Pieczony łosoś z sałatką warzywną
Łosoś to niekwestionowany król wśród ryb, a połączony z sałatką warzywną to danie królujące wśród zdrowych dań. Dlaczego? Łosoś jest źródłem cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega-3 i Omega-6. Są to składniki niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu i konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz.
Odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, wzmacniają odporność organizmu, regenerują błony komórkowe, obniżają także poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów, a co za tym idzie zapobiegają miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, zawałowi jaki i udarowi mózgu.
Łosoś jest także źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, cynk, selen czy fosfor oraz witamin z grupy B. Sprawia to, że ma naprawdę dobry wpływ na stan cery -poprawia jej wygląd i opóźnia starzenie się skóry, jak i włosów, ponieważ rosną silniejsze i pełne blasku. Dodatek w postaci sałatki warzywnej z pomidorem uzupełni poziom witamin A, C, K, wit. z grupy B oraz antyutleniaczy.
Kanapka z pastą z awokado oraz jajkiem
Awokado to wyjątkowy owoc. Mała zawartość cukru, ogromna zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych – szczególnie kwasu omega-9 odróżnia do od reszty. Poza zawartością kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów jak wapń, magnez, fosfor, sód czy potas, owoc ten wspomaga przyswajanie cennych składników z innych produktów.
Zestawiony z jajkiem i liśćmi szpinaku zadba o dobre przyswojenie witaminy A, D, E i K, żelaza czy kwasu foliowego. Powyższe danie dostarczy nam także białka oraz cennego błonnika, oczywiście jeśli postawimy na pełnoziarnisty chleb. To skromne danie to bomba cennych składników!
Owsianka z jogurtem i owocami
To danie, które kojarzy się głównie z porą śniadaniową, ale może być także wartościową przekąską w ciągu dnia. Owies znany jest od dawien dawna, ale od pewnego czasu płatki owsiane ponownie zyskały na popularności i zostały docenione przez zwolenników zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia.
Owies to ziarno królujące pod względem zawartości białka, ale to co stawia je na piedestale to ogromna ilość błonnika pokarmowego. Dzięki niemu nasze jelita odpowiednio pracują, ich perystaltyka jest prawidłowa, a flora bakteryjna może się rozwijać.
Owsianka dostarcza dostarcza nam wielu witamin i aminokwasów, które wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację, a także spowalniają procesy starzenia się. Jogurt naturalny dobrze łączy się z większością owoców, ale polecane są tu owoce leśne, ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy.
Sałatka z krewetkami
Krewetki to najpopularniejsze owoce morza, mają wyjątkowy smak ale także wyjątkowe właściwości. Chronią układ sercowo-naczyniowy regulując pracę tętnic oraz zapobiegając powstawaniu zakrzepów, a to za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawartość karotenoidu sprawia, że krewetki mają właściwości przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na układ mięśniowy oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Za detoksykację szkodliwych związków oraz poprawę stanu cery odpowiada tu selen, a miedź zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Zestawienie ich z sałatą oraz cukinią to wzmocnienie układu odpornościowego oraz przyśpieszenie regeneracji tkanek.
Całość bogata jest w składniki mineralne oraz witaminy, dlatego nie można było pominąć tej pozycki w zestawieniu najzdrowszych potraw. A danie to ma jeszcze jeden plus, jest niskokaloryczne! Taką sałatkę polecamy każdemu.
Makaron z pesto i pomidorami
Makaron z dodatkami to często spotykane danie, ale zazwyczaj cała uwaga poświęcana jest właśnie dodatkom, a co z samym makaronem? Jeśli mówimy o tym pełnoziarnistym to warto jest poświęcić mu chwilę uwagi. Jest on źródłem błonnika, składników mineralnych jak fosfor, cynk, żelazo czy potas.
Jest sycący i charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznych niż ten z mąki pszennej, dzięki czemu uczucie sytości po takim posiłku będzie dłuższe. Zawartość błonnika dobrze wpłynie na pracę jelit oraz zadba o odpowiedni metabolizm. Pesto to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga odporność, idealnie komponuje się z pomidorami, będącymi źródłem potasu,witaminy C oraz silnego przeciwutleniacza – likopenu.
Taki zestaw zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, zmniejszy ryzyko występowania raka prostaty oraz szyjki macicy. Świetny smak, uczucie sytości raz pozytywny wpływ na zdrowie, czego chcieć więcej?
Krem z dyni
Jesień to sezon na dynie i powinniśmy z tego korzystać. Dynia to warzywo, które jest źródłem beta karotenu, co widać po jej intensywnym kolorze. To składnik silnie wspomagający odporność, ale także bardzo dobrze wpływający na skórę.
Prowitamina A, bo tak inaczej nazywa się beta karoten, chroni skórę przed przebarwieniami, ma działanie przeciwzapalne, dlatego polecana jest dla cery trądzikowej. Wspomaganie jej działania zapewniają witaminy A, E, K oraz C, a także witaminy z grupy B.