w ,

10 niesamowitych właściwości Awokado

sałatka warzywna z awokado

Awokado szturmem podbiło świat zdrowego odżywiania – i trudno się dziwić. Ten kremowy, zielony owoc to coś więcej niż modny dodatek do tostów z Instagrama. Kryje w sobie prawdziwą bombę wartości odżywczych i smak, który potrafi podbić niejedno podniebienie.

Zastanawiasz się, czy warto włączyć awokado do codziennej diety? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! I mamy na to aż 10 mocnych powodów. Gotowy, by poznać wszystkie?

Obniża cholesterol

właściwości awokado
Właś

Awokado zawiera znacznie więcej tłuszczów niż inne owoce, a na dodatek są to tłuszcze nienasycone, czyli tzw. dobre tłuszcze, których zadaniem jest kontrola poziomu cholesterolu.

Cenne lipidy zawarte w awokado pozwalają utrzymać prawidłowy poziom „dobrego cholesterolu” HLD oraz obniżają poziom niepożądanego cholesterolu LDL.

Poprawia zdolności mózgu

mężczyzna grający w szachy

Dotlenia mózg tym samym poprawiając koncentrację, co wpływa na wydajność naszej pracy oraz lepsze efekty w nauce.

Istnieją też badania dowodzące, że awokado pozytywnie wpływa na hamowanie utraty pamięci u osób chorujących na Alzheimera. Te pozytywne skutki zawierania w diecie awokado zawdzięcza ono obecności w swoim składzie potasu oraz tyrozyny.

Zawiera kwas foliowy

właściwości awokado

Witamina B9 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma udział w syntezie kwasów nukleinowych wchodzących w skład DNA, w regulacji funkcjonowania oraz wzrostu komórek organizmu, kontroluje także aminokwas homocysteinę, której podwyższony poziom może doprowadzić do chorób serca, zawałów a także wylewów.

Zapotrzebowanie na kwas foliowy wzrasta w czasie ciąży, dlatego warto go szczególnie wtedy suplementować.

Ma działanie antynowotworowe

zdrowotne właściwości Awocado

Awokado zawiera wiele witamin, a szczególną ilość witamin C, E oraz A. Wymienione witaminy są przeciwutleniaczami, czyli chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki wchodząc w reakcje z DNA i RNA.

Tym samym witaminy A, C i E usprawniają działanie organizmu, a badania udowodniły, że wykazują nawet działanie antynowotworowe!

Pomaga zmagać się z reumatyzmem

mężczyzna rehabilitujący pacjenta

Spożywanie awokado polecane jest osobom chorującym na reumatyzm. Duża zawartość cennych kwasów tłuszczowych wraz z antyoksydantami hamuje zwyrodnienia chrząstek stawowych oraz pomaga w odbudowie tych uszkodzonych.

Poprawa jakości chrząstek zmniejsza dolegliwości bólowe w tych miejscach, a co z tym idzie, jakość życia.

Awokado poprawia stan cery

uśmiechnięta kobieta po awokado

Awokado posiada ogrom substancji mających pozytywny wpływ na cerę. Zawartość witaminy C oraz A zapewnia eliminacje wolnych rodników, które przyśpieszają starzenie się skóry.

Regularne spożywanie tego owocu opóźni procesy starzenia się. Widoczny efekt młodej cery zapewnia witamina C, która uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, a on sprawia, że skóra jest jędrna. Za mniejszą ilość stanów zapalnych odpowiada cynk, który również znajduje się w tym owocu.

Dba o zdrowe serce

serce z dłoni

Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Uczestniczą w procesie tworzenia krwinek czerwonych, współdziałają w prawidłowym funkcjonowaniu śródbłonka naczyń krwionośnych, przeciwdziałają niedokrwistości oraz regulują poziom cholesterolu.

Wszystkie wymienione procesy są związane w układem krwionośnym, a co za tym idzie funkcjonowaniem serca.

Obniża poziom cukru we krwi

cukier w kostkach

Awokado zawiera małą ilość cukrów w porównaniu do innych owoców, natomiast charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego – około 7 g na 100 g produktu.

Błonnik, inaczej włókna pokarmowe, stabilizują poziom glukozy we krwi, dlatego ze względu na te właściwości awokado ten owoc polecany jest osobom, które miewają skoki glukozy.

Awokado zapobiega miażdżycy

właściwości Awocado

Mieszanka kwasu foliowego oraz witaminy B6 zapobiega powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych poprzez redukcję poziomu homocysteiny.

Zobacz także:  Czy dzbanek filtrujący można myć w zmywarce?

Regularne spożywanie witamin zawartych w awokado pomaga w uniknięciu niekorzystnych zmian miażdżycowych.

Dba o Twoje włosy

kobiece zdrowe blond włosy

Nawilżenie, odżywienie i wygładzenie to kolejne właściwości awokado! Takich efektów na włosach możesz spodziewać się po nałożeniu na nie maseczki z awokado.

Wystarczy wymieszać owoc z miodem i odrobiną np. oliwy z oliwek i gotowe. Jeśli jednak nie interesuje Cie nabłyszczenie włosów, a chcesz żeby rosły mocniejsze, zamiast nakładać awokado na włosy – zjedz je. Witaminy z grupy B, witamina E, żelazo i cynk zadbają, żeby włosy rosły zdrowe i silne.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.