Cukrzyca typu I – choroba autoimmunologiczna
Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną. Objawia się tym, że w wyniku działań autoimmunologicznych, czyli takich w trakcie których organizm niszczy własne komórki, dochodzi do niszczenia komórek trzustki.
Owe komórki są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Z kolei celem działania insuliny w naszym organizmie jest uczestniczenie w regulacji poziomu glukozy we krwi. Dzięki odpowiedniej ilości insuliny, cukier pozostaje na odpowiednim, bezpiecznym poziomie.
Kiedy jednak komórki trzustki zostają zniszczone, ilość produkowanej insuliny jest mniejsza. To z kolei sprawia, że nie tylko trudno zachować odpowiedni poziom cukru we krwi, ale pojawia się także problem z przetwarzaniem węglowodanów w tłuszcze czy syntezą białek.
Kiedy już wiemy, na czym polega cukrzyca typu I, większość z nas zna odpowiedź na pytanie, czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę. Dowiedzmy się, jak jest w przypadku cukrzycy typu II.