w , ,

Co oznacza biały nalot na ogórkach? Lepiej to wiedzieć

Zakiszone ogórki w słoiku.

Biały nalot na ogórkach może być niepokojącym sygnałem dla wielu osób, ale mimo to ogórki kiszone są przysmakiem, który doskonale sprawdza się w wielu sytuacjach. Lubimy ich smakować podczas spotkań ze znajomymi, rodzinnych obiadów czy oglądania ulubionego serialu.

Oprócz tego są bogatym źródłem właściwości zdrowotnych, co sprawia, że plasują się wysoko na liście produktów, które warto jeść najczęściej, jak to możliwe.

Koniec lata i początek jesieni, to idealny czas, aby zebrać ogórki i je zakisić. Dzięki temu uda nam się zamknąć intensywny smak lata na długie jesienne i zimowe wieczory.

Jednak już po kilku tygodniach wiele osób zauważy, że na ogórkach pojawił się biały nalot. U sporej grupy ludzi tego rodzaju zjawisko wzbudzi niepokój. Czy słusznie? Nie do końca – nalot nie jest powodem do tego, by pozbywać się ogórków ze swojej spiżarni. Sprawdź dlaczego!

Ogórki kiszone w słoiku i kilka świeżych ogórków obok słoika.
pixabay.com

Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są lekiem na wiele codziennych dolegliwości, więc nie warto ich wyrzucać ze względu na biały nalot na ogórkach. Zawierają dużą ilość błonnika, więc regulują pracę naszych jelit, zapobiegając takim problemom, jak zaparcia czy nadwaga.

Zawierają też niewielką ilość kalorii, więc są zalecane dla osób, chcących dbać o linię. Oprócz tego ogórki kiszone zawierają także dużą ilość witaminy C, przez co chronią nas przed działaniem bakterii i wirusów z zewnątrz, podnoszący tym samym poziom naszej odporności!

Z badań amerykańskich naukowców wynika również, że ogórki zawierają hormon szczęścia, więc pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawarty w ogórkach kiszonych kwas mlekowy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie jelit – tym samym ogórki wzmacniają cały organizm oraz zapobiegają rozwojowi raka jelita grubego, żołądka czy dwunastnicy.

Zobacz także:  20 powodów dla których warto pokochać ogórki kiszone

Ogórki kiszone warto też spożywać, jeśli chcemy zadbać o odpowiednią kondycję włosów, skóry i paznokci – ogórki zawierają bowiem dużą ilość witaminy B.

Trzy słoiki, w których znajdują się ogórki przygotowane do kiszenia.
pixabay.com

Czy biały nalot na ogórkach sprawia, że powinniśmy je wyrzucić

Zdecydowanie nie! Biały nalot na ogórkach jest oznaką fermentacji mlekowej, która zachodzi podczas procesu kiszenia. To oznacza, że biały nalot jest nieszkodliwy dla naszego zdrowia a wręcz przeciwnie. Bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na funkcjonowanie flory bakteryjnej naszych jelit.

Zobacz także:  Marchewka - dlaczego należy pamiętać by ją jeść?

Szczególnie warto spożywać ogórki kiszone wraz z białym nalotem w trakcie antybiotykoterapii. Wówczas będziemy używali naturalnego probiotyku. Co ważne, ogórków przed jedzeniem nie powinniśmy płukać z białego nalotu. Warto go zjeść i cieszyć się zdrowymi jelitami w zdrowym ciele!

biały nalot na ogórkach
pixabay.com

Nieświeże ogórki kiszone – kiedy ich nie jeść

Wiemy już, że biały nalot na ogórkach kiszonych nie jest niczym szkodliwym dla naszego zdrowia. W takim razie skąd mamy wiedzieć, że ogórki nie nadają się już do jedzenie? Aby nie zjeść nieświeżych ogórków kiszonych trzeba wziąć pod uwagę trzy czynniki – ich twardość, smak oraz zapach.

Zobacz także:  Zacznij jeść banany codziennie, a Twoje ciało Ci podziękuje

Jeśli ogórki są wyjątkowo miękkie, mało jędrne, to powinna się u nas zapalić czerwona lampka. Jeśli dochodzi do tego charakterystyczny, ale inny niż dla ogórków kiszonych zapach, to najpewniej mamy do czynienia z okazem, który nie nadaje się do jedzenia. Aby się upewnić, że mamy rację możemy spróbować ogórka. Jeśli będzie miał inny smak niż ogórek kiszony, to nie należy go jeść.

Kaczyński

Jarosław Kaczyński na kwarantannie

deep nude

Boty w Telegramie przerabiają zdjęcia kobiet na nagie. Już ponad 100 tysięcy ofiar – uwaga na DeepNude