Kontrowersje wobec skuteczności leków nie są niczym nowym. Odwieczna walka
zwolenników naturalnych sposobów walczenia z chorobą a chętnymi przyjmować i wypisywać leki trwa nie od dziś. Nowe badania potwierdzają możliwą rację dla amatorów miodu. Zobacz, co warto brać na przeziębienie.
Miód lepszy niż antybiotyki
Wybór miodu jest znacznie prostszy. Zwykle każdy posiada słoik tego słodkiego środku w domu. Nie ma konieczności wychodzenia do lekarza czy zdobycia recepty. Nie ma on również skutków ubocznych i jest przyjemny w smaku. Naukowcy z oksfordzkiego Uniwersytetu w Wielkiej Brytanii są zdania, że miód jest lepszym wyborem w zwalczaniu przeziębienia.
Właściwości przeciwwirusowe
Ten słodki produkt spożywczy pozwala zwalczać objawy przeziębienia oraz kaszel. W przeciwieństwie do antybiotyków, nie wymaga zwiększania dawki ani nie powoduje wzrastania oporności na jego przyjmowanie. Mimo przyznania, że miód posiada właściwości przeciwwirusowe, na chwilę obecną jest zbyt mało badań mogących wykazać inne korzyści płynące z jego spożywania.