Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek. I to nie bez powodu, bo pożywne śniadanie daje nam energię i dobre samopoczucie na resztę dnia. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty możemy zjeść na pusty żołądek. Niektóre z nich, nawet te zdrowe, jeśli są zjedzone na czczo, mogą nam zaszkodzić. Nasz organizm i układ pokarmowy różnie wtedy reagują. Które produkty lepiej więc pomijać w porannym jadłospisie?
Czego nie jest rano?
Dobrze wiemy, że warzywa są zdrowe, jednak nie o każdej porze dnia powinniśmy je jeść. Niektóre surowe warzywa zjedzone na pusty żołądek, np. ogórki mogą powodować bóle brzucha, zgagę, wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Także pomidory rano nie są odpowiednie, szczególnie dla osób z wrzodami żołądka lub refluksem. Pomidory bogate są w kwas garbnikowy, który może zwiększyć poziom kwasu w żołądku. Pomidory mogą także uniemożliwiać prawidłowe wchłanianie żelaza. Jeśli chodzi o warzywa kiszone, to spożyte na czczo powodują wzdęcia i ból brzucha. Na skutki uboczne szczególnie narażeni są pacjenci z zespołem jelita drażliwego.
Te owoce lepiej zostawić na późniejszą porę dnia
Czasami, będąc w biegu, chwytamy rano po owoce lub sok na szybkie śniadanie. To błąd. Zjedzenie, m.in. banana na czczo może przysporzyć kłopotów naszemu układowi trawiennemu. Mają one sporo magnezu, który zaburzy równowagę magnezowo-wapniową w organizmie. Podobnie jak i gruszki, banany są ciężkostrawne, z uwagi na obecność pektyn. Soki owocowe są niestety często bardzo słodkie, co powoduje gwałtowne podwyższenie poziomu glukozy we krwi, a szczególnie z rana nie jest to wskazane. Na śniadanie odpadają też owoce cytrusowe, bo kwas w nich zawarty podrażnia żołądek, przełyk i obciąża trzustkę. Nie zapomnijmy tutaj, że również sok z pomarańczy się do nich zalicza. Owoce cytrusowe o poranku mogą wywołać zgagę. Warto wiedzieć też, że są one częstą przyczyną reakcji alergicznych.
Ostre przyprawy z rana to nienajlepszy pomysł
Ostre jedzenie jest przez nas coraz bardziej lubiane. To nic złego zjeść raz na jakiś czas pikantną potrawę, ale na śniadanie nie wolno jeść posiłków z ostrymi przyprawami. Powodują one bowiem podrażnienie żołądka i niestrawności. Mogą zaostrzać też objawy niektórych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego czy wrzody.
Rano zrezygnuj też z wyrobów cukierniczych
Kto nie lubi słodkich bułeczek, drożdżówek, pączków, rogalików itd.? Niektórzy zaczynają dzień od takiego właśnie słodkiego śniadania. Lepiej jednak z tego zrezygnować i zastąpić słodkie wypieki, np. owsianką przygotowaną na słodko. Wyroby cukiernicze wykonane są z ciężkostrawnych składników oraz drożdży drażniących żołądek i powodujących wzdęcia. Z kolei zawarta w nich duża ilość cukru, może przeciążyć wątrobę.