Brokuły należą do rodziny roślin krzyżowych, występujących na wszystkich kontynentach. Ich główka składa się z ogromnej ilości różyczek, które wyrastają z masywnej łodygi, znajdującej się u nasady warzywa.
Właściwości brokułów czynią je bardzo cennymi dla naszego organizmu. Dodatkowo, ze względu na obszar występowania, są łatwo dostępne. Nie są również szczególnie drogie, dlatego każdy może pozwolić sobie na to, by na stałe zagościły w jego jadłospisie.
Dzięki delikatnemu, kremowemu smakowi brokułów, są one doskonałą bazą do tworzenia wielu potraw. Możemy przygotować z nich zarówno zupę krem, jak i warzywne kotleciki czy szybkie, domowe smoothie. Ilość przepisów zależy jedynie od naszej wyobraźni i zaangażowania.
Poniższe właściwości tych warzyw sprawiają, że wiemy, dlaczego powinniśmy po nie sięgać. Warto pamiętać także o tym, że brokuł znajduje się w rankingu najzdrowszych warzyw na świecie! To świadczy o jego zdrowotnym wpływie na nasze ciało i sprawia, że powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej. Poznajmy bliżej jego wnętrze!

1. Działanie przeciwzapalne
Regularne spożywanie brokułów sprawi, że zyskamy silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu nie będziemy zmagać się z częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych czy niewielkimi stanami zapalnymi w pozostałych częściach ciała.
Te właściwości brokułów są również cenne dla osób, mających skłonności do alergii. Wszystko dzięki temu, że w brokułach występuje substancja o nazwie kaempferol, która zapobiega występowaniu różnego rodzaju alergii czy nadwrażliwości na pewne substancje.