w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

2. Zwiększają ryzyko miażdżycy oraz innych chorób układy sercowo-naczyniowego

właściwości chipsów

Tłuszcze, jakich używa się przy ich produkcji, są tanimi utwardzonymi olejami roślinnymi (olej palmowy). W temperaturze pokojowej mają one stałą konsystencję, wtedy chipsy są twardsze, olej z nich nie spływa i przyjemnie chrupią, w trakcie ich konsumpcji. Niestety proces utwardzenia wpływa na to, iż w olejach tworzą się w sporej ilości szkodliwe tłuszcze trans.

Ich spożywanie prowadzi do powstawania blaszki miażdżycowej oraz zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i zawału. Tłuszcze trans powodują również podniesienie „złego” cholesterolu LDL i obniżenie poziomu tego „dobrego” cholesterolu HDL we krwi. Odpowiadają za podtrzymanie przewlekłego procesu zapalnego w organizmie, a także obniżają odporność.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.