w , ,

Nigdy więcej nie wylejesz wody po ugotowanym ryżu

Woda ryżowa w butelce i ryż na łyżce.

Ryż dobrze komponuje się nie tylko w różnego rodzaju zupach, ale również w takich potrawach, jak sosy mięsne, warzywne czy po prostu kurczak z dodatkiem dużej ilości węglowodanów. Ryż jest także świetną bazą do deserów.

Jest to cenny składnik naszej diety. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To właśnie dlatego Polacy pokochali zarówno jego smak, jak i konsystencję.

Większość z nas przygotowuje ryż w ten sposób, że gotuje go w osolonej wodzie, odcedza i ryż jest gotowy do spożycia. Woda po ugotowanym ryżu jest najczęściej wylewana – niesłusznie!

Okazuje się, że zawarte w niej składniki odżywcze sprawiają, że powinniśmy jak najczęściej z niej korzystać. Ma bowiem wiele zastosowań! Wykorzystywanie takiej wody, to także dbanie o środowisko – w końcu nic się nie marnuje. Sprawdź, co możesz zrobić z wodą po gotowaniu ryżu.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.