Najdroższe produkty spożywcze mają przede wszystkim dwie cechy: są na tyle pożądane, że aż ciężko je dostać, a jednocześnie na tyle drogie, że dla wielu są zwyczajnie odstraszające!
Mimo to pojawiają się koneserzy, którzy są gotowi zapłacić prawie 800 tysięcy dolarów za tuńczyka. Aż trudno sobie wyobrazić, że większość z nas żyje w mieszkaniach, które są mniej warte, niż jeden posiłek pewnego tajemniczego mieszkańca Japonii!
To jednak nie koniec trudnych do zrozumienia faktów. Za cenę kilograma czy opakowania części z produktów, które zaraz Ci pokażemy, moglibyśmy całą rodziną pojechać na wymarzone wakacje albo kupić sobie samochód prosto z salonu…

Kawior Almas
Jeśli chodzi o najdroższe produkty spożywcze, to nie mogło wśród nich zabraknąć kawioru, który uznawany jest za symbol luksusu i jedzenia, które jest skierowane do prawdziwych koneserów. Warto jednak wiedzieć, że jest wiele rodzajów kawioru!
W Polsce za kilogram kawioru zapłacimy około 4-5 tysięcy złotych. Wydaje się, że to dużo? Otóż jest to nic w porównaniu do tego, że kawior pozyskiwany w Iranie z Bieługi kosztuje 90 tysięcy złotych za niewielką puszkę!
Nie jest to jednak zwykła puszka, ponieważ wykonuje się ją z 24-karatowego złota. Pytanie brzmi, co w tym wypadku ma większą wartość – kawior czy samo opakowanie?

Grzyby Matsutake
Grzyby Matsutake są nazywane także gąską sosnową. Można je spotkać w Japonii, Stanach Zjednoczonych, Chinach oraz Korei Północnej i Południowej. W Polsce grzyby także występowały – opisano ich pojawienie się w 1921 roku w Gdański.
Nigdy wcześniej ani później nie opisano znalezienia gąski sosnowej na terenie Polski. Co ciekawe, grzyby są szczególnie cenione ze względu na to, że nigdy nie wyrastają drugi raz w tym samym miejscu i mają niezwykły smak i aromat.
Nie da się go przyrównać do żadnego innego grzyba. Najdroższe produkty spożywcze takie jak ten możemy znaleźć w przedziale cenowym od 8-10 tysięcy złotych za kilogram.

Densuke – czarny arbuz prosto z Japonii
Najdroższe produkty spożywcze pochodzą z różnych zakątków świata i często są po prostu pewną odmianą standardowych produktów! Tak jest w tym wypadku – czarny arbuz różni się od standardowego właściwie jedynie kolorem.
Jest uprawiany na japońskiej wyspie Hokkaido i przez wielu jest uznawany za prawdziwy cud rolnictwa. Pewnego roku anonimowy nabywca kupił owoc, który ważył 8 kilogramów za niebagatelną sumę 18 tysięcy złotych!
Taka kwota pozwoliłaby na zajadanie się zwyczajnymi, zielonymi arbuzami przez dziesiątki lat! Należy jednak odnotować, że był to swego rodzaju gest wsparcia dla rolników, którzy zajmują się uprawą. W rzeczywistości arbuz kosztuje kilkadziesiąt razy mniej.

Hiszpańska szynka Iberico
Tego rodzaju szynka jest prawdziwym majstersztykiem kulinarnym nie tylko ze względu na swoją cenę. Sposób, w jaki jest przygotowywana, sprawia, że jest niezwykle aromatyczna i jej smaku nie można porównać z niczym innym!
Najdroższe produkty spożywcze takie jak ten nigdy nie są tanie: szynka kosztuje bowiem 1200 złotych za kilogram! Jest przygotowywana z mięsa czarnych świń iberyjskich, a proces jej marynowania jest naprawdę długotrwały i czasochłonny!
Otóż aby mięso nadawało się do spożycia musi spędzić w specjalnej marynacie aż… 3 lata! Po tym czasie nabiera aromatu, delikatności i kruchości. To prawdziwy przysmak dla tych, którzy lubią próbować mięsnych potraw w zupełnie nowej odsłonie.

Wołowina wagyu z japońskiego bydła
Na cenę wołowiny wagyu wpływa przede wszystkim sposób hodowli zwierząt!Otóż są one karmione specjalnie wyselekcjonowaną karmą oraz pojone… piwem! Zwierzęta są także masowane za pomocą specjalnych olejków.
Zabiegi i odpowiednia dieta mają sprawiać, że tłuszcz rozchodzi się równomiernie po całym ciele zwierząt. Dzięki temu wołowina ma marmurkową strukturę, która jest dla niego tak charakterystyczna.
Na smak i jakość mięsa ma również wpływać muzyka klasyczna, która jest serwowana zwierzętom oraz spokojne otoczenie, w którym się rozwijają. Najdroższe produkty spożywcze tego rodzaju kosztuję około 4-5 tysięcy złotych za kilogram.

Ziemniaki La Bonnotte
Generalnie z ziemniakami możemy mieć sporo skojarzeń, ale najpewniej nie kojarzymy ich z luksusem i wygórowaną ceną. W końcu kosztują maksymalnie 3-4 złote za kilogram. Okazuje się jednak, że wszystko zależy od odmiany!
Najdroższe produkty spożywcze mogą różnić się od tych standardowych szczegółami! Tak jest w tym wypadku – niezwykłe ziemniaki pochodzą z francuskiej wyspy Ile de Noirmoutier i mogą kosztować nawet 3 tysiące złotych za kilogram!
Rocznie uprawia się jedynie około 100 ton ziemniaków – każdy z nich jest podlewany solą morską i algami morskimi. Dzięki temu warzywa mają lekko słony i cytrusowy smak. Nie obiera się ich ze skórki i dodaje się prosto do zup, sosów, sałatek.

Białe trufle
Choć trufle mogą na pierwszy rzut oka kojarzyć się ze słodyczami, to warto wiedzieć, że tak naprawdę jest to odmiana grzybów! Najdroższe produkty spożywcze takie jak ten kosztują uwaga… nawet 40 tysięcy złotych za kilogram!
Znalezienie grzybów jest niezwykle trudne, dlatego do ich poszukiwania wykorzystuje się zwierzęta: psy i świnie. Niekiedy białe trufle nazywa się czosnkiem dla bogatych, ponieważ są dosyć ostre i aromatyczne w smaku – można dodawać je jako przyprawę.
Niezapomniane doznania zmysłowe ma zapewniać fakt, że w grzybach wyczuwalne są słodkie nuty czekolady. Połączenie ostrego i słodkiego smaku w grzybach musi być naprawdę niezapomnianym doznaniem.

Woda Kona Nigari
Woda Kona Nigari to kolejny produkt, który wydaje się być absurdalnie drogi. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że za butelkę wody musimy zapłacić od złotówki do kilkunastu złotych w przypadku tych bardziej znanych marek.
Jednak ta woda kosztuje aż 4000 złotych za 5 litrów! Pozyskuje się ją z głębin morskich, które otaczają Hawaje. Następnie woda przechodzi proces odsalania oraz oczyszczania, które są niezwykle kosztowne i czasochłonne.
Znajduje się w niej na tyle dużo minerałów, że należy koniecznie rozcieńczyć ją z wodą źródlaną i zachować przy tym odpowiednie proporcje. W przeciwnym razie mogłaby zaszkodzić naszemu zdrowiu!

Szafran – najdroższa przyprawa świata
Najdroższe produkty spożywcze są niekiedy absurdalnie drogie, na co wpływa proces ich pozyskiwania, niekoniecznie walory smakowe. Uważa się bowiem, ze szafran jest przede wszystkim naturalnym barwnikiem.
Kosztuje jednak aż 4 tysiące złotych za kilogram, ponieważ, aby pozyskać zaledwie 1 gram suszu, konieczne jest zebranie aż 100 gramów kwiatów. Koneserzy uważają, że przyprawa – oprócz barwy – nadaje potrawom lekko trawiastego, metalicznego posmaku.
Mówią także o tym, że nic nie jest w stanie zapewnić podobnego aromatu potrawom. Samo zbieranie pyłków kwiatów jest na tyle czasochłonnym procesem, że tak wysoka cena chyba już nikogo nie dziwi…

Zupa z jaskółczego gniazda
Mogłoby się wydawać, że taka nazwa potrawy jest jedynie jakąś formą artystycznego wyrazu, metaforą. Okazuje się jednak, że jest zupełnie inaczej! Mieszkańcy Azji naprawdę sięgają po zupę, która jest gniazdem ptaków.
Konkretnie chodzi o gniazda salongan, czyli ptaków z rodziny jerzykowatych. Są one budowane właściwie w całości z ich śliny, która powstaje jako skutek uboczny przeżuwania przez ptaki glonów. Najbardziej dziwi fakt, że podobno zupa wcale nie jest smaczna!
Mimo to znajdują się koneserzy, którzy są w stanie zapłacić za nią nawet 13 tysięcy złotych za kilogram. Najdroższe produkty spożywcze takie, jak ten mają mieć podobno magiczną moc przywracania życia zmarłym. Cóż, za takie pieniądze…