Czy smażenie na maśle to grzech kulinarny, czy może zupełnie niesłusznie demonizowana praktyka? Opinie są podzielone, ale prawda – jak to zwykle bywa – leży pośrodku. To nie samo masło jest problemem, lecz sposób, w jaki z niego korzystamy. Wysoka temperatura, zły wybór produktu i brak wiedzy mogą zamienić wartościowy tłuszcz w źródło szkodliwych związków.
Podobnie jak z owocami – jedzone z umiarem i w odpowiedni sposób są zdrowe, ale w nadmiarze mogą zaszkodzić. Tak samo jest z masłem: wszystko zależy od jakości, ilości i zastosowania. Zatem – czy smażenie na maśle może być zdrowe? Tak, jeśli wiesz, jak to robić mądrze. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by masło działało na korzyść, a nie na szkodę Twojego zdrowia!

Czy smażenie na maśle jest zdrowe
Pozornie smażenie na maśle nie różni się zbytnio od smażenia na oleju czy używaniu innego rodzaju tłuszczów. Jednak w rzeczywistości jest dosyć charakterystyczne. Masło podczas smażenia może stawać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
Dojdzie wówczas do tego, że w potrawie powstaną substancje, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Są nimi między innymi wolne rodniki – substancje, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szybszego starzenia się organizmu a w skrajnych wypadkach nawet do rozwoju nowotworów.
Smażenie na maśle jest równie szkodliwe, jak smażenie na margarynie. Choć może się wydawać, że używanie masła bądź margaryny sprawia, że potrawa jest bardziej delikatna, subtelna i wyważona, to w rzeczywistości za pomocą jedzenia, smażonego na maśle, możemy sobie dostarczyć także dużą ilość tłuszczy trans, które zwiększają ryzyko bezpłodności, wystąpienia chorób serca, nowotworów czy depresji.

Kiedy smażenie na maśle może być zdrowe?
Smażenie na maśle może być zdrowe, jeśli zadbamy o temperaturę smażenia oraz wybierzemy masło dobrej jakości. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że nie należy nigdy dopuszczać do tego, by nasze masło zaczęło się przypalać – kiedy tylko się roztopi należy przystąpić do smażenia jajecznicy czy innego, ulubionego przysmaku.
Jeśli jednak nad masłem zaczyna się unosić nadmierna ilość dymu, jego barwa staje się ciemniejsza a zapach mało przyjemny, to należy zrezygnować ze smażenia.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest wybór wysokiej jakości produktów do smażenia – nie powinno to być masło, którego składu nie jesteśmy w stanie zrozumieć ani różnego rodzaju margaryny, zawierające ogromną ilość tłuszczy trans.
Najlepiej wybrać masło, które ma po prostu dobry skład – dzięki temu otrzymamy gwarancję tego, że produkt będzie wysokiej jakości i będzie spełniał nasze oczekiwania pod każdym względem.

Jaki powinien być skład dobrego masła do smażenia
Wysokiej jakości masło do smażenia powinno się składać przede wszystkim z tłuszczu mlecznego. Powinno być go w składzie ponad 80% – dzięki temu będzie miało ono delikatny, kremowo-maślany smak i wygodną w użytkowaniu konsystencję. Dodatkowo, tak duża zawartość tłuszczu sprawi, że będzie się wolniej dymiło i spalało.
Poza tłuszczem mlecznym w maśle powinna znajdować się również woda. Jest ona niezbędnym składnikiem, jeśli weźmiemy pod uwagę konieczność otrzymania konsystencji masła, które będzie z łatwością rozprowadzało się na kanapce a co za tym idzie – będzie po prostu wygodne w jedzeniu!