w ,

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Zacznij to jeść!

Układ odpornościowy spełnia kluczową funkcję w naszym ciele, ponieważ to on chroni nas przed zachorowaniem – rozpoznaje zagrożenia w postaci bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów i nie pozwala im się dostać do organizmu, a jeśli już im się to uda – skutecznie z nimi walczy. Od naszej odporności zależy to, czy złapiemy kolejną infekcję oraz jak szybko uda nam się z niej wyleczyć.

Warto więc dbać o poziom odporności i utrzymywać go na jak najwyższym poziomie. Najprostszym i najlepszym sposobem na podnoszenie odporności jest spożywanie naturalnych pokarmów, których właściwości przyczyniają się do zwiększenia wydajności pracy układu odpornościowego.

imbir odporność

Imbir

Imbir może być spożywany w formie świeżej lub sproszkowanej – w obu przypadkach skuteczność jego działania jest podobna i bardzo intensywna. Imbir wzmacnia nie tylko układ odpornościowy, ale poprawia pracę całego organizmu – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie.

Najlepszym sposobem na poprawienie odporności za pomocą imbiru jest przygotowanie imbirowego naparu – wystarczy gorącą wodą zalać łyżeczkę suszonego imbiru lub kilka jego świeżych plasterków i wypić po kilku minutach.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.