Warzywa i owoce są skarbnicą cennych składników odżywczych, dlatego eksperci zalecają spożywanie ich w ilości co najmniej 400 gramów dziennie. Warto jednak podkreślić, że to właśnie warzywa mają większą wartość dla naszego zdrowia niż owoce, dlatego powinny stanowić podstawę naszej diety.
Wynika to z tego, że zawierają o wiele mniejszą ilość cukrów oraz mniej kalorii. Dzięki temu mają niższy indeks glikemiczny i pozytywnie wpływają na nasz metabolizm i gospodarkę insulinową. Z kolei najzdrowsze warzywo na świecie zawiera także składniki, podnoszące sprawność naszego organizmu!
Warto sprawdzić listę 10 najzdrowszych warzyw na świecie. Dzięki niej będziemy wiedzieć, jakich właściwości zdrowotnych możemy oczekiwać od poszczególnych produktów.
Taka wiedza zapewni nam rozsądne i świadome zakupy, które będą pozytywnie wpływały na nasze ciało. Oczywiście nie należy zapominać także o zbilansowanej diecie na co dzień.
Najzdrowsze warzywo na świecie – rukiew wodna
Myśląc o najzdrowszym warzywie na świecie być może mamy przed oczami szpinak, marchew czy brokuły. Owszem – zawierają one ogromną ilość składników odżywczych, ale nie największą!
Możemy pokusić się o stwierdzenie, że są średnie, jeśli weźmiemy pod uwagę rukiew wodną i moc składników odżywczych, które się w niej znajdują. Właśnie tak, rukiew wodna, to najdoskonalsze warzywo dla ludzi!
Nigdy wcześniej o niej nie słyszałeś? To żaden problem! Przybliżymy Ci wszystkie najważniejsze informacje na jej temat, byś wiedział, dlaczego jest dla nas tak ważna.
Rukiew wodna właściwości
Rukiew wodna jest na tyle cenna dla naszego zdrowia, że jej właściwości są nazywane wręcz leczniczymi. Badacze z William Paterson University przebadali 47 owoców i warzyw.
Celem ich badania było sprawdzenie tego, które warzywo lub owoc jest najzdrowsze dla człowieka pod kątem najważniejszych dla nas składników odżywczych.
Okazało się, że rukiew wodna nie miała sobie równych. Zawarte w niej składniki opóźniają procesy starzenia, ale to dopiero początek! Pomagają również w leczeniu awitaminozy i hamują rozwój nowotworów.
Najzdrowsze warzywo na świecie łagodzi również problemy z zaparciami, zaburzeniami funkcjonowania wątroby czy kaszlem! Pomaga także zapobiegać nawrotom chorób nowotworowych i rozwojowi guzów, które już powstały.
Rukiew wodna sadzonki
Najprawdopodobniej większość z nas nie spotkała ani w ogródku, ani na zakupach tego warzywa. Jest ono wciąż mało popularne, mimo tak licznych właściwości zdrowotnych! Ze względu na to, że niekiedy trudno zakupić ją w sklepie warzywnym, warto wyposażyć się we własne sadzonki.
Rukiew wodna – sadzenie w domu, czy jest możliwe? Oczywiście! Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ dziko rosnąca roślina znajduje się pod ochroną. Wystarczy wyposażyć się w nasiona a będziemy mogli tygodniami się nią zajadać.
Rukiew wodna nasiona na kiełki – skąd wziąć
Rukiew wodną w warunkach domowych możemy uprawiać przez cały rok. Warto jednak wiedzieć, skąd wziąć nasiona na kiełki. Najlepiej poszukać ich w sklepach internetowych.
Dzięki temu łatwo i szybko wyposażymy się w najzdrowsze warzywo na świecie. Jeśli nie mamy możliwości zrobienia zakupów internetowych, to warto wybrać się do sklepu, związanego z tematyką ogrodniczą.
Rukiew wodna uprawa w doniczce
Rukiew wodna może być uprawiana w doniczce. Uprawa jest bardzo prosta i każdemu się uda. Wystarczy wyposażyć się w sadzonki, nieco ziemi i kilka dni cierpliwości. Doniczkę wypełniamy mniej więcej do połowy ziemią i umieszczamy w niej nasionka.
Delikatnie je przyklepujemy i podlewamy. Na początku delikatnie, by nie wypłukać nasion a z czasem intensywniej. Po około 4 dniach rukiew wodną należy podlewać na tyle obficie, by gleba stała się wręcz błotnista.
Co ważne, doniczki nie należy stawiać w bardzo nasłonecznionym miejscu. Powinno to być miejsce pół cieniste. W przeciwnym razie rukiew będzie miała nieprzyjemny, ostry smak.
Po około tygodniu rukiew powinna już wyrosnąć. Wówczas należy ją przenieść, wraz z korzeniami, do naczynia, wypełnionego wodą. Od tej chwili możemy się nią zajadać przez około 2 tygodnie. Kiełki rukwi wodnej, to najzdrowsze warzywa na surowo. Najlepiej dodawać ją do sałatek czy na kanapki.
Lista 10 najzdrowszych warzyw na świecie
Wiemy już, że rukiew wodna, to najlepsze warzywo, jakie możemy włączyć do swojej diety. Nie jest to jednak jedyny produkt, który warto spożywać na co dzień. Nasza lista zawiera również inne produkty – w tym najzdrowsze warzywa na świecie na surowo!
Zabieraj ją ze sobą na zakupy i korzystaj z niej na co dzień. Dbanie o to, co znajduje się na naszych talerzach szybko przełoży się na nasze samopoczucie, poprawi stan zdrowia i wzmocni odporność w tych trudnych dniach.
Marchew
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy A. Zjedzenie około 100 gramów tego warzywa zaspokaja 400% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Oprócz tego marchew zawiera również ogromną ilość beta-karotenu.
Dzięki tym składnikom, to najzdrowsze warzywo na świecie chroni nas przed nowotworami. Znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty czy raka płuc u palaczy.
Szpinak
Szpinak, to warzywo bogate w dużą ilość witaminy A oraz K. Dodatkowo, ma niewielką ilość kalorii. Szacuje się, że niewielka szklanka szpinaku zaspokoi ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz całe nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę K!
Szpinak obniża też ciśnienie krwi i zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy. Zawarty w nim beta-karoten i luteina obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i wspierają funkcjonowanie wzroku.
Brokuły
Brokuł, to kolejne najzdrowsze warzywo na świecie, chroniące nas przed nowotworami. Wykazuje szczególnie pozytywne działanie, jeśli chodzi o przeciwdziałanie rozwojowi raka piersi. Wszystko to dzięki temu, że brokuł zawiera Sulforafan.
Dodatkowo, kiełki brokułów wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu – w szczególności serca. Warzywo zawiera także dużą ilość witaminy C i kwasu foliowego. Powinny po niego sięgać kobiety w ciąży i osoby, chcące szczególnie zadbać o odporność.
Brukselka
Choć istnieje duże grono osób, które nie lubią brukselki, to być może jej właściwości przekonają Cię do tego, by spożywać ją na co dzień! Jest bogata w witaminy A, C, K oraz kwas foliowy. Zawiera również takie pierwiastki, jak mangan czy potas.
Brukselka, jako najzdrowsze warzywo na świecie, zawiera kemferol. Jest to przeciwutleniacz, chroniący nasze komórki przed uszkodzeniami. Co ważne, to warzywo wspomaga także funkcje detoksykacyjne w naszym ciele. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Botwinka
Botwinka, to produkt, po który powinny sięgać zwłaszcza osoby, zmagające się z cukrzycą. W badaniach wykazano, że zawarte w niej substancje zapobiegają w naszym ciele uszkodzeniom, powodowanym przez cukrzycę.
Przeciwutleniacze, które są zawarte w botwince chronią nerki oraz wątroby cukrzyków przed szkodliwym działaniem choroby. Botwinka zawiera także witaminy A, C, K oraz mangan i potas.
Czosnek
Powszechnie wiadomo, że czosnek, to naturalny antybiotyk. W związku z tym nikt nie podważa jego skuteczności w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych. Warto jednak pamiętać, że nie są to jego jedyne właściwości.
Oprócz tego, czosnek pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi. Reguluje również funkcjonowanie serca oraz pomaga uregulować poziom cholesterolu. Wszystko to dzięki allicynie, która jest w nim zawarta.
Jarmuż
Najzdrowsze warzywa na surowo, to także jarmuż. Doskonale smakuje w sałatkach, na kanapce czy jako dodatek do koktajlu. Zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy. Jest więc doskonałym wsparciem w funkcjonowaniu dla naszego serca.
Poza tym zawiera również witaminy z grupy B, A, C, i K. Zawartość potasu, miedzi i wapnia sprawia, że jarmuż ogólnie wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego oraz kostnego.
Imbir
Imbir, to najzdrowsze warzywo na świecie, o którym pamiętamy szczególnie zimą. Chętnie dodajemy go do herbaty i nie jest to przypadek! Zawarte w nim substancje sprawiają, że imbir wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
Dzięki temu pomaga się uporać z pierwszymi objawami infekcji, ale również wzmacnia naszą odporność. Łagodzi choroby zwyrodnieniowe stawów. Wspiera także funkcjonowanie organizmu osób, zmagających się z toczniem.
Szparagi
Szparagi zawierają dużą ilość składników odżywczych. Dzięki temu wspomagają funkcjonowanie wątroby. Usprawniają jej funkcje metaboliczne i chronią ten cenny organ przed toksynami, które do niego docierają.
Szparagi są również bardzo cennym warzywem dla kobiet w ciąży! Niespełna 100 gramów tego warzywa zaspokaja 1/3 zapotrzebowania na kwas foliowy, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Szparagi zawierają także witaminę K, ryboflawinę oraz dużą ilość tiaminy.
Zielony groszek
Zielony groszek, to najzdrowsze warzywo na świecie dla naszego układu pokarmowego! Zawiera dużą ilość błonnika. Dzięki temu wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, regularne wypróżnianie się oraz rozwój bakterii, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Groszek zawiera również cenne dla naszego organizmu witaminy A, C, K. Jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego, tiaminy czy niacyny. Warto jednak pamiętać, że zawiera też dużą ilość kalorii i skrobi ziemniaczanej, więc warto odpowiednio dozować sobie jego ilość w swojej diecie.