w ,

Czy jajka są zdrowe? Poznaj prawdę!

czy jajka są zdrowe
One brown egg isolated on white background.

Jajka są jednynym z niewielu pokarmów, które powinniśmy klasyfikować jako „super potrawy”. Są one nasycone rzadkimi we współczesnej diecie składnikami odżywczymi.

Przedstawiamy Ci kilka naprawdę niesamowitych korzyści zdrowotnych jedzenia jaj, które zostały potwierdzone w badaniach przeprowadzonych na ludziach i odpowiadamy na pytanie czy jajka są zdrowe?

Niezwykle pożywne

Jajka należą do najbardziej pożywnych pokarmów na świecie.

Jedno jajko zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze do przekształcenia 1 komórki w małego kurczaka.

Pojedyncze duże jajko na twardo zawiera:

  • Witamina A: 6% dziennego zapotrzebowania
  • Kwas foliowy: 5% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B5: 7% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B12: 9% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B2: 15% dziennego zapotrzebowania
  • Fosfor: 9% dziennego zapotrzebowania
  • Selen: 22% dziennego zapotrzebowania

Jajka mają w sobie także dosyć duże ilości witaminy D, witaminy E, witaminy K, witaminy B6, ale i cynku oraz wapnia.

Ile jajko ma kcal?

Jedno jajko posiada mniej więcej 77 kalorii, 6 gramów białka oraz 5 gramów zdrowych tłuszczów.

Jajka również zawierają śladowe ilości składników odżywczych, które są odgrywają istotną rolę dla naszego zdrowia.

W rzeczywistości jajka są idealnym jedzeniem. Zawierają trochę prawie każdego składnika odżywczego, którego potrzebujesz.

Są bogate w cholesterol oraz nie mają negatywnego wpływu na obecny cholesterol we krwi

Prawdą jest, że jajka mają wysoką zawartość cholesterolu.W rzeczywistości jedno jajko zawiera 212 mg, co stanowi ponad połowę zalecanego dziennego spożycia 300 mg.

Pomagają w odchudzaniu

Jajka są niesamowicie sycące. Są one bardzo bogate w niezbędne dla nas białko, które jest zdecydowanie najbardziej nasycającym makroskładnikiem odżywczym (źródło).

Jajka osiągają wysokie wyniki w skali zwanej wskaźnikiem sytości, który mierzy zdolność pokarmu do wywoływania uczucia sytości i zmniejszania późniejszego spożycia kalorii.

W jednym badaniu przeprowadzonym na grupie 30 kobiet z nadwagą spożywanie jajek zamiast bułek każdego dnia na śniadanie zwiększyło uczucie sytości, a także sprawiło, że automatycznie te zjadały znacznie mniej kalorii przez następne 36 godzin.

W innym badaniu zastąpienie śniadania bajgielowego śniadaniem śniadaniowym spowodowało znaczną utratę masy ciała w ciągu ośmiu tygodni.

Zawierają wysokiej jakości białko

Białka są głównymi elementami budulcowymi ludzkiego ciała.Służą do wytwarzania wszelkiego rodzaju tkanek i cząsteczek, które służą zarówno celom strukturalnym, jak i funkcjonalnym.

Dostarczenie wystarczającej ilości białka w diecie jest bardzo ważne, a badania pokazują, że obecnie zalecane ilości mogą być zbyt niskie.Jajka są doskonałym źródłem białka, z jednym dużym jajkiem zawierającym sześć gramów.

Przeczytaj również: 10 Niesamowitych właściwości Awokado

Jajka zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach, więc twoje ciało jest dobrze wyposażone, aby w pełni wykorzystać zawarte w nich białko.

jiangxulei1990-eIzzzwtkBjU-unsplash

Czy jajka są zdrowe?

Tak! Nie powinno się spożywać za dużo, tak jak wszystkiego trzeba uważać. Natomiast spożywanie jajek w odpowiednich ilościach niesie ze sobą wiele pozytynych aspektów wyżej wymienionych. Dlatego też możemy śmiało odpowiedzieć na pytanie: czy jajka są zdrowe? Tak!

Bonus: Pasta z awokado i jajka

Pasta z awokado i jajka to danie, które możemy szczególnie polecić. To idealne połączenie. Oto bardzo szybki i prosty przepis na pastę z jajka i awokado:

  • Otwórz awokado i obierz je ze skróki
  • Następnie za pomocą widelca rozciapciaj je w małej misce bądź od razu na kanapce
  • Rozgrzej małą patelnię, dodaj odrobinę oleju i smążąc na małym oleju delikatnie rozbij jajko na patelni. Przykryj i gotuj według własnego uznania.
  • Gotowe puree z awokado połóż na kanapce, a następnie polej je jajkiem prosto z patelni. Dopraw je solą oraz pieprzem. Smacznego!

Przeczytaj: 20 Najzdrowszych potraw na świecie

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.