W jaki sposób można wykorzystać kożuch na mleku
Kożuch na mleku jest wykorzystywany w kuchni jednego z najpopularniejszych restauratorów w Polsce, Modesta Amaro! Ten wykorzystuje go, między innymi, do przygotowania ryb. Tworzy z niego swego rodzaju sos, dresing umieszczany na łososiu.
Aby go przygotować należy podgrzać mleko do 80-90 stopni. Następnie na folii rozsmarowujemy śmietaną, na której układamy zdjęty kożuch, ponownie zakrywamy śmietaną i umieszczamy na plastrach wędzonego łososia. Wyborne!
Z kożucha możemy przygotować również delikatne, mleczne ciasteczka. Potrzebujemy 150 gramów kożucha, 75 gramów cukru, 2 jajek, 200 gramów mąki i łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw ubijamy białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i pieczemy niewielkie kulki ciasta przez około 12 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.