Ryż dobrze komponuje się nie tylko w różnego rodzaju zupach, ale również w takich potrawach, jak sosy mięsne, warzywne czy po prostu kurczak z dodatkiem dużej ilości węglowodanów. Ryż jest także świetną bazą do deserów.
Jest to cenny składnik naszej diety. Jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. To właśnie dlatego Polacy pokochali zarówno jego smak, jak i konsystencję.
Większość z nas przygotowuje ryż w ten sposób, że gotuje go w osolonej wodzie, odcedza i ryż jest gotowy do spożycia. Woda po ugotowanym ryżu jest najczęściej wylewana – niesłusznie!
Okazuje się, że zawarte w niej składniki odżywcze sprawiają, że powinniśmy jak najczęściej z niej korzystać. Ma bowiem wiele zastosowań! Wykorzystywanie takiej wody, to także dbanie o środowisko – w końcu nic się nie marnuje. Sprawdź, co możesz zrobić z wodą po gotowaniu ryżu.