Wnioski, jakie możemy wyciągnąć z analizy
Przedstawiona analiza w jasny sposób pokazuje, że legalizacja marihuany, to jednocześnie wzrost sprzedaży produktów spożywczych, które szkodzą naszemu zdrowiu. Wnioski nie są jednak jednoznaczne.
Choć rośnie sprzedaż tego rodzaju produktów, to jednocześnie o ponad 12% spada sprzedaż alkoholu, który również wywiera szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Nie możemy więc być nieobiektywni – legalizacja marihuany ma zarówno plusy, jak i minusy.
Jednak badania naukowców z Georgia State University powinny skłonić nas wszystkich do refleksji nad tym, że palenie marihuany powoduje nagły, niepohamowany głód, który chcemy jak najszybciej zaspokoić. Najczęściej robimy to za pomocą śmieciowego jedzenie. I choć samo palenie może nie być dla nas szkodliwe, to zapychanie się jedzeniem, wypełnionym wątpliwej jakości tłuszczem i konserwantami już tak.