Bezmięsna alternatywa dla Ryby po grecku
Dania wegetariańskie na święta Bożego Narodzenia mogą być swego rodzaju odpowiednikami standardowych potraw wigilijnych. Właśnie tak jest w przypadku Ryby po grecku w wersji wegetariańskiej. Choć część wegetarian je ryby, to są tacy, którzy i z nich rezygnują.
To przepis właśnie dla nich! Do jego przygotowania potrzebujemy około 40 dag kotlecików sojowych, 5 marchwi, pół szklanki posiekanej pietruszki i pół szklanki posiekanego selera. Do tego 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki musztardy i kilka kropli soku z cytryny.
Potrzebujemy także 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 szklanek bulionu warzywnego oraz pół szklanki mąki, 1/3 szklanki mleka i 2 jajka. Kotlety zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut a następnie je odsączamy. Wszystkie warzywa, posiekane, podsmażamy kilka minut na patelni.
Dodajemy do nich musztardę, sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy wody i dusimy przez kwadrans. Mąkę łączymy z jajkami i mlekiem, by powstało ciasto. Zanurzamy w nim kotleciki i smażymy je na oleju. Podajemy polane sosem warzywnym.