Jajka często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w wielu formach, a niektórzy z nas nie wyobrażają sobie bez nich gotowania.
Jajka to nie tylko pożywne śniadanie, ale też składnik wielu potraw i deserów. Zbliża się Wielkanoc. To czas, w którym jemy szczególnie dużo jajek. Produkt ten jest jednak bardzo zdrowy i warto spożywać go codziennie. Z tego powodu przedstawiamy 5 korzyści wynikających z jedzenia jajek.
Są dobre na pamięć
Jajka zawierają bardzo ważny związek – cholinę. Cholina pozytywnie wpływa na serce oraz układ nerwowy. Jest też niezbędna dla naszego mózgu. Buduje ona neurony i komórki glejowe, odpowiedzialne za przepływ informacji, zapamiętywanie i ich odtwarzanie.
Cholina, czyli witamina B4 poprawia naszą koncentrację, pamięć oraz pracę mózgu. Z tych względów jest szczególnie ważna dla dzieci, u których zdolności te się rozwijają. Jedno jajko ma ok. 125 miligramów choliny, co stanowi 23-30 proc. dziennego zapotrzebowania na nią, dlatego nie pomijajmy jajek w jadłospisie naszej rodziny.