpowiedzialny za wszystkie nieprzyjemne natychmiastowe skutki związane z nadmiernym zużyciem, a następnie w octan, związek do stosowania w różnych procesach energetycznych.

Alkohol jest zatem składnikiem odżywczym: w rzeczywistości jeden gram alkoholu zapewnia 7 kalorii, prawie dwa razy więcej niż 4 kalorie cukru i białka, nieco mniej niż dziewięć kalorii jednego grama tłuszczu: lampka 150 ml czerwonego wina ma około 120 kcal, a średnie piwo może osiągnąć ponad 220 kcal.

Tym, co odróżnia alkohol od innych składników odżywczych, jest fakt, że w przeciwieństwie do nich, jest to substancja obca dla organizmu, która szybko go wchłania, ale eliminuje tylko niewielkie jego ilości w nerkach i płucach. Większość alkoholu jest wydalana w wątrobie w procesach oksydacyjnych, co powoduje duże obciążenie narządu, który jako pierwszy oskarża o szkodliwe działanie nadmiernego smaku napojów alkoholowych.

Czytaj także: Czy piwo jest zdrowe? Jaki ma wpływ na Twoje ciało picie piwa?

Jak ograniczyć cukier?

Zmniejsz porcje, używając mniejszych talerzy, misek lub filiżanek i podziel zbyt duże danie na dwie części. Kiedy jesteś spragniony lub podczas głównych posiłków, wskazane jest picie wody, w przypadku, gdy chcesz wypić coś słodkiego, wybierz soki owocowe i 100% napoje owocowe, bez dodatku cukru i / lub syropów.

Unikaj słodkich płatków zbożowych lub zawierających odwodnione owoce, takie jak płatki zbożowe lub batony (rodzynki, banany, jagody), ponieważ straciły wodę, ale cukier pozostał. Zapobiegaj nawykom spożywania słodyczy, chrupiących, czekoladowych i kieszonkowych słodyczy i spożywaj je tylko na specjalne okazje.

Na przekąski lub przekąski przygotuj świeże, dojrzałe owoce, a następnie słodkie, w towarzystwie protein takich jak jogurt lub koktajle owocowe bez dodatku cukru. Zrób ciasteczka i pączki w domu z odrobiną cukru w ​​środku i lekką posypką cukru waniliowego na zewnątrz, osłabiaj więcej mniejszą ilością cukru w ​​środku. Na śniadanie wybierz płatki zbożowe o niskiej zawartości cukru lub jeszcze lepiej klasyczny chleb z dżemem.

W przypadku stresu lub jeśli chcesz cukru, jedz owoce, a nawet napoje i przekąski słodzone bezkalorycznymi środkami słodzącymi. Nagradzaj dzieci przytulaniem, a nawet małymi grami lub naklejkami, unikaj przyzwyczajania się do słodkiego smaku. Właściwe odżywianie zaczyna się od zakupów, nie kupuj słodkich potraw i napojów, które zawierają tylko puste kalorie.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.