w ,

Jogurt jako codzienny posiłek? Sprawdź, dlaczego warto jeść jogurty

Czy jogurt jest zdrowy?

Jogurt to dobry sposób na śniadanie czy przekąskę. Okazuje się też, że jedzenie jogurtów ma pozytywny wpływ na zdrowie. Mają one wiele białka i witamin, np. B12 oraz sporą ilość wapnia. Produkty te są świetne na jelita, mikrobiom, a więc i na odporność.


Nie bez znaczenia jest tu jednak rodzaj jogurtu. Pamiętajmy, by wybierać jogurty bez zbędnych dodatków. Mogą być to jogurty naturalne, greckie czy jogurty typu islandzkiego. Choć na rynku pojawia się coraz więcej jogurtów owocowych bez dodatku cukru, to wciąż najlepiej jest dodać owoce do jogurtu naturalnego, z uwagi na to, że w gotowym jogurcie tych owoców jest znikoma ilość. Dlaczego warto jeść jogurty?

Zobacz także:  Płuca potrafią się uzdrowić. Dobra wiadomość dla palaczy!

Czy jogurt jest zdrowy?

Poprawiają ciśnienie

Czy jogurt jest zdrowy?
godzinnik.pl

Badania pokazują, że regularne spożywanie jogurtów zmniejsza ryzyko pojawienia się nadciśnienia. I to nawet o 20-30 proc. Bakterie znajdujące się w naszym organizmie mają bowiem wpływ na poziom cholesterolu.

To z kolei działa na trawienie oraz gruczoły i gospodarkę hormonalną organizmu, których prawidłowa praca przekłada się na poziom naszego ciśnienia. Jeśli chcemy mieć ciśnienie w normie, to wspomóżmy się jogurtami.

Zobacz także:  Kąpiele leśne coraz popularniejsze w Polsce! Czym są i jak je zrobić

Pozwalają zachować szczupłą sylwetkę

Czy jogurt jest zdrowy?
Jogurt jako codzienny posiłek? Sprawdź, dlaczego warto jeść jogurty 1

Jogurty dbają też o figurę. I to nie tylko te „specjalne” jogurty odchudzające. Wystarczy, że będziemy jeść te tradycyjne i naturalne. Badacze odkryli, że jedzenie co najmniej jednego małego kubka jogurtu dziennie zmniejszało ryzyko pojawienia się otyłości aż o 19 proc!

Co ciekawe, osoby jedzące głównie dania kuchni śródziemnomorskiej oraz jogurty są aż o 36 proc. rzadziej otyli. Zaleca się więc jedzenie jogurtów zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Zobacz także:  Aspiryna może szkodzić Twojemu sercu

Dbają o odporność

Czy jogurt jest zdrowy?
Jogurt jako codzienny posiłek? Sprawdź, dlaczego warto jeść jogurty 2

To, że jogurty dbają o odporność jest prawdopodobnie najbardziej znaną korzyścią płynącą z jedzenia ich. Jogurt jest naturalnym probiotykiem, a więc dzięki niemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym podawali bakterię Lactobacillus reuteri (występującą, m.in w jogurtach ) robotnikom.

W rezultacie chorowali oni niemal aż o połowę rzadziej niż pozostali. Bogata flora bakteryjna skraca czas trwania przeziębienia oraz w pewnym stopniu zmniejsza także ryzyko jego wystąpienia. Wynika z tego, że jeśli chcemy być zdrowi, to powinniśmy sięgać po przetwory mleczne.

Zobacz także:  Starzej się wolniej! Wystarczy jeść te potrawy każdego dnia

Pomagają utrzymać dobry nastrój

Czy jogurt jest zdrowy?
Jogurt jako codzienny posiłek? Sprawdź, dlaczego warto jeść jogurty 3

Mikrobiom ma znaczenie nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale i psychicznego. Uważa się, że wpływa na poziom neuroprzekaźników, czyli, np. serotoniny oraz dopaminy.

Zdrowa dieta, do której należy także jogurt i inne produkty mleczne, poprawia nasze samopoczucie i sprawia, że lepiej funkcjonujemy. Zdrowy mikrobiom równa się dobry nastrój.

Zobacz także:  Będą badać geny wszystkich noworodków

Zapobiegają cukrzycy

Czy jogurt jest zdrowy?
godzinnik

Jak potwierdziły badania naukowe, istnieje związek między jedzeniem jogurtów a ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu II. Choć nie jest pewne dlaczego tak się dzieje, ci którzy jedli jogurty regularnie chorowali o 18 proc. rzadziej.

Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że probiotyki poprawiają trawienie cukrów. Jeśli więc chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na jedną z chorób cywilizacyjnych obecnych czasów, częściej sięgaj po jogurty.

Zobacz także:  Ta gra manipuluje naszymi zmysłami

Czy jogurt jest zdrowy?

Bomba atomowa – co zrobić na wypadek wybuchu?

Czy jogurt jest zdrowy?

Jeśli będziesz to jadł, możesz umrzeć. Najbardziej niebezpieczne potrawy na świecie