w ,

Top wśród żywności. Zobacz, które produkty warto spożywać codziennie

Top wśród żywności. Zobacz, które produkty warto spożywać codziennie

W obecnych czasach wielu ludzi pragnie zdrowo się odżywiać. Problemem jest to, że nie wszystkie produkty, które uchodzą za zdrowe, rzeczywiście takie są. Przedstawiamy, więc niezawodne produkty, które warto jeść każdego dnia. Co do ich korzyści nie ma wątpliwości – dodają energii, chronią przed chorobami, ale przede wszystkim świetnie smakują.

Zobacz także:  Co jeść na kolację? 10 prostych i zdrowych pomysłów

To warto jeść codziennie! Top wśród żywności

Spośród cennych warzyw, szczególnie warto wymienić dwa – pomidory i marchew.
Pomidory dodajemy do wielu potraw, więc świetnie sprawdzą się na co dzień. Są
niskokaloryczne, mają tylko 15 kcal w 100 g, ale co najważniejsze zawierają potas,
karotenoidy, witaminę C i E, która opóźnia starzenie się oraz przeciwutleniacze, głównie likopen. Likopen zmniejsza ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów, a codzienne spożywanie pomidorów spowalnia rozwój raka skóry aż o połowę! Z kolei marchew zawiera witaminę A i beta-karoten, które dbają o nasz dobry wzrok. Sok z marchewki wzmacnia kości, zwiększa odporność organizmu, a nawet eliminuje wrzody żołądka. Marchew jest słodka i pyszna, a przy tym również nie zawiera wielu kalorii.

Zobacz także:  Drewno jest twardsze od stali

Na śniadanie owsianka

Płatki owsiane to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Zawierają witaminy z grupy B, selen, magnez oraz mają działanie antydepresyjne. Zawarte w owsie beta-glukany pomagają regulować poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol. Ich spożywanie poprawia pamięć, koncentrację, a także dobrze wpływa na odporność. Płatki owsiane są korzystne dla naszej skóry, a spożywać można je w naprawdę wielu postaciach. Czy to w śniadaniowej owsiance, granoli, jogurcie, a nawet dodane do potraw, np. do warzywnych kotlecików.

Zobacz także:  Smalec gęsi na zmarszczki - jak zrobić i jak działa na włosy i cerę

Orzechy to świetna przekąska

Orzechy zaspokajają głód, dlatego warto sięgnąć garść orzechów, zamiast wybierać niezdrowe przekąski. Można jeść je jako pyszny dodatek, ale również dodawać do sałatek, deserów czy makaronów. Orzechy przeciwdziałają chorobom serca, nowotworom, nadciśnieniu tętniczemu i wzmacniają pamięć. Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów, bo bardzo dobrze dbają o nasze zęby. Między innymi pomagają odbudować uszkodzenia dziąseł, hamują rozwój bakterii, wzmacniają szkliwo, chronią przed kamieniem i osadem.

Zobacz także:  Ekologiczne rozwiązania w domu, o których warto pamiętać

Jogurt to przyjaciel naszych jelit

Jogurt ma świetny wpływ na zdrowie, ale warto podkreślić, że chodzi tu o jogurt naturalny. Inne jogurty zawierają zwykle dużo cukru i niepotrzebnych dodatków. Jogurt to głównie wapń, fosfor i witaminy z grupy B, dlatego jego codzienne spożywanie również wzmocni odporność. Co więcej, produkt ten chroni przed nieświeżym oddechem i dobrze wpływa na stan uzębienia. Jogurt pomaga także we właściwym trawieniu. Dzięki żywym kulturom bakterii, m.in. zapobiega infekcjom jelitowym.

Zobacz także:  Dlaczego nie owinąłeś jeszcze swoich kluczyków folią aluminiową

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.