w ,

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Czy chcesz poprawić swoje odżywianie i jeść najzdrowsze potrawy świata, ale nie jesteś pewien, co dokładnie jest zdrowe a co nie? Nie martw się, z naszą pomocą będzie to znacznie prostsze. Dziś specjalnie dla Ciebie prezentujemy najzdrowsze jedzenie na świecie.

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Buraki czerwone

Warzywo korzeniowe znane każdemu. Zawiera witaminy C, A, E i K, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), mikro- i makroelementy (żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, molibden oraz lit), a także kwasy organiczne, polifenole, glikozydy i karotenoidy.

To wszystko sprawia, iż buraki uważane są za jedne z najzdrowszych potraw na świecie.

Picie soku z buraków może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, wzmacnia układ odpornościowy, a także poprawia przemianę materii. Sok z buraka to również doskonałe źródło błonnika.

Kliknij „Następny”, aby przejść dalej!

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Awokado

Zdrowe źródło oleju roślinnego, zawierającego jednonienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę i fitosterole. Dodatkowo awokado jest bogate w witaminy (A, C, E i te z grupy B) oraz mikro- i makroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor oraz, w mniejszych ilościach, sód, mangan i cynk.

Owoc ten, zwany także smaczliwką lub gruszką aligatora, działa na organizm obniżając poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.

Zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, miażdżycy, a także chorób serca. Dzięki zawartości luteiny, awokado wspomaga narząd wzroku. Awokado wpływa też na naszą urodę: pobudza odbudowę naskórka, nawilża i wygładza przesuszoną skórę.

brokuł

Brokuł

Ten  bliski krewniak kapusty dostarcza organizmowi znacznej ilości błonnika pokarmowego, wapnia, potasu, magnezu, kwasu foliowego, beta karotenu i witaminy C. Brokuły zawierają także cenny składnik – sulforafan, uważany za substancję o działaniu hamującym rozwój komórek nowotworowych.

Warunkiem korzystnego działania brokuła na zdrowie człowieka jest jego odpowiednie przygotowanie, gdyż cenne składniki są podatne na działanie wysokiej temperatury oraz łatwo rozpuszczalne w wodzie.

Warto zatem jeść brokuły przygotowane na parze, w czasie nie dłuższym niż 10 minut.

borówka amrykańska

Borówka amerykańska

Te niskokaloryczne owoce, uprawiane w Polsce na szeroką skalę, zawierają duże ilości polifenoli flawonoidów, w tym antocyjanów i kwercetyny.

Związki te, nadają borówce niebieski kolor, mają silne działanie antyoksydacyjne, niwelują działanie wolnych rodników, stres oksydacyjny, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Jest to także czynnik ochronny przed chorobami nowotworowymi i chorobami układu krążenia. Borówki zawierają także spore ilości błonnika i witaminy: K, C, E, A oraz witaminy z grupy B.

spirulina

Spirulina

Jest produktem bogatym w białko, zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy, również te, których nasz organizm nie syntetyzuje, dlatego może stanowić dobre źródło białka dla osób unikających jedzenia mięsa.

Poza białkiem spirulina jest źródłem witamin (A, C, D, E, K oraz tych z grupy B), pierwiastków (żelaza, manganu, miedzi, selenu i cynku), a także substancji roślinnych, które działają korzystnie na nasze zdrowie: fitocyjanina, kwas linolowy i linolenowy, bioflawonoidy.

Uważa się, że dzięki ich zawartości spożywanie spiruliny wpływa na organizm człowieka przeciwzapalnie, usuwa metale ciężkie z organizmu, zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu, a także przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej.

bataty

Bataty

Słodkie ziemniaki. Te bulwy, występujące w wielu odmianach, od białych, poprzez żółte, pomarańczowe, różowe, aż do fioletowych, właśnie dzięki zawartości barwników: beta karotenu, likopenu i antocyjanów, mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Redukując ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, działając przeciwzapalnie oraz redukując stres oksydacyjny.

Bataty zawierają ponadto witaminy: C, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, wapń, mangan, potas i fosfor.

Są lekkostrawne i łatwe do przygotowania, stanowią doskonały dodatek do posiłku nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Maliny

Te małe, czerwone owoce znane są człowiekowi od czasów koczowniczych, kiedy ludzie zbierali je dziko rosnące. Maliny obecnie mają opinię jednego z najzdrowszych owoców, a to dzięki zawartości witamin i minerałów (C,E, B1, B2, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód i cynk) oraz substancji antyoksydacyjnych, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Spożywanie malin chroni przed wystąpieniem chorób serca i układu krążenia.

Dodatkowo maliny działają napotnie i są używane jako wspomagający, naturalny „lek” w chorobach przebiegających z gorączką, jak przeziębienie czy grypa.

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Tłuste Ryby

Niektóre gatunki ryb zawierają duże ilości tłuszczu. Należy do nich na przykład łosoś, makrela, śledź, sardynki i sardele.

Tłuste ryby mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, korzystnie wpływających na pracę serca i układu krążenia oraz system nerwowy człowieka.

Udowodniono także ich działanie przeciwzapalne przy występowaniu takich chorób, jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Migdały

Zawierają magnez, żelazo, wapń, błonnik, ryboflawinę i witaminę E oraz białka i błonnik pokarmowy. Garść migdałów zaspokaja jedną ósmą ilości białek, jakie powinien zjeść człowiek w ciągu dnia.

Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom serca i układu krążenia, a zawartość witaminy E redukuje wolne rodniki i stres oksydacyjny w organizmie.

Badania dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym migdałów, może obniżać ryzyko zachorowań na nowotwory.

Nigdy nie zapominaj o jedzeniu tych 20 najzdrowszych potraw na świecie!

Zarodki pszenne

Jest to część ziarna pszenicy, w której zmagazynowane są substancje enzymatyczne i odżywcze, niezbędne do kiełkowania ziarna. W zarodkach wyodrębniono aż 21 pierwiastków korzystnie działających na zdrowie człowieka, w tym fosfor, potas, magnez, żelazo oraz selen i kobalt, odgrywające rolę w procesach przemiany materii.

Do tego w skład zarodków wchodzi cała gama witamin: witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K.

Dzięki temu są cennym dodatkiem do pieczywa, płatków zbożowych, twarożków, a także owocowo-warzywnych koktajli.

czosnek

Czosnek

Istnieje powiedzenie, że czosnek to cała apteka i trudno się z nim nie zgodzić. Cenne ząbki zawierają witaminy, sole mineralne, flawonoidy i aminokwasy. Jednak najcenniejszym składnikiem jest allicyna, będąca naturalnym antybiotykiem.

Udowodniono, że ogranicza ona wzrost bakterii, np. gronkowców i paciorkowców, a także grzybów i wirusów. Ponadto działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Zmniejsza lepkość krwi, a więc chroni przed udarem i zawałem serca.

Regularne spożywanie czosnku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, okrężnicy i jelita grubego.

pomidor

Pomidory

Należą do jednych z najcenniejszych warzyw na świecie dzięki zawartości likopenu – silnego antyoksydantu, zaliczanego do karotenoidów. To dzięki likopenowi pomidory mają charakterystyczną, czerwoną barwę.

Likopen lepiej przyswaja się po poddaniu obróbce termicznej, a więc warto spożywać przeciery pomidorowe, soki, a nawet keczup.

Pomidory, poza likopenem zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, A, E oraz K, a także cenne pierwiastki: potas, mangan, wapń i żelazo.

kiszonki

Kiszonki

Podczas procesu kiszenia warzywa zyskują nie tylko interesujący smak, ale także szereg właściwości wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Zawierają witaminy A, C, E i K, a także witaminy z grupy B.

Ponadto są cennym źródłem bakterii wspomagających pracę układu pokarmowego i odpornościowego człowieka.

Pomagają zwalczać grzyby, bakterie chorobotwórcze i pasożyty, poprawiają wygląd włosów i paznokci oraz ułatwiają przyswajanie żelaza.

kurkuma

Kurkuma

Pochodzi z Indii, gdzie stanowi nieodłączny składnik tradycyjnych dań. Barwi potrawy na charakterystyczny, jaskrawożółty kolor.

Najważniejszą substancją, której właściwości oceniono na silnie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i antynowotworowe jest kurkumina.

Ponieważ kurkumina jest jednak słabo przyswajalna, zaleca się używanie kurkumy wraz z czarnym pieprzem i olejem.

burak-liściowy
wikimedia.org

Burak liściowy

Rzadko spotykane w Polsce warzywo, to bliski krewniak buraka ćwikłowego. Do spożywania używane są jednak nie jego korzenie lecz liście. Burak liściowy zawiera duże ilości witaminy K oraz witaminę A, które pokrywają dzienną dawkę potrzebną w diecie człowieka.

Liście buraka ćwikłowego mogą być wykorzystywane w kuchni podobnie jak liście szpinaku – blanszowane, przygotowane na parze lub zupełnie surowe.

Ich spożywanie obniża ciśnienie krwi, działa antyoksydacyjnie i poprawia wydolność organizmu.

20 najzdrowszych potraw na świecie szpinak

Szpinak

Jest znany przede wszystkim jako cenne źródło żelaza – niestety mimo jego wysokiej zawartości, przyswajalność nie jest już tak satysfakcjonująca – w porównaniu z wołowiną przyswajamy go 1:5.

Szpinak ma jednak inne zalety: jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C, potasu i magnezu.

Zawiera też duże ilości beta karotenu i luteiny, które wpływają korzystnie na narząd wzroku oraz są silnymi przeciwutleniaczami. Szpinak można spożywać w postaci surowej lub po obróbce termicznej.

20 najzdrowszych potraw na świecie: Cykroia

Cykoria

Cykoria jest niskokalorycznym warzywem, które jest bogate w błonnik, witaminy i minerały. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz zdrowego układu pokarmowego. Jest także źródłem antyoksydantów, które pomagają w ochronie komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Ponadto cykoria ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że może być dobrym wyborem dla osób chcących utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Warto więc dodać ją do swojej diety jako zdrową i pożywną przekąskę lub składnik posiłków.

jarmuż

Jarmuż

Jest prawdziwą bombą witaminową: zawiera witaminę K, C, witaminy z grupy B, karotenoidy, potas, magnez, żelazo i wapnia, którego znajdziemy w tym warzywie więcej, niż w takiej samej objętości mleka.

Ze względu na przynależność botaniczną do rodziny kapustowatych, jarmuż zawiera także sulforafan – związek siarki korzystnie wpływający na florę bakteryjną układu pokarmowego oraz stymulujący produkcję enzymów oczyszczających organizm z substancji kancerogennych.

Zupa Dyniowa

Dynia

Jest warzywem lekkostrawnym oraz niskokalorycznym. Jej miąższ ma działanie moczopędne, dzięki czemu może wspomagać leczenie chorób układu moczowego. Ponadto dynia ma właściwości odtruwające i reguluje przemianę materii, a także obniża zawartość cholesterolu i glukozy we krwi.

Zobacz także:  Nigdy nie jedz tych 20 potraw, jeśli chcesz długo żyć!

Wpływa stymulująco na wydzielanie żółci, a także wspomaga procesy trawienne oraz działanie wątroby. Zawiera liczne mikro- i makroelementy, witaminy oraz bardzo dużą ilość karotenoidów.

Przejdź do kolejnej strony, aby zobaczyć ostatnią potrawę!

kiełki

Kiełki

Zobacz także:  Łyżka miodu codziennie przed snem? Zobacz dlaczego warto to robić!

Kiełki różnych roślin to skoncentrowane magazyny witamin i minerałów.

Ich skład zależy od gatunku użytych nasion, ale zasada jest podobna: proces kiełkowania nasion uruchamia enzymy udostępniające małym roślinkom witaminy, minerały i substancje odżywcze niezbędne do początkowej fazy wzrostu.

Zobacz także:  Jad węża może ratować ludzkie życie

Dla człowieka substancje te stanowią bogate źródło aminokwasów, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikro- i makroelementów.

Regularne spożywanie kiełków uzupełnia niedobory witamin, działa antynowotworowo i wzmacnia system odpornościowy.

Zobacz także:  Nie pozwól nikomu trzymać tego w lodówce!

Podobał Ci się ten wpis? Podziel się nim ze swoimi znajomymi!

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.