w , ,

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę – fakty i mity

Organy wewnętrzne człowieka.
unsplash.com

Cukrzyca typu I – choroba autoimmunologiczna

Cukrzyca typu I jest chorobą autoimmunologiczną. Objawia się tym, że w wyniku działań autoimmunologicznych, czyli takich w trakcie których organizm niszczy własne komórki, dochodzi do niszczenia komórek trzustki.

Owe komórki są odpowiedzialne za produkcję insuliny. Z kolei celem działania insuliny w naszym organizmie jest uczestniczenie w regulacji poziomu glukozy we krwi. Dzięki odpowiedniej ilości insuliny, cukier pozostaje na odpowiednim, bezpiecznym poziomie.

Kiedy jednak komórki trzustki zostają zniszczone, ilość produkowanej insuliny jest mniejsza. To z kolei sprawia, że nie tylko trudno zachować odpowiedni poziom cukru we krwi, ale pojawia się także problem z przetwarzaniem węglowodanów w tłuszcze czy syntezą białek.

Kiedy już wiemy, na czym polega cukrzyca typu I, większość z nas zna odpowiedź na pytanie, czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę. Dowiedzmy się, jak jest w przypadku cukrzycy typu II.

Zobacz także:  Top 5 przepisy na zapiekanki, czyli smaczny obiad w pół godziny

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.