Z pewnością doskonale zdajesz sobie sprawę z faktu, że poza funkcją odżywczą jedzenie spełnia w naszym życiu o wiele więcej ról. Często jest ściśle związane z naszym życiem społecznym: wszak większość z nas uwielbia dzielić się jedzeniem i spożywać posiłki w dobrym towarzystwie. Czasem wyjątkowo pyszny posiłek potrafi jest w stanie podnieść nas na duchu w gorszy dzień, ożywiając dobre wspomnienia i skojarzenia – stąd tak popularne ostatnio określenie comfort food. Jakie jedzenie najczęściej poprawia humor nam, Polakom? Przygotowaliśmy dla Ciebie małe, niezawodne zestawienie!
Frytki, placki i talarki, czyli smakołyki z ziemniaków
Pyry, grule, kartofle… Choć dotarły do nas stosunkowo późno – prawdopodobnie dopiero pod koniec XVII w. – ziemniaki stały się nieodłącznym elementem naszej kultury kulinarnej i jednym z warzyw, które darzymy największą sympatią. Nic dziwnego: okazują się wszak pyszne w niemal każdej formie.
Od pokoleń jedną z naszych ulubionych ziemniaczanych przekąsek były bez wątpienia placki ziemniaczane w przeróżnej postaci. Kochamy je zresztą do dziś: od wywodzących się z kuchni żydowskiej latkes, czyli smażonych w tłuszczu placków z tartych ziemniaków, po góralskie moskole z cebulką. Nie wiesz, jak smakują te ostatnie? Nie musisz wcale jechać aż pod Tatry, żeby ich spróbować. Przetestuj Placki góralskie z cebulką Proste Historie, inspirowane tradycyjnym przepisem na moskole – wystarczy podgrzać je w piekarniku lub na suchej patelni.
Od czasu otwarcia na zachód furorę robią też u nas frytki w różnych wersjach – proste, karbowane czy grubo ciosane. Ciepłe i chrupiące, frytki okazują się nie tylko idealnym dodatkiem do obiadu, ale też smakowitą przekąską: zwłaszcza wtedy, kiedy serwujemy je z wyrazistymi, kremowymi dipami. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że można je przygotować w kilka minut w piekarniku lub we frytkownicy. Warto więc zawsze mieć w zamrażarce ulubione mrożone frytki Proste Historie, tak, by móc je przyrządzić zawsze wtedy, kiedy najdzie nas na to ochota.
Pizza z polskimi akcentami
Niepozorny włoski placek z mąki i wody zrobił oszałamiającą karierę na całym świecie. Pizzę pokochaliśmy i my – do tego stopnia, że dziś lubujemy się w przyrządzaniu jej na własną modłę, z dodatkami, które odzwierciedlają nasze narodowe gusta. Bo kto powiedział, że obok mozzarelli i sosu pomidorowego nie może się znaleźć np. nasza swojska kiełbasa?
Jeśli i Ty cenisz sobie polskie akcenty na pizzy, wypróbuj jedyne w swoim rodzaju mrożone pizze Polskie Historie z serii Polskie Smaki. Na Pizzy po kaszubsku króluje kabanos i kiszony ogórek, zaś Pizza po śląsku kusi wyjątkowym smakiem białej kiełbasy z chrzanem. Którą wybierzesz?
Zapiekanki – smak dzieciństwa
W tym zbiorze polskich comfort food nie mogło oczywiście zabraknąć także kultowej ulicznej przekąski z czasów PRL, czyli zapiekanek. Siła tkwi w prostocie: kto by pomyślał, że chrupiąca bułka z serem, szynką i pieczarkami tak mocno zaznaczy się na polskiej scenie kulinarnej?
Dziś na szczęście nie musimy już nawet wychodzić z domu, by przypomnieć sobie ten jedyny w swoim rodzaju smak i zanurzyć się w atmosferze lat, o których nam on przypomina. Wystarczy na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika chłodzone zapiekanki na chrupiącej bagietce Proste Historie, by po całym domu rozniósł się charakterystyczny zapach podpieczonego pieczywa i uzupełniających go dodatków. Palce lizać!
A jaki jest Twój ulubiony comfort food?