Wszyscy wiedzą, że jedzenie warzyw jest ważne oraz zdrowe mówi o tym przede wszystkim piramida żywieniowa. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, jak warzywa wpływają na nasz organizm. Każde warzywo ma swoje właściwości. Przedstawiamy 7 z nich, które wyróżniają się największym bogactwem składników odżywczych i licznymi korzyściami zdrowotnymi.

Szpinak
Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. W liściach szpinaku znajdziemy witaminę C, żelazo, potas, magnez oraz kwas foliowy. W szpinaku znajdują się także antyoksydanty, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowań.
Badania pokazują, że częste jedzenie tego warzywa może przyczynić się do zminimalizowania ryzyka chorób serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi.

Marchewka
Marchewkę powinien jeść każdy, kto dba o swoją jamę ustną, ponieważ to warzywo zabija szkodliwe bakterie i pomaga zapobiegać próchnicy. Marchewka bogata jest w mikro i makroelementy takie jak: żelazo, cynk, magnez, miedź, potas oraz fosfor.
Badania pokazują, że jedzenie czterech marchewek tygodniowo minimalizuje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Bataty
Bataty to słodkie ziemniaki, które wyróżniają się pomarańczowym kolorem i dużą ilością korzyści zdrowotnych. W tym warzywie znajdziemy przeciwutleniacze, witaminę C i B, żelazo oraz fosfor.
Częste jedzenie batatów skutecznie reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Kalafior
Kalafior jest idealną alternatywą dla osób, które uwielbiają jeść ryż, ziemniaki oraz potrawy mączne. Codzienne spożywanie kalafiora może przyczynić się do utraty wagi. W kalafiorze znajdziemy beta-karoten, witaminę B, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź oraz fluor.
Badania pokazują, że częste jedzenie kalafiora może minimalizować ryzyko zachorowania na raka.

Szparagi
Szparagi bogate są w witaminy i minerały, przez to są doskonałym dodatkiem do każdej diety. Kwas foliowy zawarty w tych warzywach wspomaga regenerację organizmu, a witaminy E i C znacznie poprawiają kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Ponadto wapń i fosfor znajdujący się w szparagach wzmacnia zęby oraz kości.

Groszek
Groszek jest skrobiowym warzywem, co oznacza, że ma więcej kalorii, a tym samym jest niesamowicie pożywny. Niemniej jednak, w groszku znajdują się cenne minerały takie jak: fosfor, cynk, selen, potas, wapń oraz żelazo. Groszek ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi chroni serce przed zawałem, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory oraz zapobiega osteoporozie.

Jarmuż
Jarmuż bogaty jest w witaminy C, K oraz B. Jest źródłem magnezu, żelaza, fosforu, cynku, wapnia oraz potasu. Badania pokazują, że częste jedzenie jarmużu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Witamina K, która znajduje się w jarmużu zapobiega krwotokom wewnętrznym jak i zewnętrznym. Ponadto częste jedzenie jarmużu poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego.