w ,

15 produktów, których spożywanie poprawi odporność

pine-leaves-691639_640

Układ odpornościowy spełnia kluczową funkcję w naszym ciele, ponieważ to on chroni nas przed zachorowaniem – rozpoznaje zagrożenia w postaci bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów i nie pozwala im się dostać do organizmu, a jeśli już im się to uda – skutecznie z nimi walczy. Od naszej odporności zależy to, czy złapiemy kolejną infekcję oraz jak szybko uda nam się z niej wyleczyć.

Warto więc dbać o poziom odporności i utrzymywać go na jak najwyższym poziomie. Najprostszym i najlepszym sposobem na podnoszenie odporności jest spożywanie naturalnych pokarmów, których właściwości przyczyniają się do zwiększenia wydajności pracy układu odpornościowego.

olej lniany na odporność

1. Olej lniany

Badania dowiodły, że przyjmowanie tylko pół łyżeczki oleju lnianego dziennie przyczynia się do zmniejszenia infekcji układu oddechowego, co oznacza, że taka ilość oleju lnianego znacznie podnosi odporność. Możliwe jest to dzięki bogatej zawartości kwasów omega-3, które zwiększają aktywność białych krwinek pochłaniających bakterie. Koniecznie trzeba pamiętać, że olej lniany należy spożywać wyłącznie na zimno – pod wpływem wysokiej temperatury nie tylko traci swoje właściwości, ale staje się toksyczny.

miód

20 niesamowitych właściwości miodu

Cytryna, woda i miód na drewnianej desce.

Pijesz wodę z cytryną? Sprawdź czy to zdrowe!