Marchewka. Gotowana na parze, gotowana, surowa lub po prostu świeża należy do produktów, które mają największe korzyści dla naszego zdrowia, dlatego bardzo zaleca się jej spożywanie.
Jest tania i łatwo dostępna. Nie tuczy. Marchewka jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawartość tłuszczu, w zależności od sposobu jej przyrządzania, jest prawie zerowa, a kalorie wynoszą około 35 na 100 gramów.
Dla porównania, ser Cheddar ma 400 kalorii w 100 gramach, a biały chleb 260 w 100 g.
Marchew jest jednym z najczęściej produkowanych i spożywanych warzyw na świecie, Azja jest największym producentem, a za nią Europa i Stany Zjednoczone.
O marchewki wiemy, że wpływa ona korzystnie na nasz wzrok i zdrowie naszej skóry, ale jej skład bogaty w witaminy i minerały przynosi wiele innych korzyści dla naszego organizmu.