w , ,

Nalewka na problemy żołądkowe

Nalewka z pieprzu.

Pieprzówka to zdecydowanie nie jest trunek na eleganckie przyjęcie ani alkohol, którym oczarujesz gości przy kolacji. Jej zadaniem nie jest smakować – lecz działać. I działa błyskawicznie tam, gdzie inne domowe mikstury potrzebują czasu: na niestrawność, ból żołądka czy pierwsze oznaki przeziębienia.

Choć daleko jej do klasycznych nalewek owocowych, nie potrzebuje długiej maceracji, cukrowych syropów ani sezonowych składników. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i wyjątkowo skuteczna. Wystarczy odrobina pieprzu i odrobina cierpliwości – a efekt? Prawdziwy ratunek dla układu trawiennego i apteczkowy niezbędnik, który warto mieć pod ręką. Sprawdź, jak przygotować pieprzówkę i dlaczego warto dać jej miejsce w domowej spiżarni.

Na co pomaga nalewka z pieprzu

Przyprawy w misie.
unsplash.com

Pieprzówka jest doskonałym remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości trawienne. Wszystko dzięki temu, że zawiera pieprz. Jego składnikiem jest piperyna – alkaloid, który wspomaga funkcjonowanie całego układu trawiennego!

Piperyna wspomaga trawienie, ponieważ zwiększa ilość wydzielanych przez żołądek soków trawiennych. Dodatkowo reguluje pracę naszych jelit i trzustki, przez co cały proces trawienia przebiega sprawnie i nie obciąża nadmiernie naszego organizmu.

Alkaloid zwiększa także przyswajalność witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dzięki temu możemy czerpać z jedzenia większą ilość składników odżywczych. Warto także pamiętać, że pieprz posiada właściwości antynowotworowe!

Ziele angielskie

Ziele angielskie i liść laurowy.
unsplash.com

W tradycyjnym przepisie na nalewkę z pieprzu znajdziemy także ziele angielskie. Ono także pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Przede wszystkim zapobiega takim dolegliwościom jak biegunki czy zaparcia, które często nam towarzyszą gdy zjemy za dużo bądź zjemy coś nieświeżego.

Pieprzówka z dodatkiem ziela angielskiego łagodzi także nudności, działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. Ziele wpływa także na nasz układ krwionośny, ponieważ obniża ciśnienie krwi.

Wiele kobiet ceni sobie nalewkę z pieprzu z dodatkiem ziela angielskiego w okresie miesiączki, ponieważ połączenie tych składników ma wpływać łagodząco na dolegliwości miesiączkowe takie, jak ból, nudności czy złe samopoczucie.

Pieprzówka – potrzebne składniki

Przygotowana pieprzówka.
beszamel.se.pl

Aby przygotować nalewkę z pieprzu potrzebujemy zaledwie 3 składników. Jest to wódka, pieprz oraz ziele angielskie. Ważne jest jednak to, aby zarówno ziele, jak i pieprz były w ziarnach – te zmielone zdecydowanie się nie sprawdzą.

Aby przygotować 0,5 litra pieprzówki potrzebujemy 15 ziaren czarnego pieprzu oraz około 10 ziaren ziela angielskiego. Jeśli damy więcej przypraw, to może się okazać, że pieprzówka będzie za mocna i nie będzie leczniczo wpływała na nasz układ trawienny.

Jeśli chodzi o alkohol, to potrzebujemy pół litra wódki bądź szklankę spirytusu oraz szklankę wody. Pamiętajmy jednak, by wódki nie łączyć z wodą, ponieważ wówczas nalewka będzie za słaba i również nie będzie przynosiła oczekiwanych efektów.

Przygotowanie nalewki krok po kroku

Pieprz w ziarnach w niewielkim słoiczku i na łyżce.
zdrowie.wprost.pl

Pieprz oraz ziele angielskie umieszczamy w butelce bądź słoju. W niektórych przepisach znajdziemy informację o tym, że możemy wzmocnić działanie nalewki, jeśli rozbijemy przyprawy w moździerzu.

Należy jednak pamiętać, że jeśli to zrobimy, to pieprzówka nie będzie klarowna i jej picie będzie zdecydowanie mniej przyjemne niż wtedy, gdy przyprawy dodamy w całości. Będzie również wymagała kilkukrotnej filtracji.

Następnie przyprawy zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej dwa tygodnie – w tym czasie aromat z przypraw przeniknie do alkoholu. Po 14 dniach nalewka osiąga już zdrowotne właściwości, ale wciąż możemy zostawić w niej przyprawy, które opadną na dno.

W jaki sposób należy stosować nalewkę z pieprzu

Przelewanie wódki do kieliszka.
unsplash.com

Przede wszystkim musimy pamiętać, że pieprzówka nie nadaje się do tego, by spożywać ją w ramach chęci zrelaksowania się! Jest to nalewka typowo lecznicza, która powinna być spożywana jedynie w tym celu.

Jeśli wypijemy jej za dużo, to możemy się spodziewać tego, że pojawią się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego – efekt będzie więc zupełnie odwrotny do zamierzonego.

W przypadku pojawienia się nudności, bólu żołądka czy innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego należy rozcieńczyć 15-20 kropli nalewki w łyżce przegotowanej wody. Taką kurację możemy powtarzać maksymalnie 2 razy dziennie przez 3 dni.

Kto nie powinien sięgać po nalewkę

Kobieta w ciąży.
unsplash.com

Mimo, że pieprzówka ma zdrowotne właściwości, nie dla każdego jest zalecana. Przede wszystkim należy pamiętać, że jest to alkohol. W związku z tym z pewnością nie należy podawać jej nieletnim osobom, dzieciom.

Należy także pamiętać, by nie sięgać po leczniczy trunek, jeśli jesteśmy w ciąży, karmimy piersią lub jesteśmy kierowcami! Nie zaleca się także łączenia nalewki z lekami – zarówno przeciwbólowymi, jak i tymi, które przyjmujemy na stałe.

Nalewka z pieprzu nie jest zalecana również osobom, które zmagają się z chorobą wrzodową, mają zespół jelita wrażliwego czy po prostu źle radzą sobie z trawieniem alkoholu.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.