W Polsce najzdrowsze ryby nie są tymi, które najczęściej lądują na naszych talerzach. Owoce morza spożywamy w naszym kraju stosunkowo rzadko, głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To ogromny błąd, który musisz czym prędzej naprawić!
Zgodnie z zaleceniami dietetyków ryby najlepiej jeść 2-3 razy w tygodniu. Są one źródłem takich składników odżywczych, jak kwasy Omega-3, dobrze przyswajalne przez nasz organizm białko, witamina D, witaminy z grupy B czy żelazo. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie ryby są faktycznie zdrowe.
Coraz więcej mówi się o tym, że część z nich jest skażona rtęcią bądź nieprawidłowo odżywiana, przez co nie tylko mogą nie być zdrowe, ale i mogą wywierać szkodliwy wpływ na nasze zdrowie! Poznaj 5 najzdrowszych ryb i listę tych, których lepiej unikać dla lepszego zdrowia!

Sardynki – niedoceniane a szlachetne
Sardynki, to właściwie najzdrowsze ryby na świecie, a mimo to wciąż są niedoceniane! Zjedzenie całej sardynki sprawia, że dostarczamy sobie około 40% dziennego zapotrzebowania na wapń. Należy jednak pamiętać, że najlepiej jeść sardynki wraz z drobnymi ostkami.
Właśnie w takiej formie znajdziemy sardynki w puszkach. Nie należy ich odrzucać uważając, że są one niezdrowe – mogą dostarczać nam nie tylko wapnia, ale także witaminy D, która jest niezwykle ważna, a większość z nas cierpi na jej niedobór!
Sardynki są na tyle małe, że nie chłoną ogromnych ilości rtęci z otoczenia. Zawierają za to nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają funkcjonowanie całego naszego organizmu i dodają nam energii na co dzień.

Tuńczyk – smak i zdrowie
Tuńczyk jest dość kontrowersyjną rybą. Zawiera ogromną ilość wartości odżywczych, ale przy tym często się mówi, że zawiera rtęć. Nie musimy całkowicie z niego rezygnować w naszej diecie – najlepiej spożywać około jednej puszki tuńczyka w tygodniu. Wówczas sobie nie zaszkodzimy, a wspomożemy funkcjonowanie naszego organizmu!
Najzdrowsze ryby tego gatunku zawierają dużą ilość potasu, niacyny czy witaminy D. Dzięki nim wspomagają funkcjonowanie naszego serca, pomagają regulować poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na kondycję naszej skóry.
Ta ryba zawiera także dużą ilość żelaza, wapnia czy fosforu. Te korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny oraz kostny. W związku z tym tuńczyk często występuje w diecie sportowców – usprawnia ich kondycję i pomaga uniknąć kontuzji.

Łosoś – ryba zdrowa, ale warto uważać na zakupach
Łosoś generalnie jest zdrowy, ale bardzo duży wpływ na jego wartości odżywcze ma pochodzenie. Najzdrowsze ryby z gatunku łososia to te pacyficzne bądź bałtyckie. Należy unikać łososia hodowlanego, określanego najczęściej, jako atlantycki.
Jest on hodowany na niewielkiej powierzchni, przy użyciu stosunkowo dużej ilości antybiotyków – ma to sprawić, że ryby będzie można szybciej sprzedawać, więcej na tym zarabiając. Jednak takie ryby mają o wiele mniej składników odżywczych niż łosoś bałtycki czy pacyficzny.
W łososiu znajdziemy witaminy A, E i witaminy z grupy B. Te wpłyną na poprawę naszej urody, będą wspomagały nasz wzrok oraz układ nerwowy. Łosoś jest także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Makrela – powszechna i niedoceniona
Makrela, to kolejna ryba z serii znane, ale niedocenione. W Polsce makrele je się stosunkowo często. Najbardziej powszechna jest w formie wędzonej, gdy idealnie nadaje się zarówno do sałatek, past, jak i po prostu na kanapkę.
Te najzdrowsze ryby są po brzegi wypełnione tym, co najlepsze dla naszego organizmu! Znajdziemy w nich witaminy A,B,D oraz E. Takie połączenie, to gwarancja nie tylko dobrego zdrowia, ale i samopoczucia. To jednak nie wszystko, co kryje w sobie makrela.
Pozostałe składniki takie, jak wapń, jod, cynk, kwasy Omega-3 i Omega-6 wspierają pracę serca, tarczycy, układu kostnego, narządów wzroku oraz wspomagają prawidłową regenerację całego organizmu i pracę mózgu!

Śledzie – kolejne niedoceniane ryby
Śledzie również są niezwykle zdrowe, a kojarzymy je przede wszystkim z wigilijnymi potrawami. Nie należy ich spożywać tylko od święta, a najczęściej, jak to możliwe! Dzięki temu dostarczymy sobie dużej ilości kwasów Omega-3, witamin A, D, E oraz B6.
To także doskonałe źródło minerałów takich, jak cynk, jod, miedź czy fosfor. Ryby te doskonale sprawdzą się w diecie osób, które się odchudzają albo starają się spożywać jak najmniejszą ilość kalorii.
Te najzdrowsze ryby zawierają zaledwie około 160 kcal w 100 gramach. Śledzie są także idealnym wyborem dla osób, które zmagają się z chorobami układu krążenia. Zawarte w nich substancje mają działanie przeciwmiażdżycowe.

Jakich ryb należy unikać
Najczęściej kupowanymi rybami w naszym kraju są panga i tilapia. Uważa się jednak, że nie warto ich spożywać. Ryby te są hodowane po to, aby sprzedać ich jak największą ilość. Nie mają jednak praktycznie żadnych wartości odżywczych, które mają najzdrowsze ryby.
Należy również uważać na spożywanie okonia. O ile ten polski jest zdrowy, to w sklepach znacznie częściej znajdziemy okonia nilowego, który jest wypełniony kwasami Omega-9, których nadmiar może powodować w naszym organizmie problemy z układem krążenia.
Najlepiej spożywać ryby, które są hodowane w Polsce bądź w wodach chińskich. Obecnie są one uznawane za jedne z najzdrowszych ryb na świecie. Z pewnością warto zwracać uwagę na gatunek i pochodzenie ryby. Pstrągi, mintaje oraz miruna również są uznawane za jedne ze zdrowszych.