Pestki dyni zawierają w sobie dużo pozytywnych wartości. Mało ko wie, ale warto się zaopatrzyć w te bakalie. Mogą być dodatkiem do wielu dań, ale również jedzone, jako przekąska. Przekonaj się, dlaczego warto!
Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Pestki dyni to źródło bogate w witaminy. Występują takie jak: witamina E, witamina C,
tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, witamina A oraz witamina K. Ponadto są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie te elementy wpływają pozytywnie na pracę naszego organizmu. Trzeba jednak uważać, ponieważ są one również kaloryczne. 100 gramów suszonych pestek dyni ma około 560 kcal i zawiera prawie 50 g tłuszczu.
Magiczne działania pestek dyni
Do pozytywnych działań pestek dyni można zaliczyć wpływ na sprawność seksualną oraz wygląd mężczyzn. Ponadto zapobiegają zapaleniu i przerostowi prostaty. Cynk zawarty w pestkach, będzie również pozytywnie wpływa na zdrowie osób uprawiających sport i prowadzących aktywny tryb życia, ponieważ pomaga w budowaniu tkanki mięśniowej. Innymi działaniami są: obniżanie poziomu cholesterolu LDL we krwi, zapobieganie rozwojowi miażdżycy. Pestki dyni oddziałują również na układ nerwowy, poprawiając nastrój i łagodząc lęk. Pomagają także w pozbywaniu się robaków z układu pokarmowego.