Ryż dobrze komponuje się nie tylko w różnego rodzaju zupach, ale również w takich potrawach, jak sosy mięsne, warzywne czy po prostu kurczak z dodatkiem dużej ilości węglowodanów. Ryż jest także świetną bazą do deserów.
Jest to cenny składnik naszej diety. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To właśnie dlatego Polacy pokochali zarówno jego smak, jak i konsystencję.
Większość z nas przygotowuje ryż w ten sposób, że gotuje go w osolonej wodzie, odcedza i ryż jest gotowy do spożycia. Woda po ugotowanym ryżu jest najczęściej wylewana – niesłusznie!
Okazuje się, że zawarte w niej składniki odżywcze sprawiają, że powinniśmy jak najczęściej z niej korzystać. Ma bowiem wiele zastosowań! Wykorzystywanie takiej wody, to także dbanie o środowisko – w końcu nic się nie marnuje. Sprawdź, co możesz zrobić z wodą po gotowaniu ryżu.

Dlaczego woda po ugotowaniu ryżu jest tak cenna
Woda po ugotowanym ryżu jest dla nas taka cenna, ponieważ zawiera dużą ilość pierwiastków chemicznych. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wspierają pracę narządów oraz pomagają zachować zdrowy wygląd.
W wodzie po gotowaniu ryżu znajdują się takie pierwiastki, jak żelazo, potas czy magnez. Są one szczególnie ważne ze względu na pracę serca oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Żelazo pomaga bowiem zapobiegać anemii, która może prowadzić do zasłabnięć i problemów z koncentracją.
Z kolei magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz termoregulację w naszym organizmie. Dzięki niemu możliwe jest także utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi w naszych żyłach i tętnicach.
Woda po gotowanym ryżu, to również bogate źródło kwasu foliowego! Mogą więc sięgać po nią zarówno kobiety w ciąży, jak i osoby, planujące potomstwo. Taka woda, to również źródło witamin z grupy B, wspierających nasz układ nerwowy.

Woda po gotowaniu ryżu – naturalna odżywka oraz tonik do twarzy
Podczas przygotowywania obiadu możemy wyposażyć się również w odżywkę i tonik do twarzy! Wystarczy, że wodę po gotowaniu ryżu przelejemy do słoika i wystudzimy. Wieczorem posłuży nam do zorganizowania domowego SPA i zadbania o swoje ciało.
Aby woda po ugotowanym ryżu zadziałała na nasze włosy musimy przygotować z niej płukankę. Nasze włosy myjemy tak, jak zwykle a następnie płuczemy je w naszej wodzie. Po wszystkim intensywnie płuczemy letnią wodą i gotowe.
Jeśli chodzi o przygotowanie toniku z wody po ryżu, to potrzebujemy naszej wody oraz wacików kosmetycznych. Mogą być te wielorazowe – to bardziej świadome i ekologiczne rozwiązanie.
Najpierw myjemy naszą twarz, osuszamy ją. Następnie waciki zamaczamy w wodzie i nakładamy w ten sposób wodę ryżową na naszą skórę. Pozostawiamy do wyschnięcia. Najlepiej robić to codziennie, przed spaniem.

Woda po ryżu, jako sposób na biegunkę oraz wymioty
Biegunka i wymioty, to naprawdę nieprzyjemne dolegliwości, które mogą nas spotkać nawet w najbardziej niespodziewanych sytuacjach. Jeśli następnym razem dopadnie nas taka przypadłość, to bez wahania powinniśmy sięgnąć po wodę ryżową.
Woda po ugotowanym ryżu pomoże zregenerować błonę śluzową naszych jelit i przywrócić prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Najlepiej pić ją kilka razy w ciągu dnia, dodając do niej odrobinę soli.
Dodatkowo, tak przygotowany napój będzie stanowił naturalną dawkę elektrolitów. Unikniemy w ten sposób odwodnienia, które może nas dodatkowo osłabić. Już po wypiciu kilku szklanek wody zauważymy wyraźną poprawę zarówno w naszym zdrowiu, jak i samopoczuciu.

Woda ryżowa idealna przed treningiem
Woda po ugotowanym ryżu doskonale sprawdzi się u wszystkich sportowców. Zawiera dużą ilość węglowodanów, więc sprawdzi się, jako potężna dawka energii przed trudnym treningiem bądź intensywną pracą, w trakcie której nasz mózg będzie musiał bardzo wydajnie pracować.
Co ważne, wodę ryżową możemy dodawać do spożywanych przez nas potraw. Zarówno koktajle, jak i domowe lody czy ulubione zupy świetnie będą się komponowały z delikatnym smakiem wody ryżowej.
Warto jednak pamiętać, że jeśli chcemy użyć wody do jakiejś potrawy na słodko czy szybkiego szejka, to lepiej jej nie solić. Nadal będzie pełna wartości odżywczych, a nie wpłynie negatywnie na smak tego, co przygotujemy.
Aby dodać sobie dużą ilość energii przed treningiem warto spożyć szklankę wody po gotowaniu ryżu wraz z ulubionymi dodatkami bądź samą. Jeśli mamy wielogodzinną sesję treningową, to możemy zabrać wodę ryżową ze sobą do bidonu i korzystać z niej w trakcie pracy.

Woda po ugotowanym ryżu, jako naturalny środek w leczeniu trądziku
Trądzik, to naprawdę nieprzyjemna dolegliwość, która może nas pozbawić radości z życia oraz chęci do robienia czegokolwiek. Choć powszechnie kojarzony jest jedynie z nastolatkami, to w rzeczywistości problem trądziku dotyczy wielu dorosłych ludzi.
Zamiast ukrywać nieestetyczne zmiany, warto skorzystać z naturalnego środka, który je złagodzi. Woda po ugotowanym ryżu ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki temu zmiany na naszej twarzy złagodzą się a nawet całkowicie znikną po dłuższym czasie stosowania wody.
Aby osiągnąć zamierzony efekt należy nałożyć wodę na twarz, za pomocą wacików i pozwolić jej się wchłonąć. Tę czynność najlepiej powtarzać co najmniej dwa razy dziennie. Co ważne, dzięki temu, że woda ryżowa to naturalny środek, nasza skóra pozostanie miękka i delikatna – nie będzie przesuszona.

Łagodząca kąpiel w wodzie ryżowej
Woda po ugotowanym ryżu zawiera w sobie dużą ilość skrobi. Dzięki temu może być z powodzeniem wykorzystywana, jako środek, łagodzący swędzenie skóry czy takie dolegliwości, jak trądzik skórny, potówki i podrażnienia.
Jej działanie w tej materii możemy porównać do działania krochmalu, czyli kisielu, przygotowywanego z mąki ziemniaczanej. Jest to sposób, znany już naszym babciom i prababciom. Był na tyle skuteczny, że nie trzeba było korzystać z oliwek czy drogich kremów, łagodzących zmiany skórne u najmłodszych.
Woda po ugotowanym ryżu może dobrze sprawdzić się także u osób z atopowym zapaleniem skóry. Nie warto lekceważyć skuteczności działania tego naturalnego środka. Zamiast tego lepiej po niego sięgnąć i sprawdzić, jak zadziała na naszą skórę.

Czy każda woda po ugotowanym ryżu jest pełna właściwości zdrowotnych
Niestety nie. Jeśli korzystamy z woreczków do gotowania ryżu, to woda ryżowa nie będzie pełna właściwości odżywczych i nie będzie wpływała korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wręcz przeciwnie – woda tego rodzaju może nam zaszkodzić. Zawiera bowiem dużą ilość bisfenolu. Jest to toksyczna substancja, która dodatkowo nie jest usuwana z naszego organizmu a jedynie się w nim odkłada.
Woda po ugotowanym ryżu będzie najzdrowsza, jeśli przed gotowaniem wypłuczemy ziarna. Najlepiej zrobić to kilka razy. Wówczas będziemy cieszyć się zdrową i pełnowartościową wodą ryżową.
Aby móc na dłużej zachować jej właściwości odżywcze, warto trzymać ją w lodówce. Powinna bez problemu nadawać się do użycia nawet po około 7 dniach od dnia gotowania ryżu.