w ,

Marchewka – dlaczego należy pamiętać by ją jeść?

marchewka

Marchewka. Gotowana na parze, gotowana, surowa lub po prostu świeża należy do produktów, które mają największe korzyści dla naszego zdrowia, dlatego bardzo zaleca się jej spożywanie.

Jest tania i łatwo dostępna. Nie tuczy. Marchewka jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawartość tłuszczu, w zależności od sposobu jej przyrządzania, jest prawie zerowa, a kalorie wynoszą około 35 na 100 gramów.

Dla porównania, ser Cheddar ma 400 kalorii w 100 gramach, a biały chleb 260 w 100 g.

Marchew jest jednym z najczęściej produkowanych i spożywanych warzyw na świecie, Azja jest największym producentem, a za nią Europa i Stany Zjednoczone.

O marchewki wiemy, że wpływa ona korzystnie na nasz wzrok i zdrowie naszej skóry, ale jej skład bogaty w witaminy i minerały przynosi wiele innych korzyści dla naszego organizmu.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.