Wzrok jest ważnym zmysłem. Pozwala dostrzegać to, co dzieje się wokół nas i ułatwia nasze funkcjonowanie. Jednak z biegiem lat stan naszego wzroku się pogarsza. Możemy temu zaradzić, włączając do diety produkty, wspierające dobry wzrok. Wraz z nimi dostarczymy sobie odpowiednich witamin i minerałów, które zbawiennie wpłyną na nasz wzrok.
Dieta może pomóc zapobiegać różnego rodzaju chorobom, związanym ze wzrokiem takim jak zaćma czy upośledzenie plamki żółtej. Nie warto więc o niej zapominać w kontekście dbania o zdrowie i dobrą kondycję, którą uda nam się zachować na długie lata.
Dzisiaj przedstawiamy Wam listę produktów dzięki, którym nasze oczy otrzymają dawkę odżywienia, która sprawi, iż te zachowają dobrą kondycję na długie lata. Warto włączyć je do diety zwłaszcza, gdy zmagamy się z częstymi bólami głowy, które mogą sygnalizować problemy ze wzrokiem. Nie należy również zapominać o regularnym badaniu oczu u specjalisty!

1. Awokado
Awokado, to owoc, który jest często stosowany w zdrowej diecie, ponieważ zawiera ogromną ilość składników odżywczych oraz zdrowych tłuszczów. Oprócz nich w awokado zawarte są także ogromne ilości luteiny.
Żaden inny produkt, naturalnego pochodzenia, nie ma tak dużej dawki mikroskładnika w swoim składzie. Luteina jest uważany za naturalny filtr naszych oczu, który chroni je przed oddziaływaniem światła niebieskiego, obniżając tym samym jego intensywność.
Dodatkowo luteina neutralizuje wolne rodniki, wytwarzane przez siatkówkę oka w procesie metabolizacji. Aby poprawić kondycję oczu warto spożywać awokado w formie dodatku do szejka bądź w formie guacamole.

2. Jagody
Jagody, to również produkty, poprawiające kondycję oczu. Wszystko dzięki ich zdrowotnym właściwościom. Jagody mają działanie przeciwzapalne, więc mogą chronić nas np. przed zapaleniem spojówek. Dodatkowo pomagają uchronić nasze oczy przed nadmierną ilością wolnych rodników, które przyczyniają się osłabienia naszego wzroku.
Jagody są także bogatym źródłem witaminy A, która jest szczególnie cenna dla naszego wzroku. Jej niedobór przyczynia się do takich schorzeń, jak nadmierna suchość oczu, kurza ślepota a w konsekwencji nawet całkowita utrata wzroku.
W sezonie na jagody warto spożywać świeże owoce. Z kolei zimą możemy korzystać z dżemów, nalewek bądź mrożonych owoców.

3. Marchew
Mało kto kojarzy marchew z dbaniem o wzrok i dobrą kondycję oczu, ale rzeczywiście jest to warzywo, które idealnie sprawdzi się, jako specyfik na poprawę kondycji tego zmysłu.
Wszystko to dzięki zawartości dużej ilości beta-karotenu, który ma szczególne znaczenie w dbaniu o siatkówkę oka, ponieważ chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi.
Aby marchewka faktycznie była produktem, poprawiającym kondycję oczu powinniśmy spożywać ją regularnie. Możemy pić sok marchewkowy, dodawać marchew do codziennego smoothie bądź zajadać się surówką z marchwi z dzieciństwa!

4. Gorzka czekolada
Okazuje się, że gorzka czekolada może być nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera duże ilości flawonoidów – dzięki temu pomaga zadbać o prawidłowe ukrwienie rogówki.
Jeśli naczynia krwionośne w naszym organizmie będą w dobrej kondycji, to będą podnosiły również kondycję pozostałych organów! Tak właśnie będzie, jeśli zaczniemy regularnie spożywać gorzką czekoladę.
Powinniśmy jednak pamiętać o tym, że jest dość kaloryczna, więc nie należy jeść więcej niż 2-3 kostki dziennie – w przeciwnym razie może być nam trudno zachować zdrową sylwetkę.

5. Jajka
Jajka są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają również zdrowe tłuszcze. Oprócz tego są także produktami, poprawiającymi kondycję oczu.
Wszystko to, dzięki dużej zawartości protein, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gałki ocznej i zapobiegają uszkodzeniom oka.
Aby jajka pozytywnie wpływały na kondycję naszych oczu warto spożywać je codziennie, najlepiej na śniadanie. Dostarczą nam wielu składników odżywczych i dzięki nim na wiele godzin zapomnimy o uczuciu głodu.

6. Orzechy włoskie
To produkty, które powinny być spożywane w szczególności przez osoby, które mają problem z przemęczonymi oraz przesuszonymi oczami. Dzięki zawartości witamin A, C oraz E orzechy są produktami, które chronią oczy przed uszkodzeniami zewnętrznymi.
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia dodatkowo, że pomagają lepiej ukrwić gałkę oczną.
Aby cieszyć się świetną kondycją oczu i przyspieszyć ich procesy regeneracyjne warto codziennie spożywać około garści orzechów włoskich. Możemy dodać je do owsianki bądź posypać nimi kurczaka – zyskamy lekko orientalny, delikatny posmak całej potrawy.

7. Natka pietruszki
To kolejny produkt, poprawiający kondycję oczu, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Natka pietruszki zawiera duże ilości witaminy A, która wzmocni nasz wzrok i sprawi, że nie będziemy borykać się z problemami z widzeniem po zmroku.
Aby włączyć natkę pietruszki do codziennej diety warto dodać ją do soku, smoothie bądź zielonej zupy krem! Wzmocni smak pozostałych składników i sprawi, że potrawa stanie się naprawdę intensywna.

8. Tłuste ryby
Aby siatkówka oka mogła prawidłowo funkcjonować musimy dostarczać, za pomocą diety, odpowiedniej ilości kwasów Omega-3. Możemy to zrobić za sprawą tłustych ryb takich, jak łosoś, śledź czy tuńczyk.
Dzięki temu wzmocnimy ochronne działanie siatkówki oka i unikniemy problemów, spowodowanych nadmierną ilością światła.
Ryby najlepiej spożywać w wędzonej, grillowanej lub pieczonej formie. Jeśli smażymy je na głębokim tłuszczu, to stają się nieco mniej zdrowe. Zamiast tego lepiej użyć szczypty soli, pieprzu oraz soku z cytryny włożyć je na 30 minut do piekarnika.

9. Zielone warzywa
Zielone warzywa są bogate w witaminę A, B12 oraz witaminę C. Są one potrzebne do utrzymania prawidłowej kondycji siatkówki oka oraz naczyń krwionośnych, odpowiedzialnych za dostarczanie naszym oczom składników odżywczych.
Do najzdrowszych zielonych warzyw należy szpinak, kapusta oraz brokuł. Aby warzywa zawierały jak największą ilość składników odżywczych najlepiej spożywać je na surowo, bez poddawania ich głębokiej obróbce termicznej.
Niestety, w jej trakcie tracą wiele swoich właściwości i nie oddziałują już tak pozytywnie na nasze oczy.

10. Chleb razowy
Na kondycję naszego wzroku wpływają także produkty, zawierające odpowiednią ilość witamin z grupy B. Odpowiadają one między innymi za utrzymanie odpowiedniej kondycji siatkówki oraz rogówki oka, w której znajduje duża ilość witamin B.
Witamina B przyczynia się do utrzymania odpowiedniej kondycji wzroku i śluzówki oka.
Najlepiej zastąpić chleb pszenny chlebem razowym. Dzięki temu unikniemy problemów z zaparciami oraz nadmiernym apetytem. Dodatkowo zadbamy o kondycję oczu, włosów, skóry i paznokci.

11. Czosnek
To produkty, który w medycynie tradycyjnej jest stosowany, jako antybiotyk. Oprócz tego jest również produktem, poprawiającym kondycję oczu.
Jest doskonałym wsparciem w funkcjonowanie wzroku, ponieważ chroni soczewkę oka. Warto dodawać go to potraw, które na co dzień spożywamy w postaci dodatku do sosów czy mięs.

12. Mięso, wątróbka
To produkty, zawierające duże ilości witaminy B2, która również pozytywnie wpływa na funkcjonowanie oczu.
Pomaga szybko uporać się ze stanem zapalnym wzroku a także z problemami naczyń krwionośnych i rogówką. Codzienne spożywanie mięsa oraz produktów odzwierzęcych przyczyni się także do poprawy kondycji serca i całego układu krwionośnego.
Nie powinniśmy także zapominać o tym, że witamina B12 znajduje się jedynie w mięsie i produktach odzwierzęcych, a również jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania wzroku i pozostałych układów w naszym organizmie.

13. Drób
Drób również należy do bazy produktów, poprawiających kondycję oczu. Takie właściwości są spowodowane zawartością dużej ilości selenu, który z kolei odpowiada za utrzymanie odpowiedniej kondycji oczu i chroni przed AMD – uszkodzeniem głównej części siatkówki.
Drób możemy spożywać w dowolnej formie. Warto jednak pamiętać o tym, żeby sięgać po mięso jak najwyższej jakości, ponieważ to dostępne w marketach może zawierać duże ilości hormonów, negatywnie wpływających na funkcjonowanie naszego układu hormonalnego.

14. Sery, nabiał
Sery oraz produkty nabiałowe zawierają sporą ilość witaminy D, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu kostnego. Jednak niewiele osób pamięta o tym, że witamina D ma też ważną funkcję, jeśli chodzi o nasz wzrok.
Jej niedobór może przyczyniać się do rozwoju jaskry, przesuszonej śluzówki oka czy wczesnej krótkowzroczności. Aby tego uniknąć warto na co dzień spożywać odpowiednie ilości nabiałów oraz serów. Warto zadbać o różnorodność w tej sferze, aby dostarczyć sobie nie tylko witamin, ale i walorów smakowych!

15. Migdały
Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która hamuje procesy zwyrodnieniowe plamki żółtej.
Dzięki regularnemu spożywaniu migdałów możemy obniżyć ryzyko zachorowania na choroby zwyrodnieniowe oczu. Warto spożywać 2 razy w tygodniu garść migdałów.

Woda i przyroda
Na nasz wzrok pozytywnie wpłynie także duża ilość wody, która będzie nawilżać śluzówkę naszych oczu oraz to, o czym wielu z nas zapomina w kontekście dbania o wzrok, czyli regularne wychodzenie na spacer.
O ile świeże powietrze pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i łagodzi problemy z dekoncentracją, to obcowanie z przyrodą może się także przyczynić do poprawy kondycji naszych oczu, dzięki kontaktowi z dużą ilością zielonego koloru, który pomaga wypocząć naszym oczom.

Co dodatkowo możemy zrobić dla swoich oczu?
Warto pamiętać o tym, że na nasze oczy negatywnie oddziałuje kontakt z nadmierną ilością promieni słonecznych. Dlatego bez względu na porę roku, warto mieć przy sobie okulary przeciwsłoneczne. Nie tylko uchronią nasze oczy, ale sprawiają też, że zahamujemy powstawanie zmarszczek mimicznych wokół nich.
Oprócz produktów, poprawiających kondycję oczu powinniśmy także pamiętać o tym, że kontakt z różnego rodzaju ekranami także negatywnie oddziałuje na oczy. W związku z tym w miarę możliwości powinniśmy jak najbardziej ograniczyć używanie komputera, smartfona czy telewizora. Jeśli jednak już to robimy, to warto zaopatrzyć się w okulary z odpowiednim filtrem.